Môžeme sa umývať bez klasických mydiel, šampónov či zubnej pasty?

Monika Mannová | 28. október 2018
Môžeme sa umývať bez klasických mydiel, šampónov či zubnej pasty?

Klasické mydlá, šampóny, či zubné pasty sa dajú nahradiť prípravkami, ktoré na našu pokožku, vlasy, zuby a sliznice pôsobia v súlade s ich zložením a fyziologickými potrebami. Viac nám prezradí majstrovský znalec a autor unikátnych receptúr, európska legenda aromaterapie, Karel Hadek..

Rastliny sa na našej planéte vyvíjali a žili v rovnakom prostredí ako my, ľudia, a preto nám ochranné látky, ktoré si rastlinky vo svojich telách vytvárajú účinne pomáhajú pri mnohých zdravotných ťažkostiach. Sú to vlastne zložité biochemikálie.

Pôsobia na našu pokožku a celý organizmus fyziologicky a bez vedľajších účinkov, ktorými sa často vyznačujú chemicky vyrobené látky. Rastlinné a esenciálne či éterické oleje obsiahnuté v kvetoch, listoch, drevinách a plodoch rastlín majú pre ľudí, ale aj pre zvieratá, liečivé a v kozmetike až takmer zázračné účinky.

Prečo? To nám prezradí ich majstrovský znalec a autor unikátnych receptúr, európska legenda aromaterapie, Karel Hadek.

Kadiaľ viedli vaše cesty a čomu ste sa venovali, kým vás zaujala aromaterapia?

Odpoveď na túto otázku by bola na celú knihu. Ako dieťa som mal veľmi pozitívny vzťah k chémii, takže, čo sa mi dostalo do rúk proste muselo vybuchnúť. Okolie síce bolo pravidelne v šoku, no ja som bol v pohode. Neskôr ma začali zaujímať polodrahokamy, no a to všetko ma priviedlo k štúdiu chémie. Užitočná bola pre mňa aj neskôr pri profesii fotografa, pri ktorej som neostal dlho. Prišiel rok 1968 a za svoje angažovanie som bol potom obžalovaný a odsúdený. Tri a pol roka boľševickej prevýchovy sa, našťastie, minulo účinku.

Ako „nepolepšiteľného“ ma súdruhovia zbavili občianstva a vyhodili do vtedajšieho západného Nemecka. Tam som objavil množstvo kníh o liečivých rastlinách a tým sa to všetko vlastne začalo. Čoskoro za mnou začali chodiť známi, či by som im neporadil niečo na ich ťažkosti. A tak som radil a ono to pomáhalo. Neskôr som si zariadil laboratórium a začal aj s individuálnou výrobou zložitejších preparátov.

Čo vás priviedlo ku skúmaniu a používaniu rastlinných a éterických olejov?

Ako som sa dostal k aromaterapii? Zvyknem odpovedať: „Som šťastnou obeťou nešťastnej doby“. Keby ľudia nemali kozmetické a zdravotné problémy, ktorých stále pribúda takmer ako pri epidémii, zostali by moje bylinky len a len mojím hobby. Chorôb je stále viac, takže mojím motívom bola hlavne snaha pomôcť ľuďom, ktorí o ňu požiadali. No a hnacou silou bolo určite zistenie, že to „funguje“!

Ako je to s účinnými látkami, ktoré vznikajú v živej prírode, v porovnaní s umelo vyrobenými účinnými látkami?

Tu platí výrok: Zmena je život. Všetko, čo vyrobí príroda je úplne neštandardné a podlieha vývojovým zmenám. Nakoniec, touto prirodzenou vlastnosťou sa rastliny chránia. Neprestajne menia v detaile zloženie svojich éterických olejov a tým si zabezpečujú, že napríklad patogénne mikroorganizmy si nedokážu vytvoriť rezistenciu voči ochranným látkam v rastline.

Škoda, že túto jednoduchú zásadu nerešpektuje farmaceutický priemysel. Alebo skôr nechce. Ono je výnosnejšie „liečiť“ či „zaliečiť“ než vyliečiť, to znamená vrátiť človeku zdravie.

Čo je to éterický olej? V rastlinách sa tieto vonné látky nachádzajú len vo veľmi malých množstvách..

Éterický olej je možné definovať ako zmes desiatok až stoviek jednotlivých rôznych „chemikálií“ vytvorených rastlinou. Slovo „chemikália“ tu však nie je namieste. Tieto zložky vznikajú síce chemickou cestou v rámci látkovej výmeny v rastline, ale práve tento fakt predurčuje označovanie týchto látok ako biochemikálie. Sú to teda látky, které vznikli v rámci životného procesu prirodzenou cestou v rastlinách. Pokiaľ ide o množstvo, ktoré sa v rastline nachádza, je to veľmi rôzne. Ako všeobecný údaj sa dá uviesť množstvo približne od 0,02 % (ruža) až do 10 % (citrónová tráva).

Aké je chemické zloženie éterických olejov, a prečo vlastne fungujú proti rôznym parazitom, vírusom, baktériám, často i účinnejšie ako chemicky vyrobené látky?

Zjednodušene sa dá konštatovať, že éterické oleje sú súčasťou imunitného systému rastliny. Je to ich spôsob, ako sa chrániť napríklad proti pliesňam. Uvediem jeden príklad: tymián (Thymus vulgaris). Z niekoľkých desiatok jeho zložiek sú dve najdôležitejšie: tymol a karvakrol. Ide o rastlinné fenolické zložky, ktoré majú extrémne silné antimikrobiálne účinky.

Len pre ilustráciu uvediem jeden zaujímavý poznatok: Práve tento olej sa dá s úspechom použiť pri kožných ťažkostiach, pri infekcii spôsobenej zlatým stafylokokom. Je známe, že tento je rezistentný voči „štandardným liekom“.

Vytvorili ste recepty a prípravky pre kompletnú starostlivosť o telo, zdravie i krásu. Ľudia sa na vás obracajú s tými najrôznejšími ťažkosťami. Máte stále trpezlivosť a vôľu im odpovedať?

Prakticky všetky preparáty vznikli len a len preto, že niekto mal nejaký problém a hľadalo sa riešenie. Ak sa ho podarilo nájsť a jednalo sa o problém, ktorý je v populácii rozšírený, zaradili sme tento prípravok do ponuky. Ja sám zastávam názor, že každý prípravok je taký dobrý, aké dobré sú služby a informácie k nemu poskytnuté. Takže „poradňu“ vidím ako nevyhnutnú súčasť každého preparátu.

Na prípravky s logom KH neuvidíte reklamu v televízii či v iných médiách. Najlepšou a zároveň najúčinnejšou reklamou je podľa môjho názoru a skúseností – vzdelávanie a poradenstvo. Je to síce o niečo náročnejšia a zdĺhavejšia cesta, ale vedie k spokojnému zákazníkovi.

Čo dnes najviac ovplyvňuje zdravie ľudí v civilizovaných krajinách?

Asi by sme sa mali baviť najskôr o tom, čo je to civilizovaná krajina. Neustále znečisťovanie životného prostredia sa určite ani pri najlepšej vôli nedá označiť ako prejav civilizácie. Rovnako tak ani neustále sa zvyšujúca chemizácia potravy.

Keď si prečítam zloženie niektorých „potravín“, dochádza mi, že nie som považovaný za spotrebiteľa, ale za žijúci bio kontajner na chemický odpad. Navyše, za jeho likvidáciu (prehltnutie) zaplatím až dvakrát: Najskôr pri zakúpení (peniazmi) a po čase i vlastným zdravím.

Nemalou mierou k zdraviu alebo viac k chorobám civilizácie, samozrejme, prispieva aj farmaceutický priemysel. Niektoré lieky mi svojimi vedľajšími účinkami skôr pripomínajú vyháňanie čerta diablom. Skrátka, technický rozvoj človeka a s tým spojené dôsledky podstatne predbiehajú jeho schopnosti vývoja biologického.

Dajú sa éterické oleje alebo ich zmesi používať aj vnútorne?

Samozrejme, že éterické oleje je možné používať aj vnútorne. Pokiaľ jeme cesnak, cibuľu, petržlen, zeler a ďaľšie rastliny, konzumujeme aj éterické oleje v nich obsiahnuté. Ak niekto píše, že éterické oleje sa nedajú vnútorne užívať, buď nevie o čom píše, alebo sám ponúka oleje nízkej kvality a potom treba s ním súhlasiť. Napríklad prípravok Candiöl: Ide o zmes éterických olejov, ktorá má silné antimikrobiálne a protiplesňové účinky. Tieto vlastnosti sa, samozrejme dajú využiť i terapeuticky, pri čistení tráviaceho traktu od plesní, v prípade zdravotných problémov i tam, kde je medicína už bezradná.

Pracovať s éterickými olejmi a vytvárať nové prípravky nie je v prostredí EU bezproblémové. Aké podmienky musíte spĺňať?

Tu, žiaľ, musím konštatovať, ze Brusel chce rozhodovať aj o tom, čo rastliny, prípadne ich účinné látky môžu, a čo nie. Sú tu mnohé nariadenia, ktoré musí firma zo zákona spĺňať. Len ako príklad by som uviedol povinné pridávanie „bezpečnostných listov“ k éterickým olejom.

Pri éterickom oleji z borovicového ihličia (ale týka sa to väčšiny z nich) sa môžeme dočítať, že jeho vdýchnutie môže privodiť smrť. Z toho sa dá usúdiť že by sme asi nemali chodiť do borovicového lesa, lebo môžeme z toho zomrieť. V minulosti nemali ľudia k dispozícii nič iné, len bylinky! Dlhé roky bylinky alebo výrobky z nich liečili a rovnako v dnešnej dobe sú nepostrádateľné. Mali by sme si k nim nájsť opäť cestu.

Vašej kozmetike väčšina užívateľov ostáva verná. Dá sa jednoducho vysvetliť, prečo vaše preparáty tak dobre fungujú?

Tu je odpoveď celkom jednoduchá, proste podporujú fyziologické funkcie organizmu. Pokožka je jedným z orgánov človeka a má svoje nároky na ošetrovanie a pestovanie. Pokiaľ ich rešpektujeme, tak jej funkcie neoslabujeme, ale naopak, optimalizujeme ich. V praxi je to trochu zložitejšie. Okrem vhodných prípravkov je potrebné venovať pozornosť i ďaľším faktorom nášho života.