"Nakaziť" dobrou náladou môžete aj sami seba!

Redakcia | 24. marec 2019

Rovnako ako znudené zívanie, únava, aj uvoľnený smiech môžu byť nákazlivé. Nakazte sami seba dobrou náladou. Ako?

Serotonín - málo je zle aj veľa je zle!

Ak sa začne serotonínu z akéhokoľvek dôvodu telu nedostávať a nám v mozgu zabliká pomyselné „hladné oko", zakrádajú sa negatívne dôsledky, sprevádzané rôznymi príznakmi: bolí nás brucho, máme zápchu a pocit, akoby naše trávenie prehodilo rýchlosť z päťky na jednotku.

Všetko začne byť akoby spomalené, zmeny vidíme na našej nálade, ktorá sa rapídne zhoršuje, začneme byť podráždení. O pokoji a vyrovnanosti môžeme len snívať.

Ak by sme si práve v tomto stave rozbili koleno, budeme krvácať o trochu viac a dlhšie. Pri nedostatku serotonínu sa nám totiž zužujú cievky v centrálnom nervovom systéme. Na periférii mozgu sa, naopak, rozširujú, čo vedie k vzniku jednej z najhorších bolestí hlavy - migréne.

Čítajte tiež: Serotonín nesúvisí len s našou náladou! Za čo všetko mu vďačíme?

Ale pozor: aj nadbytok serotonínu môže byť nebezpečný – môže viesť k nevoľnosti až k zvracaniu, a v prípade, že by sme to s ním prehnali „na druhú", hrozí nám tzv. serotonínový syndróm. Asi sa s tým nikdy nestretnete, ale aj tak je dobré vedieť, že tento stav sa prejavuje zvýšením krvného tlaku, zrýchlením tepu, trasením, a neskôr zmätenosťou až bezvedomím!

Nakazte sami seba dobrou náladou. Ako?

Serotonín patrí k neurotransmitérom, ktoré by sa dali nazvať prenášače lásky k blížnemu. V tejto skupine má hlavné slovo bezpochyby oxytocín, nasledujú estrogén, noradrenalín, melatonín a serotonín.

Spolu s ďalšími zrkadlovými neurónmi sa nachádzajú v čelnej oblasti. Ak sa dostaneme do kontaktu s optimisticky naladeným, smejúcim sa človekom, dôjde zjavne k aktivácii ďalších zrkadlových neurónov v čelnej oblasti, ktoré pozitívne emocionálne rozpoloženie nášho náprotivku ešte viac či menej stimulujú.

V súlade s týmito neurofyziologickými objavmi je aj starodávna skúsenosť, že plač, znudené zívanie, únava, ale aj uvoľnený smiech môžu byť nákazlivé.

„Nakaziť" dobrou náladou ale môžeme aj sami seba: zrkadlovým neurónom je jedno, či sa na tváre vyjadrujúce šťastie a radosť pozerajú vaším prostredníctvom v kine, na ulici alebo vo vlastnej mysli.

A preto, až budete v kúpeľni, skúste sa sami na seba smiať do zrkadla, vaše telu vlastné zrkadlové neuróny budú prekvapené a možno zmobilizujú pár neurotransmitérov dobrej nálady.