Pasívna verzus aktívna dovolenka. Ktorú si vyberiete?

Zuzana Vrecková | 31. máj 2017
Pasívna verzus aktívna dovolenka. Ktorú si vyberiete?

Šport a aktívna dovolenka alebo relax a slastné ničnerobenie? Ktorá alternatíva je vám sympatickejšia?

Letné mesiace vystriedali tie zimné a my sa okrem obrovskej pozitívnej energie a nevyčerpateľného prísunu vitamínu D zo slnka tešíme na obdobie dovoleniek. Lebo, i keď je možné vychutnať si oddych v ktoromkoľvek ročnom období, práve leto je najpopulárnejšou časťou roka.

Pred výberom zájazdu je okrem vyhovujúceho termínu a akceptovateľnej ceny veľmi dôležité ujasniť si, čo od dovolenky v skutočnosti očakávate.

Či túžite spoznávať svoje rodné Slovensko, alebo sa rozhodnete zapichnúť vlajku do inej krajiny, prípadne kontinentu. Tiež je podstatné, či chcete dýchať horský vzduch alebo slané more. Najdôležitejšie však je zvoliť si správny druh vášho pobytu.

Pasívne leňošenie alebo aktívne spoznávanie?

Pasívna dovolenka

Áno, i keď čítate FIT štýl, ktorého posolstvom je aktívny životný štýl, nemusíte tento odstavec preskočiť. Je úplne v poriadku, ak najobľúbenejšia forma vášho oddychu spočíva v ležaní pri mori a usmievaní sa na svet.

Čo si máte predstaviť pod pasívnou dovolenkou? V prvom rade je to akási nečinnosť, pobyt, ktorý si nevyžaduje vyvíjanie žiadnej nadbytočnej aktivity. Predstavuje pre vás oázu pokoja, v ktorej od vás nikto nič nechce a vaše denné starosti a termíny sa zúžia na výber raňajok a kúpu suvenírov.

Ak inklinujete k tomuto štýlu, zrejme je vám postup už známy. Zvolíte si pobyt v mieste, kde by ste najbližších dvanásť dní chceli stráviť a striedate aktivity pekne chronologicky. Raňajky, kúpanie, obed, mušle a občas fakultatívny výlet.

Sú typy ľudí, ktorí si oddýchnu len pasívnym spôsobom. Vaše telo i myseľ prežíva letnú hibernáciu a je v pokoji. Slováci čoraz častejšie siahajú po programoch all inclusive, ktoré vám zabezpečia kompletnú starostlivosť, animácie pre deti či hotely s bazénmi.

Veď taký bazén sa zíde, najmä, ak si túžite čítať knihu v izbe, no deti sa chcú kúpať a hrať. Medzi najpopulárnejšie letné destinácie patrí Turecko, Tunisko, Chorvátsko, Grécko či Egypt. 

Daň za pohodlie?

Tvrdíte, že ste sa spálili, pretože ste pri toľkom oddychu na pláži jednoducho zaspali? Každá minca má dve strany a slnečné lúče vás môžu poriadne potrápiť i pri aktívnej dovolenke. Tá pasívna so sebou však prináša iné negatíva.

Prvým mínusom je psychologická daň. Podčiarknuté a zhrnuté – po skončení takejto dovolenky vám bude chýbať to prázdno v hlave, stav bez problémov, termínov, uzávierok, bude pre vás ťažší návrat späť do režimu dňa.

Druhou nepríjemnosťou je zdravotná stránka, nakoľko, ak ste v cudzej krajine, je prirodzené, že chcete ochutnať všetky delikatesy charakteristické pre ich podnebie a kultúru. Prijímajte však pokrmy striedmo, pretože bežný žalúdok má problém uniesť netradičný mix jedla.

O nápojoch a čajoch, ktorými to všetko zalejete, ani nehovoríme. Leňošenie a prejedanie sa k pasívnej dovolenke jednoznačne patrí a určite si ho neodopierajte.

Myslite však aj na seba a svoje telo, na ktorom sa to všetko môže podpísať, a preto leňošenie striedajte aspoň s miernym plávaním v bazéne či v mori, vďaka ktorému budú ruky, panva i nohy v neustálom pohybe.

Tiež je vybavenie hotelov často obohatené o tenisové kurty a golf. Namáhať ste sa síce neprišli, ale zabávať áno, tak to skúste pri týchto činnostiach príjemne skĺbiť. 

Aktívna dovolenka

Siahajú po nej najmä ľudia, ktorí zbožňujú pohyb a ten je permanentnou súčasťou ich života. Netrpia pri drepoch a nerobia ich z povinnosti, ale, práve naopak – sú nervózni, ak majú stále iba ležať a pozerať sa na ligotavé more, pretože je tak veľa vecí, ktoré mohli vidieť či zdolať!

Dobrodružstvo a adrenalín, nové zážitky a prekonávanie seba samého, to sú spoločné menovatele aktívnej dovolenky.

Rafting či canyoning po rieke? Kajak, parasailing (let padákom), vodný skúter, vodný bicykel? Jazda na bicykli po Makarskej riviére? Lezecká skala? Náučné a turistické chodníky?

To všetko sú výzvy, pri ktorých môžete zlepšovať a budovať svoje fyzické zdravie. Ak ste akčný typ, skúste sa vydať na expedíciu do Afriky. Zdolať Kilimandžáro, kráčať po kameňoch a testovať svoje fyzické limity.

Veľmi romantické to síce nie je, ale je to perfektný trek v rámci kondície a spoznávania samého seba. Nevýhoda aktívnej dovolenky môže byť citeľná najmä vtedy, ak sa jej zhostíte bez predchádzajúceho tréningu.

Ak nemáte vybudovanú žiadnu kondíciu a cvičili ste predtým raz do roka, môžete si ju uchovať v pamäti ako dovolenku, ktorá vás vyčerpala. Skúste sa preto počas roka udržiavať v miernom cvičebnom tempe, do ktorého vás dostane i hodina aerobiku týždenne.

Mohlo by vás zaujímať: Ako si udržať energiu po celý deň? 11 tipov pre vás.