Potíte sa? Tipy ako sa postarať o pokožku v letných mesiacoch.

Diana Mašlejová | 23. jún 2017
Potíte sa? Tipy ako sa postarať o pokožku v letných mesiacoch.
foto: iStock.com

Zvlášť citlivou témou je v letných mesiacoch potenie, týkajúce sa špeciálne podpazušia.

Je celkom jasné a prirodzené, že zápach z tejto oblasti je vysoko nežiadúcim javom, ktorý chce každá žena eliminovať. Siahnuť ráno po antiperspirante či deodorante je bežnou voľbou, avšak ani tu by sme to nemali preháňať.

Takmer všetky dostupné antiperspiranty obsahujú celý rad chemických prísad, ktoré tvorbu potu síce účinne obmedzujú, ale vo väčšom množstve môžu vyvolať nepriaznivé kožné reakcie. Zdravotnícke organizácie síce nikdy nepotvrdili súvis medzi rakovinou a hliníkom obsiahnutým v antiperspirantoch, napriek tomu je vhodné byť striedmi.

Vyrobte si vlastný, čítajte: Handmade prírodný dezodorant - ako si ho vyrobiť?

V prvom rade je dôležité odpovedať si na otázku, koľko sa potíte a aký silný je zápach. V prípade mierneho stupňa môžete dať prednosť deodorantom, pokojne aj prírodným, ktoré tvorbu potu neobmedzia, ale eliminujú zápach. Ak počas športovej aktivity prirodzene siahnete po silnom antiperspirante, po umytí, alebo v ten deň už môžete zvoliť miernejšiu alternatívu. Obľúbené sú napríklad prírodné soli.

  • Vedeli ste, že prvé deodoranty pochádzajú ešte z čias starovekého Egypta?
  • Egypťania si podpazušia potierali špeciálnym práškom zloženým zo škorice, citrusov a korení.
  • Na báze alkoholu sa začali vyrábať deodoranty v Európe už v 13. storočí a vyslúžili si veľkú obľubu.
  • Klasický antiperspirant pochádza z 50. rokov, ale jeho predchodcovia sú známi už z 19. storočia.
Mohlo by vás tiež zaujímať: Dezodorant verzus antiperspirant. Sú naozaj škodlivé?

Hebká a pružná

Pokožke tela dáva šport zabrať, zvlášť, ak sa jedná o šport v letnom období, ktorý na ňu kladie ešte vyššie nároky. Koža citlivo reaguje nielen na slnko, ale aj na pot a vodu.

Hygiena a pravidelné sprchovanie je samozrejmosťou, avšak udržať správne pH a obranyschopnosť znamená aj nepreháňať to s umývaním viac, ako je potrebné. Zabudnúť by ste mali na prehnané trenie pokožky a uteráky z drsnej tkaniny.

Po športe je vhodná rýchla sprcha a použitie jemného sprchového oleja, ktorý pokožku vyživí. V prípade problematickej citlivej pokožky voľte špeciálne oleje aj po kúpeli a vyhnite sa príliš horúcej vode.

Dbajte na priedušné kvalitné tkaniny a neopomínajte ani vhodnú obuv – problémy s pokožkou sa týkajú aj nôh, ktoré v lete často napádajú mykózy. Prezuvky pri športe či kúpaní by mali byť samozrejmosťou a zaobstarať by ste si do nich mali aj vhodné kvalitné ponožky.

Prevenciou je i pravidelné obrusovanie tvrdej zrohovatenej kože na chodidlách, striedanie a pravidelné vetranie obuvi a obmedzovanie chodenia naboso. Dbať by ste pri letných športových aktivitách mali aj na pravidelné umývanie rúk. A to nielen kvôli prenosu baktérií do ústnej dutiny, či nežiadúcim črevným problémom, ale aj kvôli očiam, ktoré neraz v tomto období napádajú infekcie a zápaly súvisiace s ich trením.

Vodeodolné líčenie dajte radšej bokom a po športe si tvár umyte vlažnou vodou. Preháňať to netreba ani s prílišným čistením uší – zápaly vonkajšieho zvukovodu hrozia pri čistení vatovými tyčinkami, preto radšej voľte dezinfekčné roztoky alebo si prst obaľte gázou a vnútro ucha po kúpaní pretrite.

Čítajte tiež: Chystáte sa na kúpalisko a dostali ste menštruáciu? Je použitie tampónu riešením?