Pôvab ružového vína. Ľahké a svieže.

Jana Trundová | 17. máj 2017
Pôvab ružového vína. Ľahké a svieže.

Ružové vína sa u nás vyrábali od nepamäti a v súčasnosti zažíva ich výroba renesanciu, sú čoraz obľúbenejšie.

Že ide o nápoj vhodný len pre horúce letné dni, aj že sa jedná hlavne o „podradné" zmesi, sú mýty. Správne vybrané rosé vie byť v horúčave osviežujúcim nápojom a v zime zase skvelým aperitívom alebo sprievodcom pečeného či údeného mäsa, prípadne údenín.

Navyše, európska legislatíva už nedovoľuje primiešavanie červeného vína do menej kvalitného bieleho kvôli chuti a lepšiemu vizuálnemu efektu.

Jedinou výnimkou sú rosé šampanské vína, a v tomto prípade verte, že výslednej kvalite môžete dôverovať.

Ako sa ružové víno vyrába?

Ružové vína sa dnes vyrábajú priamym lisovaním, metódou takzvaného krvácania hrozna a krátkou maceráciou. Vinári pritom musia mušt pri pobyte na drvených šupkách dobre strážiť, aby proces ukončili vo chvíli, keď získa požadovanú farbu, maximálne sa jedná o desiatky hodín, ale skôr o hodiny.

Čím dlhší pobyt, tým silnejší odtieň (a zároveň vyšší obsah trieslovín). Snáď najznámejším ružovým vínom je klaret, veď kto by o ňom aspoň nepočul?

Pre predstavu, ide o víno veľmi svetlé, odtiene blížiace sa vínam bielym. Väčšinou sa lisuje ihneď, a keď už sa vinohradník rozhodne dopriať mu odpočinok na šupkách, potom je to len krátke „zdriemnutie".

víno, ružové, večer, priatelia

Čo je typické pre ružové víno

Ružové víno je charakteristické ovocnými chuťovými tónmi a vyrába sa z modrého hrozna. Jeho farbu ovplyvňuje množstvo červeného farbiva, takže záleží na odrode hrozna, jeho kondícii i spôsobe spracovania.

Každá odroda sa vyznačuje iným obsahom farbív, trieslovín aj kyselín, pritom platí, že práve kyselín majú rosé viac. Farebná škála je naozaj široká, od telovej, staroružovej cez marhuľovú či lososovú, až po tehlovú či odtieň tmavých čerešní.

Rosé objavíte najčastejšie polosuché, vyrába sa však aj suché, polosladké a sladké. Ľahký zvyškový cukor kompenzuje kyselinu, zvýrazňuje chuť i buket.

A ako je to s rosé sťaby letným nápojom?

Existujú dva typy.

  • Prvá je sviežejšia, s obsahom alkoholu do 12 percent, s vyššou kyselinou a chuti ovocnej, ktorá je typická pre domácu produkciu.
  • Hutnejšie, plnšie rosé s vyšším obsahom alkoholu, sýtejšie farbou a vyšším obsahom trieslovín sa produkuje najmä v krajinách južnej Európy.

Práve tieto vína sú vhodné i k sýtym jedlám. Oproti nim rosé prvého typu teraz môžete skvele využiť ako aperitív alebo na dlhé večery s priateľmi.

Tip: Ak si obľúbite rosé, je to dobrý dôvod, prečo si urobiť radosť a zaobstarať si správne poháre. Majú menší kalich a trochu vytočené okraje, čo je šikovná vychytávka.

Takýto pohárik umožní, že sa víno ľahko dostane na špičku jazyka, kde rozvinie pozitívny vnem a zároveň zníži pocit kyslosti.

Čítajte tiež: Večer s pohárom vína - elixír zdravia, či diétny hriech?