Tip na tréning správneho hlbokého dýchania

redakcia FIT štýl | 7. august 2017
Tip na tréning správneho hlbokého dýchania

Bránicové dýchanie, pokiaľ sa stane vašou prirodzenou súčasťou, dokázateľne zvyšuje celkovú vitalitu a energiu tela, pri športe je nenahraditeľným spoločníkom pre vyššie výkony a vyživenie a posilnenie svalstva a zlepšenie celkovej kondície.

Tréning správneho hlbokého dýchania

Začnite uvoľnení v ľahu na posteli (alebo vo vzpriamenom sede). Pohodlne sa uložte na chrbát a uvoľnite svalstvo na celom tele. Buďte vystretí, ale nie napätí.

Zhlboka a pomaly sa nadýchnite nosom do hornej brušnej steny tak, aby sa plynule zdvíhala a klesala. Ako pomôcku môžete využiť počítanie – nadychujte a vydychujte na štyri sekundy.

Dôležité je nadychovať sa do brucha tak, aby sa horná časť brušnej steny dvíhala a klesala, a nepoužívať rozširovanie hrudníka. Pri výdychu si navoďte pocit, akoby vzduch odchádzal z tela zdola, nie späť nosom.

Čítajte tiež: DÝCHANIE: ako ovplyvňuje váš výkon a dosahovanie športových cieľov?

Pri bránicovo-hrudnom dýchaní sa hrudník v nádychu môže mierne rozširovať, ale nie smerom vpred, ale v dolnej časti na obe strany. Ďalšou pomôckou je roztiahnuť prsty na rukách a v dolnej časti obopnúť hrudník tak, aby sa vpredu končeky prstov spojili (prostredník a prstenník).

S nádychom by sa mal hrudník na strany rozšíriť tak, aby sa prsty odpojili a s výdychom by sa mali opäť spojiť.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Chcete štíhle bruško? Tak nepodceňujte držanie tela a dýchanie!

Spočiatku dýchanie trénujte 10 minút denne v ľahu, alebo v sede. Po týždni pridajte desať minút dvakrát denne aj počas iných aktivít.

Trénovať môžete aj pri stene. Celé telo by malo ostať vzpriamené a vystreté, ideálne je priľnúť k stene každým centimetrom. Pri hlbokom a pokojnom nádychu do brucha by sa hrudník ani krk nemali hýbať.

V myšlienkach si navoďte pocit, že s pokojným nádychom prijímate veľké množstvo kyslíka, ktorý koluje do celého tela.

Bránicové dýchanie, pokiaľ sa stane vašou prirodzenou súčasťou, dokázateľne zvyšuje celkovú vitalitu a energiu tela, pri športe je nenahraditeľným spoločníkom pre vyššie výkony a vyživenie a posilnenie svalstva a zlepšenie celkovej kondície V bežnom živote vďaka nemu utlmíte mnohé stresové situácie a rýchlejšie si navodíte pokojný spánok.

Pomôcka – položte si jednu ruku pokojne na hrudník a druhú nižšie, na hornú časť brušnej steny. Pri hlbokom nádychu nosom by sa hrudník nemal hýbať radikálne vpred, mierne sa rozšíri na strany a len trošku vpred, a najmä, väčšmi sa zdvihne brušná stena. Výdych je potom pomalší a brušná stena pri ňom pomaly klesá späť nadol.

 Mohlo by vás zaujímať: Hot joga: Vypotíte toxíny, tuk i zlú náladu!