Jarné zlato - púpava. Viete aký úžasný prínos má pre vaše zdravie?

Diana Mašlejová | 5. apríl 2019
Jarné zlato - púpava. Viete aký úžasný prínos má pre vaše zdravie?

Koľko chorôb existuje na svete, toľko je aj liečivých bylín. Na lúkach už kvitne skutočné zlato - púpava. Mnohí ju ešte i dnes považujú za burinu a nedávajú jej takmer žiadnu funkciu. O jej využívaní písali už arabskí lekári v desiatom storočí, pre amerických Indiánov bola nenahraditeľnou súčasťou lekárničiek. Zúžitkovať sa dá celá rastlinka.

Na dobré trávenie

Rastlina s krásnym žltým kvetom je dar prírody, ktorý sa nespravodlivo odsúva na vedľajšiu koľaj. Tento cenný zdroj vitamínov A,B,C,D, ale i železa, sodíka, či vápnika, má pritom nezanedbateľné pozitívne účinky pre zdravie, pričom významný je prínos pre tráviacu sústavu.

Pomáha pri liečbe a prevencii ochorení žlčníka a pečene. Považuje sa za silného hráča v predchádzaní vzniku žlčníkových kameňov a celkovej očiste pečene.

Púpava lekárska tiež podporuje trávenie, je vhodná aj pri problémoch s nechutenstvom. Okrem toho, že podporuje správnu funkciu žalúdka a pankreasu, zabraňuje aj páleniu záhy.

Obsahuje totiž pektín, druh vlákniny, ktorá zmierňuje zápchy, a dokonca znižuje cholesterol. Stimulátor tráviaceho systému taraxacín podnecuje vylučovanie žlče pečeňou a žlčníkom.

Všestranný púpavový čaj

Môžete ho piť, kedykoľvek potrebujete vzpružiť organizmus. Výnimočne nápomocný vám bude vtedy, ak sa ozvú problémy so žlčníkom, ale aj prejavy ako plynatosť, nadúvanie, mierna bolesť, či pocit zastaveného trávenia.

Tri čajové lyžičky vňate spolu s koreňom zalejte 3 decilitrami studenej vody a nechajte prejsť varom. Po desaťminútovom lúhovaní preceďte a teplý, či vlažný popíjajte dvakrát denne pred jedlom.

Púpavový čaj sa zíde aj pri problémoch s močovým mechúrom, ktorý raz za čas potrápi väčšinu ženskej populácie. Púpava lekárska je významné diuretikum, zabraňuje usádzaniu nežiaducich mikroorganizmov v močovom ústrojenstve, pôsobí močopudne a zároveň dezinfekčne.

V čínskom ľudovom liečiteľstve je použitie výťažku z púpavy spojené s doplnkovou liečbou rakoviny prsníka.

TIP:

Málo známe pozitívne účinky púpavy na pleť nepochybne stoja za pozornosť. Cenný zdroj vitamínov a minerálov prospieva pokožke, dezinfikuje ju a zbavuje nečistôt. Opäť je užitočným púpavový čaj, ktorého pravidelné pitie, jedna šálka trikrát denne, ozdraví a skrášli pleť a napomôže pri problémoch s akné.

Nazbierajte si vlastnú

Púpava lekárska má tú výhodu, že jej výskyt je pomerne častý a nemusíte sa preto obávať zložitého zháňania. Stačí sa skrátka vybrať do prírody a priniesť si svoju vlastnú.

Máj je ako stvorený na zber púpavových lístkov – vyberajte tie zelené a mladé. Odborníci odporúčajú ranný zber a uprednostnenie lúk ďaleko od ciest.

Pre zaobstaranie si zimných zásob neváhajte bylinku usušiť, no v takom prípade dajte prednosť koreňom. Sušte ich na suchom, tienistom mieste a dávajte pozor na presušenie.

Čaj zo sušených koreňov bude osožný pre ľudí, ktorí trpia hemeroidmi, či anémiou. Koreň obsahuje i inulín, druh rozpustnej vlákniny, známy pozitívnym účinkom na udržanie vhodnej hladiny cukru v krvi. Preto je púpava neraz odporúčaná aj ako prírodný pomocník pri ochorení cukrovkou.

Čítajte tiež: Prvosienka jarná - stavte na jej liečivé účinky.