Víkendový reštart - pripravte sa!

redakcia FIT štýl | 10. november 2016
Víkendový reštart - pripravte sa!

Zmeniť svoj život za víkend? Je to možné. V nerušivom prostredí a so správne položenými otázkami. Môže sa totiž stať, že sa rozhodnete život neprefúknuť silným novým vetrom, len vylepšiť. Ide predsa o to, aby zmeny boli k lepšiemu. A keď už „vyvesíte vlajky", čiže oznámite zmeny, že ich tiež dovediete do zdarného konca.

Je niekedy ľahké oklamať ľudí, aby si mysleli, že sa cítite skvele a ste superžena. Svoj organizmus ale neoklamete. Dobre vie, kde a nakoľko ho vyčerpávate, a znáša to dosť dlho, než mu doslova dôjde trpezlivosť. Zrazu vyzeráte sivo, unavene, ochoriete, prehĺbia sa problémy v osobnom i profesionálnom živote.

Programy víkendového reštartu nie sú až takou úplnou novinkou, už pred rokmi sa rozbehli v Austrálii a Veľkej Británii, dodnes inšpirujú tisíce žien.

Sú zamerané nielen na relaxáciu, ale hlavne na pohľad do vnútra duše, ktorý môže naštartovať mnohé priaznivé zmeny.

Revitalizácia tela a mysle je preto oveľa viac než len populárne frázy. Keby dva dni programovo strávené iba sami so sebou priniesli len pochopenie, prečo pociťujete potrebu zmeny a akým smerom by ste sa radi v živote uberali, bude to veľký prínos. Ak počas nich získate aj správnu motiváciu, najskôr sa vám nesmierne uľaví.

Programy víkendového reštartu nie sú až takou úplnou novinkou, už pred rokmi sa rozbehli v Austrálii a Veľkej Británii, avšak dodnes inšpirujú tisíce žien. Sú zamerané nielen na relaxáciu, ale hlavne na pohľad do vnútra duše, ktorý môže naštartovať mnohé priaznivé zmeny.

To prvé, čo by sme mali urobiť predtým, než si pre víkendový reštart vytvoríme podmienky, je položiť si zásadnú a veľmi ťažkú otázku: O akú veľkú zmenu v skutočnosti stojíme?

Ide o to, že život nie je televízny seriál a nie všetky zmeny končia happy-endom, najmä, ak sú unáhlené a povrchné. Či trebárs neprídete o dobré zázemie. Nejde pritom len o vzťahy, ktoré nám najskôr napadnú ako prvé, ale aj o zmenu zamestnania, či dokonca profesie, zmenu bývania, štúdium, nové deti, vrátane adopcie.

Často naozaj nie je potrebné prefúknuť svoj život silným vetrom zmien, ktorý berie, čo mu príde do cesty, ale utriediť si priority a zmeniť pár ťaživých či obťažujúcich skutočností.

Prichystajte sa na víkend

Zápisky budú potrebné...

Príklad si vezmite z Bridget Jonesovej. Nemusíte si hneď písať denník – kto to aj vydrží, však áno, ale zápisky budú potrebné. Čo je napísané, to je dané, a hlavne, zostáva to na očiach. To prvé, čo vám totiž osobní koučovia, vrátane psychológov, poradia, je zaobstarať si zápisník a zastrúhať ceruzku, nachystať papier, prípadne pastelky. Budete ale tiež potrebovať vhodné miesto, kam si svoje poznatky bezpečne uložíte, bez toho, aby sa do nich dostali zvedavci.

Zabezpečte si pokojné prostredie...

Potom si musíte vytvoriť pokojné prostredie, to znamená zmiznúť na dva dni svojim blízkym aj telefónu hyperaktívneho šéfa. O internete alebo televízii to platí úplne rovnako. Jednoducho nebudete pre nikoho variť, púšťať práčku, ani písať nový koncept predaja alebo klebetiť na sociálnych sieťach s priateľmi.

Nakúpte si vopred...

Ak sa rozhodnete zostať doma a zaistíte, že tam naozaj budete sama, vopred si nakúpte, nech nestrácate energiu a čas pre seba.

Pre dobrý reštart vsaďte na pobyt v prírode...

Najefektívnejší je však pobyt v prírode. Kto sa nemôže uchýliť „do lesov" alebo k prírodnej vodnej hladine, mal by počítať s blízkou botanickou záhradou, parkom... Pobyt so zvieratami je diskutabilný. Máme tie svoje radi, robia nám dobre, ale tiež sa o ne musíme postarať. Zajačika zvládneme dobre, ale setra už musíme poriadne pravidelne vybehať a o kone v stajni sa postarať tak ako inokedy. Premyslite si preto, či sa naozaj stanú nedeformujúcou súčasťou víkendového reštartu.

Choďte v piatok skoro spať...

Zaistite si, aby ste mohli už v piatok ísť skoro spať, to vám dovolí využiť prvú rannú energiu. Zrejme sa neprebudíte pred svitaním, ale aj tak získate pre seba ideálny čas pre oživujúcu relaxáciu.

Ak skoro ráno rozhýbete energiu, rýchlo vám stúpne, zlepší náladu a pomôže odohnať negatívne myšlienky.

Pred raňajkami pár minút pohybu a začíname

Desaťminútová rýchla chôdza alebo beh sú skvelou voľbou pred šálkou ranného čaju a raňajkami. Na tie myslite predovšetkým, nie nadarmo nám ich pripomína väčšina špecialistov, zaoberajúcich sa zdravým životným štýlom. Neznamená to predsa, že sa musíte natlačiť hemedexom. Pamätajte na sacharidy, ktoré podporia činnosť mozgu.

Pokračujeme ďalej, čítajte spúšťame program!