Zvýšte svoju koncentráciu na prácu a posilnite tvorivosť.

Jana Trundová | 29. august 2017
Zvýšte svoju koncentráciu na prácu a posilnite tvorivosť.

Absorbujú oxid uhličitý a vydychujú kyslík, ktorý tak nutne potrebujeme. Rastliny v pracovni zároveň zvlhčujú vzduch, čím napomáhajú obrane proti ochoreniam a blahodarne pôsobia na psychiku, zvyšujú tvorivosť a koncentráciu. Reč je o rastlinách.

Kancelária, pracovňa

Rastliny v kancelárii, na úradoch, v školách a ďalších verejných priestoroch sú požehnaním. Štúdia tímu nórskeho biológa Toveho Fjelda viedla k záveru, že keď sa zazelenily kancelárie, po nejakej dobe ich pracovníci pociťovali menšiu únavu, menej bolestí hlavy a zápalov hrdla, hypertonikom sa znížil krvný tlak a, naopak, bola posilnená psychika.

Čítajte tiež: Prečo je dobré mať izbové rastliny doma?

Zaznamenal vyššiu koncentráciu na prácu a zlepšenie poznávacích funkcií mozgu. Podobné výsledky priniesla aj často citovaná práca americkej bádateľky Virginie Lohrovej.

Rastliny znížili stres, zvýšili pocit pohody, posilnili imunitný systém a obmedzili bolesti hlavy. Bolo tiež overené, že kvety povzbudzujú kreativitu.

Mohlo by vás zaujímať: Prečo by sme nemali podceňovať kvalitu vzťahov na pracovisku?

Chcete posilniť tvorivosť svojho tímu?

Postavte si na stôl fuchsiu alebo napríklad menej náročnú netýkavku, posilníte tak svoju kreativitu. Stojí vaša práca na tvorivosti alebo chcete posilniť tvorivosť svojho tímu? Zariaďte ich pracovisko kvetinami. A na množstve nešetrite.

Oplatí sa vám siahnuť napríklad po juke alebo aglaoneme, statnej brazílskej ktenante, elegantným spatifylu s bielymi kvetmi, v prípade veľa oslnených miestností po tučnolisty alebo rastline zvanej echmea

Ak sa v pracovniach nepohybujú zvedavá mláďatá, ktoré všetko okusujú, pokojne stavte na diefenbachie, ktorej rozložité listy sú síce jedovaté, zároveň však efektívne zvlhčujú vzduch.

Mohlo by vás zaujímať: 10 tipov ako zažívať úspech alebo keď práca prináša radosť