10 potravín pre zdravé srdce

redakcia FIT štýl | 27. september 2023
10 potravín pre zdravé srdce

Ako docieliť, aby srdce bilo ako zvon ...

Ranná miska rozhoduje

Že raňajkovať je nutnosť, vie dnes každý školák. Tá najlepšia, ktorá zdolá niekoľko úloh naraz, je miska s ovsenými vločkami zaliatymi horúcou vodou alebo mliekom. Ovsené vločky sú plné omega-3 mastných kyselín, folátov a draslíka. Navyše v sebe skrývajú poriadnu porciu vlákniny, ktorá napomáha zníženiu cholesterolu v krvi. Tým všetkým sa zaraďujú do tzv. superfoods.

Rybky na udicu

Losos, tuniak, sleď, sardinky – sú najbohatším zdrojom omega-3 mastných kyselín. Tieto kyseliny vám znížia krvný tlak a udržia prípadné už vzniknuté krvné zrazeniny pekne „v prístave". Dve porcie lososa týždenne vám zaručia zníženie rizika srdcového infarktu na tretinu.

Podľa najnovších výskumov obsahuje mäso lososa látku karotenoid astaxantín, veľmi silný a dôležitý antioxidant. Morské ryby sú navyše zdrojom kľúčového minerálu draslíka. Tým ale zoznam zďaleka nekončí – morské ryby obsahujú tiež látku so záhadným názvom: koenzým Q10. Ten je obsiahnutý vo väčšine ľudských buniek.

Okrem iného slúži koenzým Q10 ako silný antioxidant: dokáže totiž zmenšiť aterosklerotické pláty v aorte!

Olivový olej

Je esenciou nenasýtených mastných kyselín. Jeho prínos ľudskému zdraviu je neodškriepiteľný. Aj olej „horšej kvality", vyrobený zo šupiek, môžete bez obáv použiť pri tepelnej úprave namiesto masla.

Cenený je aj olej repkový: obsahuje veľmi cennú kyselinu alfa-linolénovú, ktorá znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb, priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu a priechodnosť ciev. Pozitívne ovplyvňuje zrážanlivosť krvi a znižuje hodnoty krvného tlaku v cievach, predchádza vzniku zápalov, posilňuje imunitný systém. A čo viac? Bráni vzniku alergických reakcií.

Tri oriešky pre zdravie

Makadamové orechy, mandle, vlašské orechy sú plné omega-3 mastných kyselín. Navyše sú plné vlákniny. Len pozor na ich vysokú kalorickú hodnotu! Odporúčaná denná dávka je cca 20 mandlí.

Voňavé avokádo

Avokádo obsahuje tuk, ktorý dokáže znížiť hladinu zlého cholesterolu. Je bohatým zdrojom draslíka, medi, magnézia, fosforu a vitamínov. Navyše umožňuje lepšie vstrebávanie ostatných karotenoidov, napríklad beta-karoténu.

Čo s avokádom? Tipy pre vás: 
Avokádový šalát
Avokádová nátierka

Hrsť malín

Maliny, černice, čučoriedky, jahody obsahujú hojnosť látok bojujúcich proti zápalu, čo znižuje riziko ochorenia srdca alebo rakoviny. Na popredných miestach rebríčka top ovocie sa držia aj čierne ríbezle.

Hrach a krúpy...

Jedzte potraviny bohaté na vlákninu a zdravé sacharidy, ako je šošovica, cícer, fazuľa. Sú „nadopované" vápnikom a vlákninou.

Zelené listy

S listami špenátu, mangoldu alebo cvikly sa udržíte vo forme, pretože s nimi do tela dostanete potrebné množstvo luteínu, folátov, draslíka a vlákniny.

Skúste: Baby špenát s granátovým jablkom a vlašskými orechmi

Ľan...

Drobné hnedé alebo zlaté zrniečka ľanu siateho sú absolútne bezkonkurenčným zdrojom vitamínu A, E a nenasýtených mastných kyselín. Posypte si nimi každé ráno svoje ovsené vločky a uvidíte, že vaše srdce bude biť ako zvon!

Čítajte tiež:  Podľahnite kúzlu ľanového oleja

Sója

Sój obsahuje látky, ktoré znižujú hladinu cholesterolu, obsahuje vysokú dávku bielkovín a je nezanedbateľným zdrojom horčíka. Uprednostnite frmentovanú sóju. Sójovými klíčkami si posypte sladké i slané pochutiny.

Mohlo by vás zaujímať: Adaptogény, pomôžu vám zvládať stres a...