10 zaručených prírodných tipov pre biele zuby

Diana Mašlejová | 18. apríl 2018
10 zaručených prírodných tipov pre biele zuby

Máme pre vás 10 zaručených prírodných tipov, ktoré vám dopomôžu k dokonalému úsmevu.

Trvá to približne desať sekúnd. Stretneme neznámeho človeka, pozrieme sa mu do očí, stisneme ruku na pozdrav a všimneme si jeho úsmev. Prvý dojem je vytvorený. Zhluk vedomých a podvedomých reakcií a názorov významne ovplyvňuje aj čosi na prvé počutie také nepodstatné, ako sú biele zuby. Práve tie totiž na naše okolie pôsobia ako symbol zdravia a šťastia. 

Vaše zuby sú vašim zrkadlom!
Prečítajte si tiež:

Vaše zuby sú vašim zrkadlom!

1. Jahodový bozk

Nevábne vyzerajúci zubný povlak nám pomôžu odstrániť jahody. Stačí, ak pár z nich roztlačíme, zmes nanesieme na zubnú kefku a potom jemne na zuby.

Sladkú zmes je možné nechať pôsobiť maximálne 5 minút, inak riskujeme poškodenie zubnej skloviny kyselinou, ktorú ovocie obsahuje.
Jahodový zázrak nepoužívajte častejšie ako raz za týždeň. 

2. Bylinková ústna voda

V obchodoch na nás zo všetkých strán útočí záplava ústnych vôd. Ak si od nich chcete dať na chvíľu pauzu, alebo iba vyskúšať niečo prírodné, poznáme náhradu:

  • 1 lyžicu sušenej mäty
  • 1 lyžicu sušeného rozmarínu 
  • rovnaké množstvo materinej dúšky

Zalejeme litrom vriacej vody (alebo zmes necháme pár minút variť). Počkáme, kým vychladne, precedíme a môžeme kloktať ráno i večer. Odmenou nám bude nielen svieži dych, ale aj zdravé ďasná. 

3. Mrkva, jablko, kaleráb

Čo majú všetky tri spomenuté plodiny spoločné? Na ich konzumáciu je potrebné si poriadne „zahryznúť“.
Tvrdšie ovocie i zelenina sú výborným receptom na prirodzené obielenie zubov. Okrem vitamínov obsahuje zeler, mrkva, jablko, či hruška látky, ktoré prírodnou cestou zbavujú chrup nepríjemného zafarbenia a čistia ho i mechanicky. 

4. Zázračná šalvia

Ak by ste sa spýtali svojej babičky, možno by si spomenula, že kedysi bývalo takzvané „babie ucho“ častým pomocníkom pri skrášľovaní a ozdravovaní zubov. Rastlinku stačí vysušiť, rozdrviť a použiť podobne ako zubnú pastu. Výsledkom sú nielen belšie zuby, ale i ochrana pred zubným kazom.

5. Praslička roľná

Praslička roľná, známa najmä ako prírodný pomocník pri problémoch s močovým ústrojenstvom, poslúži aj ako čistič nášho chrupu. Môžete ju použiť podobne ako šalviu (usušenú rozdrviť a naniesť na zuby), alebo ako kloktadlo. V takom prípade ju nechajte pár minút povariť vo vode, počkajte, kým nevychladne, následne preceďte a môžete kloktať. 

6. Akupresúra obieli

Ak by ste si mysleli, že masáž citlivých bodov na ruke vanie odniekiaľ z východného sveta, ste na omyle. Spojitosť bielych a zdravých zubov s masážou rúk pochádza z prastarých čias od našich predkov, ktorí verili tomu, že ak si ráno po umytí najprv poriadne a trpezlivo utrú ruky a až potom tvár, problémy so zubami sa im vyhnú oblúkom.

Tento starý zvyk dnes odobruje aj čínska tradičná medicína. Kto vie, možno sa tajomstvo krásneho úsmevu skutočne skrýva práve v rukách!

7. Žuvačky radšej bez cukru

Práve ten má za následok zníženú tvorbu slín, ktoré zubný povlak odstraňujú. Siahnite radšej po prírodných variantoch bez cukru a umelých sladidiel.  

8. Poslúži aj pomaranč

Tentoraz z plodu využite šupku. Starostlivo ju zrežte a vnútornou bielou stranu masírujte zuby 2 až 3 minúty. Buďte však opatrní a citliví, aby ste si neporanili ďasná a nepoškodili zubnú sklovinu! 

9. Špenátový šalát

Nielenže výborne chutí, ale surové listy navyše napomáhajú chrupu, aby ostal zdravý a biely. Žiadne špeciálne recepty nie sú potrebné, stačí si iba pripraviť špenátový šalát a pustiť sa do žuvania. 

10. Čarovný elixír

Prírodnou lekárňou je inšpirovaný aj ďalší z receptov na krásne zuby. V hrnci privedieme do varu 2 čajové lyžičky anízových semienok spolu s rovnakým množstvom koriandru. Zmes odstavíme a necháme lúhovať ešte 15 minút. Precedený a vychladený elixír stačí kloktať raz denne.