4 spôsoby, ako môžete limitovať vystavenie sa pesticídom

Bohužiaľ sa používajú stále silnejšie pesticídy, čo predstavuje neustále väčšie nebezpečenstvo pre prírodu a človeka. Chemikálie v pesticídoch, ktoré sa často hromadia v podkožnom tuku, sa môžu stať karcinogénne alebo spôsobiť iné zdravotné ťažkosti. Ako limitovať vystavenie sa pesticídom a dá sa to vôbec?
Limitujte vystavenie sa pesticídom
1. Nakupujte BIO potraviny a potraviny od miestnych farmárov – snažte sa nakupovať nespracované potraviny, ktoré pochádzajú z lokálnych zdrojov.
2. Používajte vodnú filtráciu – bohatý zdroj pesticídov je pitná voda. Otestujte si svoj zdroj vody a pokiaľ je nevyhovujúci, používajte reverznú osmózu alebo iný druh vodnej filtrácie.
Pesticídy na Slovensku. Ako dopadli potraviny slovenského pôvodu?
3. Odstráňte všetky pesticídy zo svojej domácnosti – pokiaľ máte problém s mravcami alebo švábmi, existujú účinnejšie a bezpečnejšie alternatívy ako nebezpečné insekticídy. Veľmi užitočná vám bude kyselina boritá, ktorú nasypte na problematické miesta. Tiež hľadajte prírodné čistiace prostriedky.
4. Vyhnite sa repelentom s obsahom DEET – na boj proti komárom sa používajú repelenty, ktoré obsahujú nebezpečnú látku DEET. Táto americkou armádou patentovaná látka dokáže roztaviť rybárske vlasce alebo plastové vrecká, takže predstavte si, čo to urobí s vami.
Proti komárom existujú oveľa lepšie, a hlavne bezpečnejšie prostriedky ako napríklad škoricový olej, ktorý sa ukázal ako veľmi účinný proti komárom. Ďalej je veľmi vhodný olej z citronely, olej z citrónovej trávy, mätový olej alebo vanilín. Zo všetkých týchto ingrediencií si môžete vytvoriť sprej.
Ovocie sušené mrazom. V čom sa odlišuje od tradične sušeného ovocia?
Máte doma ocot?
Pokiaľ nemáte v blízkom okolí tržnicu alebo nejakého overeného pestovateľa, môžete využiť zázračné vlastnosti vínneho octu. Okrem množstva zdraviu prospešných vlastností, ktoré má nefiltrovaný a nespracovaný jablčný ocot, vám môže ocot poslúžiť ako účinný „čistič“ pesticídov.
V tom prípade vám stačí aj obyčajný biely vínny ocot, ktorý dokáže odstrániť určité typy pesticídov a baktérií z čerstvého ovocia a zeleniny. Vytvorte roztok v pomere 10 % vínneho octu a 90 % vody, a potom do neho namočte ovocie alebo zeleninu, ktoré následne opláchnite vodou.
Tento postup nepoužívajte pri krehkom ovocí (bobuľovité ovocie), ktoré by sa mohlo znehodnotiť, vzhľadom na jeho jemnú šupku.