5 potravín, ktoré prinesú úľavu od bolesti v krku

Iveta Škrabáková | 11. apríl 2019
bolesť v krku, úľava, hrdlo, bolesť hrdla, domáce prostriedky, domáca pomoc, rýchla pomoc, úľava, antimikrobiotiká, protizápalové

Prekvapilo vás premenlivé aprílové počasie? Výkyvy teplôt, zmeny počasia zo dňa na deň, chladné rána a teplé dni. To všetko môže byť nástrahou pre našu imunitu. Práve v tieto dni prichádzajú ochorenia nečakane a neplánovane. Ak už aj vás nepríjemne prekvapila bolesť v krku, prinášame pár tipov ako s ňou efektívne zatočiť.

Okrem tradičných receptov na bolesť hrdla, či tabletiek, ktoré si môžete nechať predpísať od lekára existujú ešte ďalšie spôsoby ako zmierniť nepríjemné pocity v krku. Aj keď mnoho z nás zrejme počas choroby nemá na jedlo chuť, a prehĺtanie potravy je to posledné po čom túžite, skúste dať šancu týmto malým záchrancom.

1. Banán

Ak sa kvôli bolesti vyhýbate väčším jedlám, skvelou voľbou môže byť banán. Vďaka jeho jemnej konzistencie ho prehltnete bez väčších ťažkostí. Obsahuje tiež vitamín C, ktorý môže pomôcť v boji so zápalom. Ak váš žalúdok baží po niečom sýtejšom, pripravte si napríklad banánové smoothie z banánu, medu a zeleného čaju. Všetky tieto tri látky hrdlu poskytnú uvoľnenie, a aspoň na istý čas prinesú i pocit nasýtenia.

2. Granátové jablko

Je skvelým zdrojom vitamínu C a rovnako aj antioxidantov. Doprajte ich svojmu boľavému hrdlu a budete prekvapení výsledkom. Zrnká granátového jablka totiž navyše obsahujú veľmi prospešné astringenty (sťahujúce látky), o ktorých sa hovorí, že pomáhajú redukovať opuch hrdla. Skúste si dať granátové jablko samotné, alebo aj ako posýpku do šalátu, k mäkkému feta syru s avokádom a podobne. Všetky tieto potraviny majú jemnú konzistenciu, takže ich môžete jednoducho požuť alebo rozpučiť vidličkou.

3. Ovsená kaša

Keď nás bolí hrdlo, prehĺtanie stravy sa stáva nepríjemnou záležitosťou. Teplá ovsená kaša je však v tomto prípade vhodná. Nielen, že vám ľahko prejde cez hltan, ale je plná živín a energie, ktoré vaše telo potrebuje v boji s ochorením. Ovsené vločky sú tiež zdrojom antioxidantov a draslíka, ktorý vám taktiež môže napomôcť zmierniť bolesť hrdla. 

4. Vajíčka

Sú ďalšou skvelou voľbou pre ubolené hrdlo. Pripravte si napríklad mäkšiu praženicu, či miešané vajíčka, ktoré sa dajú ľahko prehĺtať. Antioxidanty a omega-3 mastné kyseliny obsiahnuté vo vajíčkach dokážu tiež napomôcť v boji so zápalom. Sú tiež zdrojom zinku, ktorý je dôležitý pre náš imunitný systém.

5. Med

Klasika, ktorá by nemala chýbať v žiadnej domácnosti. Okrem toho, že chutí skvele, má antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti, ktoré skvele oceníte počas choroby. Vyskúšajte napríklad zázvorový čaj s medom, je to skvelý recept na úľavu a posilnenie imunity. Med oceníte aj pokiaľ vaše ochorenie sprevádza kašeľ, dokáže totiž pomôcť aj pri jeho zmierňovaní.