5 ZÁZRAČNÝCH POTRAVÍN, ktoré očisťujú

Gabriela Bachárová | 5. apríl 2017
5 ZÁZRAČNÝCH POTRAVÍN, ktoré očisťujú

Niektoré potraviny majú väčšiu schopnosť očisťovať náš organizmus ako iné. V čase jarných detoxikačných kúr by sme mali dbať na zvýšený príjem tých potravín, ktoré náš organizmus neprekysľujú, ale naopak pomáhajú čistiť a podporiť.

Všestranný cesnak

Cesnak je univerzálny prírodný všeliek, výborný bojovník proti vírusom a baktériám, dokonca má schopnosť v istej miere predchádzať nádorovému bujneniu a likvidovať nádorové bunky. Navyše prečisťuje organizmus. Cesnak obsahuje látky metionín a cysteín, ktoré patria k základným aminokyselinám, čo sú stavebné kamene bielkovín.

cesnak, olej, chorý, liek, prírodný

Tieto látky sú dôležité pre produkciu žlče, ktorá potom odstraňuje z organizmu nazbierané toxíny. Cesnak môžete pridávať do jedál, ale dbajte na to, aby sa dlho nevaril, pretože potom sa jeho účinky zmenšujú. Najmocnejší je v surovej podobe.

Zvyknite si konzumovať rozotrený cesnak len tak a zapite ho vodou alebo mliekom. Dva strúčiky denne by mali stačiť.  Cesnak ho ešte viac znižuje, jeho konzumácia by mala byť v tomto prípade menšia a doplnená výdatným pitným režimom, pretože dostatočný pitný režim môže krvný tlak zase zvýšiť do prijateľnej výšky.

Čítajte tiež: Zdraví s CESNAKOM. 3 tipy na domáci cesnakový liek.

Mocný koriander

koriander, korenie, v kuchyni

V našich domácnostiach zatiaľ toto korenie nepatrí k stáliciam, ale pozornosť si zaslúži. Hodí sa do polievok aj k mäsám. Má výraznú vôňu aj chuť a navyše poslúži nášmu zdraviu. Koriander vie z tela odstraňovať ťažké kovy, ako je olovo, hliník alebo ortuť.

Nepostrádateľná vláknina

Prítomnosť vlákniny v strave je absolútne nevyhnutná pre účinnú očistu našich čriev. V dôsledku nevhodných (mastných, tučných, sladkých) jedál sa naše črevá zanášajú jedovatým odpadom. Dochádza potom k poruchám trávenia alebo k poškodeniu črevnej imunity – a tým k narušeniu celkovej obranyschopnosti, pretože zdravie čriev je dôležité pre celý organizmus.

vláknina, zdravie, črevá, trávenie

Ak sa po zime cítite v oblasti žalúdka ťažkí a celkovo unavení, veľmi pravdepodobne vám dobre nepracujú črevá. Dostatočný príjem vlákniny, ktorá na seba naviaže škodlivé látky, ich vyčistí. Vlákninu si môžete kúpiť ako samostatný výživový doplnok, najčastejšie v obchodoch so zdravou výživou. Veľa tejto látky však obsahuje aj ovocie a zelenina.

Hrejivý zázvor

Čaj zo zázvoru je znamenitý. Prehreje, energetizuje. V zime a na začiatku jari asi nie je lepší a zdraviu prospešnejší nápoj. Ďalšou výhodou zázvoru je, že čistí krv. Toxíny v nej obsiahnuté uvoľňuje a pomáha ich vylučovať pomocou moču a potu. Zázvor nemusíme prijímať len vo forme zázvorového čaju, ale ak si na to trúfate, možno ho aj len tak cmúľať alebo hrýzť. Zázvor je síce pálivý, ale práve to je jeho výhoda.

zázvor, čaj, detox, antiseptické, účinky

Viac o zázvore: Využite účinky zázvoru NIE LEN pri chrípke

Pestrec mariánsky

Pestrec mariánsky je bylina pôvodom z oblasti Stredozemného mora, ktorá patrí medzi najstrašie rastlinné lieky. Jeho hlavnými zložkami sú flavonolignany silybín, silydianín a silychristín, súhrnne označované ako silymarín.

Tento rastlinný liek na problémy s pečeňou pomáha pri zlepšení metabolizmu pečeňových buniek, stabilizuje bunkové membrány pečene a je významným antioxidantom, pretože z tela odstraňuje nebezpečné látky, nazývané tiež voľné radikály.

očista, pečeň, ostropestrec

Vďaka vysokému obsahu flavonolignanov dokáže veľmi efektívne pôsobiť na urýchlenie regenerácie pečeňových buniek a chrániť ich pred poškodením toxickými látkami. Flavonolignany zároveň pôsobia proti oxidatívnemu stresu, ktorý je zodpovedný za rýchle starnutie a poškodenie buniek.

Pestrec mariánsky obsahuje aj ďalšie dôležité látky, medzi ktoré patrí najmä mastný olej s vysokým podielom esenciálnych viacnásobne nenasýtených mastných kyselín, najmä kyseliny linolovej.

Pestrec taktiež minimalizuje vplyv nebezpečných látok, ktoré sa do nášho organizmu dostávajú z vonkajšieho prostredia, napr. chemických prísad, liekov, alkoholu, ale aj toxických látok z húb či vírusové infekcie. Významná je aj regulácia spotreby glutathionu (látka telu vlastná), ktorý je veľmi dôležitý pri detoxikačných procesoch.

Veľmi vhodným doplnkom je aj pre športovcov či kulturistov, ktorí často užívajú viac výživových doplnkov naraz s cieľom zvýšiť výkonnosť. Užívanie niekoľkých doplnkov naraz môže v organizme spôsobiť synergizmus, zosilnenie účinkov jednotlivých účinných látok, ktoré potom vo zvýšenej miere zaťažujú pečeň, keďže práve ona je miestom spracovania akýchkoľvek liečiv.

Mohlo by vás zaujímať: Problémy s pečeňou? Vsaďte na bodliakový olej!