Aj vás trápi alergia? Môže za to genetika alebo životný štýl?

Redakcia | 28. apríl 2017
Aj vás trápi alergia? Môže za to genetika alebo životný štýl?

Alergia je neželaná reakcia jedného z mechanizmov imunitného systému na cudzorodú látku – alergén. Dnes pomerne bežné ochorenie, s ktorým má skúsenosť približne 20 – 25 % populácie.

Alergia je neželaná reakcia jedného z mechanizmov imunitného systému na cudzorodú látku – alergén.

Úlohou imunitného systému človeka je zabezpečiť ochranu organizmu pred cudzorodými látkami, teda cudzorodú látku (alergén) zneškodniť. Pre zdravý organizmus alergén zvyčajne nebýva škodlivý, pri alergii sa však z niektorých buniek vyplaví histamín a ďalšie podobné látky, ktoré škodlivo pôsobia na niektoré tkanivá.

Alergénom môže byť čokoľvek, z inhalačných alergénov sú najčastejšími alergénmi pele, roztoče a plesne, ktoré sa pohybujú v ovzduší a do organizmu sa dostávajú vdýchnutím.

Najčastejšie spomedzi peľových alergénov sú to pele stromov: lieska, breza, jelša, alebo tráv, obilnín a buriny: palina, ambrózia, žihľava či púpava.

Z potravín sú to najčastejšie: vajcia, mlieko, citrusové a exotické ovocie, ryby, morské živočíchy, orechy, predovšetkým arašidy, kakao... Alergickú reakciu u precitlivených jedincov však môže vyvolať aj bodnutie včelou či osou, alebo aj nevyskúšaný liek pri prvom podaní.

Typické prejavy alergickej (sezónnej) nádchy

  • Sekrécia z nosa – pri alergickej nádche zvyčajne býva vodnatý výtok z nosa, ale výnimkou nebýva ani sekrét sfarbený do zelena. Časť ľudí trpiacich sezónnou nádchou má tzv. „zadnú“ nádchu, to znamená, že im z nosa netečie, ale sekrét zateká priamo do hrdla.
  • Upchatie nosa – niektorí pacienti udávajú len pocit opuchnutej, zdurenej nosovej sliznice a pritom nemajú žiadnu sekréciu.
  • Kýchanie.
  • Svrbenie nosa, prípadne podnebia či očí.
  • Môže byť sprevádzaná i stratou čuchu alebo chuti.
  • Komplikáciami môžu byť zápaly prinosových dutín alebo uší.

Alergický zápal postihuje tri lokality:

  • nos
  • prinosové dutiny
  • spojivky
Odrkrytie alergie závisí nielen od dedičnosti, ale aj od faktorov životného prostredia.

Ruka v ruke dedičnosť s faktormi životného prostredia

Ak je jeden z rodičov alergik, dieťatko má 30 – 50 % „šancu“ na zdedenie alergie. Alergia matky má väčšiu prieraznosť u dieťaťa ako alergia u otca, teda ak je alergikom mama, „šanca“ je vždy vyššia.

Pri oboch rodičoch – alergikoch sa riziko zvyšuje už na 60 – 80 % a v prípade, že obaja rodičia sú alergickí na ten istý alergén, pravdepodobnosť prejavov alergie u ich potomka je takmer 100 %-ná.

Aj rodičia, ktorí nie sú alergici, môžu mať potomka s prejavmi alergie, pretože dieťa je nositeľom inej genetickej informácie a zároveň vyrastá v inom životnom prostredí ako jeho vyrastali jeho rodičia. Preto jej odkrytie často závisí nielen od dedičnosti, ale aj od faktorov životného prostredia.

Genetické predispozície teda existujú, ale podstatne ich ovplyvňuje i náš životný štýl a vonkajšie prostredie. Vhodné je zamyslieť sa nad svojimi stravovacími návykmi, pohybovou aktivitou, otužovaním a naučiť sa odblokovať stres.

Čítajte tiež: Oxidatívny stres: udržte ho na uzde!