Ako chlór poškodzuje zdravie? Bezpečnú hranicu bohužiaľ nepoznáme

Martin Chudý; SPRACOVALA: Dagmar Baluchová | 25. november 2017
Ako chlór poškodzuje zdravie? Bezpečnú hranicu bohužiaľ nepoznáme

Aký vplyv má chlór, nachádzajúci sa vo vode, ktorú každý deň pijeme, na ľudský organizmus? Mnohí vedci sa stále nevedia zhodnúť na tom, aká je bezpečná hranica chlóru. Avšak škodlivé účinky DBPs sú dávno známe.

Ako chlór poškodzuje zdravie? Ide o:

  • srdcové problémy – vplyvom voľných radikálov;
  • imunitné problémy – chlór ničí probiotickú baktériu acidophilus, ktorá pomáha budovať priateľské baktérie v črevách;
  • rakovina – vedci objavili prepojenie medzi melanómom (najsilnejší druh rakoviny kože) a chlórovaním bazénov. Vedci z holandského Nijmegenu zistili, že ľudia, ktorí pravidelne plávajú v chlórovaných bazénoch, majú zvýšené riziko melanómu 2,2- až 2,4-krát. V roku 1970 vedci zistili, že chlórovaná voda na úrovni nižšej, ako sú štandardy EPA, zvyšuje riziko rakoviny tráviaceho traktu o 50 až 100 %. Štúdia, ktorú publikoval v roku 1998 National Cancer Institute (Národný inštitút pre rakovinu) zistila, že muži – fajčiari, ktorí pili viac než 40 rokov chlórovanú vodu, mali o 50 % vyššie riziko rakoviny konečníka ako fajčiari, ktorí nepili chlórovanú vodu. Rovnaký výsledok prišiel aj zo štúdie, kde sa počas vyše 40 rokov porovnávali ľudia, ktorí mali nízkovlákninovú stravu.
  • reprodukčné problémy a novorodenecké poruchy – jedna dánska štúdia preukázala, že výskyt chlóru v ľudských tkanivách a v materskom mlieku spôsobil 50-percentný pokles spermií. Nórska štúdia vykonaná na 141 000 novorodencoch počas 3 rokov objavila zvýšené riziko rázštepu chrbtice o 14 % v oblastiach s chlórovanou vodou.
  • alergické reakcie – chlór môže spôsobiť alergické príznaky ako vyrážky, bolesti hlavy, tráviace problémy a artritídu.

Čo je ešte väčší problém?

Okrem zmienených nežiaducich účinkov DBPs vytvára chlór vo vode voľné radikály a oxysteroly, čo poškodzuje napríklad DNA. Chlór tiež ničí antioxidant – vitamín E. Pitie chlórovanej vody však nemusí byť najväčší problém.

V skutočnosti ešte väčšie nebezpečenstvo predstavuje sprchovanie sa a plávanie v chlórovanej vode. Rizikové je aj používanie kávových filtrov, ktoré sú bielené chlórom, čo je väčšina na trhu.