Ako sa zbaviť kyselín z tela?

ako sa odkysliť, čo jesť, ovocie, zelenina, sacharidy, tuky, probiotika
9.6.2019 v kategórii Zdravie, autor Redakcia, foto: istockphoto.com

Prekyslenie organizmu má za následok množstvo závažných ochorení. Kyseliny sa dokážu čiastočne vylúčiť z organizmu potením, dýchaním, močením a stolicou. Je však potrebné, aby sme i my prispeli k zníženiu kyseliny v našom tele. Preto musíme konzumovať potraviny, ktoré po strávení zanechajú v organizme nie kyslý, ale alkalický odpad.

Musíme si uvedomiť, že pre rovnováhu organizmu je dôležitý príjem zásadotvorných, ale aj kyselinotvorných potravín, kde musia prevažovať zásadotvorné v odporúčanom pomere 3:1.

Produkty živočíšneho charakteru sú všeobecne vysoko kyselinotvorné a obilniny sú stredne kyselinotvorné. Ak sa však jedia spolu s neutrálnymi alebo zásadotvornými strukovinami, zeleninou alebo ovocím, sú nielen zdrojom proteínov s dobre vyváženou zmesou aminokyselín, ale táto kombinácia pôsobí celkovo zásadotvorne.

Sušené ovocie spolu s väčšinou ovocia a zeleniny je najviac zásadotvorné. Ak je vaše telo zanesené nečistotami, toxínmi a kyselinami, potrebujete ich dostať z tela preč a vyrovnať pomer kyselín a zásad v organizme.

Ponúkame vám jednoduchý, prírodný a hlavne zdravý program, ako odkysliť organizmus:

1. V prvom rade sa pozrite kritickým okom na svoju stravu

Ak obsahuje veľa cukru, bielej múky a príliš veľa soli, tuku a mäsa, treba rázne konať a odstrániť z jedálnička prebytočné zaťažujúce jedlá (potraviny s príliš vysokým množstvom cukru, soli a bielkovín, kávu, alkohol a nikotín).

2. Ráno začínajte nápojom na odkyslenie organizmu

Ten pripraví váš žalúdok na „prácu“ a urýchli stabilizovanie hodnoty pH. Naviac výťažkami z Aloe Vera, Dôkladná neutralizácia aktivovaných kyselín sa veľmi ťažko dosiahne len pomocou stravy. Je vhodné urobiť si kvalitný "prieskum" a vybrať taký, ktorý je špeciálne vyvinutý na účel uvoľnenia väzieb kyselín, ktoré tak neutralizuje a vyplavuje z tela von. Nápoj pite podľa potreby – na základe zdravotného stavu, ktorý ukazujú indikačné papieriky.

3. Neskôr zjedzte jeden kus ovocia a počas dňa jedzte najmä biopotraviny a zeleninu

Vaša strava počas očistného programu musí obsahovať predovšetkým zeleninu a ovocie na všetky spôsoby, samozrejme – najlepšie čerstvé. Kvôli urýchleniu trávenia, zeleninu a ovocie by ste nemali jesť v spoločnej kombinácii. K vhodným jedlám patria napr. klíčky, morské riasy, tofu, zeleninové a ovocné šťavy, bylinkové čaje…

4. Jedzte v pokoji a dôkladne požujte každé sústo

Neskoro večer už nejedzte vôbec.

5. Vyhýbajte sa stresu

Rovnako to platí i pre hnev, snažte sa nevstrebávať negatívnu energiu okolia, ktorá sa tak isto veľmi aktívne podieľa na vzniku kyselín.

6. Pravidelne si kontrolujte hodnoty pH

Ideálne je využívať indikačné papieriky, vďaka nim sa viditeľne presvedčíte, že stav Vášho organizmu sa pozitívne mení.

7. Počas dňa pite dostatočné množstvo tekutín

Podporíte tým vylučovanie škodlivín z tela von. Ak by ste zanedbali pitný režim počas dňa, telo by nemalo šancu zdravým spôsobom vylúčiť toxíny a neutralizovať kyseliny.

8. Hlboké dýchanie čerstvého vzduchu

Takéto hlboké dýchanie, ktoré okysličuje /alkalizuje krv a prospieva k prečisteniu. Pohybom na čerstvom vzduchu tak prispejete nielen psychickej úľave, ale aj fyzickej kondícii.

Kyselinotvorné potraviny:

  • bravčové mäso, husacina, kapor, párky, krevety, saláma, paštéty, hydina
  • klobása, masť, krvavnička
  • mušle, makrela, losos, pstruh, sardinky, šťuka, treska, tuniak
  • biele víno, ovocné víno, alkohol, pivo
  • čierny čaj, energetické nápoje s obsahom kofeínu, káva
  • majonézy, dresingy, vajcia, ocot
  • tučné syry, syrové výrobky
  • mlieko, smotana
  • biela múka, biele cestoviny
  • arašidy, pistácie, kešu orechy, vlašské orechy
  • cukor, cukríky, čokoláda, zákusky
  • soľ
  • arašidy, hríby, kukurica
  • čokoľvek kondenzované alebo nakladané.

Na vyrovnanie acidobázickej rovnováhy:  

TEKUTINY: bylinkový čaj, zelený čaj, čaje lapacho, čaje z lucerny siatej, čaje z pestreca mariánskeho, minerálka (bez oxidu uhličitého), ovocné a zeleninové šťavy.

OVOCIE: ananás, banán, broskyne, citróny, čerešne, černice, čučoriedky, dule, hrušky, jablká, jahody, maliny, marhule, mirabelky, orechy, pomaranč, ríbezle, šípky, vodový melón.

ZELENINA: baklažán, brokolica, cesnak, cibuľa, cukina, kukurica, cvikla, zelená fazuľka, fenikel, zelený hrášok, kaleráb, kapusta, karfiol, kel, kôpor, ľadový šalát, mrkva, petržlen, pór, rajčiaky, reďkovka, ružičkový kel, sójové klíčky, špargľa, špenát, zeler, artičoky.

SACHARIDY: pšeno, pohánka, naklíčená pšenica, krupica, ryža (natur), zemiaky, zemiaková polievka, zemiakové knedle, zemiaková voda, šošovica, sója, cícer.

BIELKOVINY: cmar, jogurt so živou kultúrou, kyslá smotana, acidofilné mlieko, kefír, tvaroh (netučný), hovädzie plátky, husacie prsia, kuracie mäso, morčacie mäso, srnčie stehno.

TUKY: kvasnice, ľanové a sezamové semeno, slnečnicový olej, mandle, lieskové orechy, para orechy, mletý kokos, slnečnicové, tekvicové semienka.