ALOE VERA, zoznámte sa s kráľovnou prírody. Jej všestrannosť vás presvedčí.

redakcia FIT štýl | 20. august 2017
ALOE VERA, zoznámte sa s kráľovnou prírody. Jej všestrannosť vás presvedčí.

Aloe pravá je skutočným zázrakom, významne podporuje imunitné reakcie organizmu a poslúži ako prvá pomoc pri viacerých ochoreniach. Zoznámte sa s kráľovnou prírody.

Na skrášlenie ju používali už egyptskí panovníci. Zatiaľ čo Kleopatra a Nefertiti si bez šťavy vylisovanej z listov nevedeli predstaviť svoje omladzovacie kúry, v našich zemepisných šírkach sme blahodarné účinky tejto rastlinky objavili pomerne nedávno.

Aloe Vera - tajomstvo v kvetináči s bohatou minulosťou

Nejednému našincovi spestruje obývačku, či spálňu. No len málokto vie oceniť, aký poklad sa mu v príbytku skrýva. Aloe Vera obsahuje viac ako 200 farmakologicky významných látok.

Široké spektrum vitamínov a aminokyselín spolu s horčíkom, zinkom, či selénom z nej robia jedinečného pomocníka v medicíne i domácej lekárni. Polysacharid acemanán zase chráni bunky, pôsobí antibakteriálne, antivirálne a pri vnútornom použití je skutočnou vzpruhou pre imunitný systém.

Ako sme už v úvode naznačili, v Egypte bola Aloe Vera mimoriadne obľúbená. Nebolo to však len vďaka jej účinkom na krásu, panovníci ju využívali aj na mumifikovanie vladárov.

V Biblii sa Aloe Vera spomína v spojitosti s Ježišom, ktorého telo pred pohrebom potierala jej výťažkami samotná Mária Magdaléna. Na dlhotrvajúcich zámorských výpravách poslúžila aj Kryštofovi Kolumbusovi, ktorý si ju brával ako všeliek pre svoju posádku. Mahátma Gándhí zase požíval dužinu pri pôstoch.

Zaujme vás aj: Handmade prírodný dezodorant - ako si ho vyrobiť?

Nová energia s domácim Aloe Vera sirupom

Sirup, ktorý vášmu telu dodá povzbudenie a vitalitu, si poľahky môžete vyrobiť aj v domácich podmienkach. Stačí vytlačiť asi 50 gramov gélu z listu a pridať rovnaké množstvo cukru. Zmes rozmixujte, povarte na miernom plameni asi 10 minút a uzatvorte v nádobe, udržiavajte v chlade. Malá lyžička sirupu zaliata vodou na ráno je skutočným životobudičom.

Všestranný aloe gél

Gél Aloe Vera je v súčasnosti dostupný v takmer každej lekárni, či bio obchode. Jeho účinky sú rozmanité. Urýchľuje hojenie menších rán, omrzlín, popálenín a kožných infekcií, lieči ekzémy, opary, zamedzuje tvorbe lupín. Rovnako užitočný je aj gél pripravený v domácich podmienkach.

Náš tip: keď jednoducho narežete list a vnútornú dužinu veľmi opatrne vyberiete lyžicou a dáte do misky.

Maska na vlasy

Aloe Vera vlasom dodá hebkosť a silu, zabraňuje lámavosti a lieči aj suché vlasy bez vitality. Zábal aplikujte na vlasy po umytí, rozmixovaným gélom v množstve asi 100 mililitrov. Vlasy i pokožku dôkladne potrite, zabaľte do uteráka, prípadne igelitovej čiapky a nechajte pôsobiť asi 15 minút. Následne vlasy opäť opláchnite. Pokiaľ vás trápia lupiny, domáci zábal istotne pomôže aj vám.

Aloe Vera zábal proti celulitíde

Rovnako pripravený zábal vám pomôže aj v prípade, ak vás trápi celulitída. Pomarančovú pokožku gél prekrví a lepšie naštartuje lymfatický systém. Rozmixovaným gélom masírujte postihnuté časti niekoľko minút, následne zmyte, alebo pre lepší účinok na pár minút zabaľte do uteráka. Po opláchnutí vodou sa vám pokožka odvďačí krajšou textúrou a vláčnosťou.

Skúste si vyrobiť vlastný Handmade balzam na pery

Regenerácia s aloe olejom

Pri dôkladnejších ošetreniach pokožky, ktorá utrpela popálenie, je vhodné 50 gramov Aloe Vera šťavy zmiešať s piatimi gramami ricínového oleja a rovnakého množstva lanolínu. Môžete pridať aj 5 kvapiek eukalyptovej silice. Upokojujúcu a ozdravujúcu zmes zmiešajte a uchovávajte v chlade. Pomôže vám vždy, keď budú kožu trápiť nepríjemné problémy.

Zdravé zúbky

Pooperačné stavy, extrakcie zubov, či boľavé a citlivé ďasná. Na tieto problémy odporúčajú Aloe Vera ako pomocnú látku pri hojení aj samotní stomatológia. Gél rany rýchlejšie zocelí a dokáže podporiť i hojenie áft. V lekárni nájdete aj viaceré gély Aloe Vera, určené špeciálne na ústnu hygienu.

Chcete čarovný úsmev? Čítajte: Zuby ako perličky