Časté ochorenia štítnej žľazy – ako ich rozoznať?

Ing. Vladimíra Mihálová | 25. január 2017
Časté ochorenia štítnej žľazy – ako ich rozoznať?

Hypotyreóza verzus Hypertyreóza – neustále skloňované ochorenia štítnej žľazy a napriek tomu pre niekoho stále neznáme pojmy.

Počet ľudí trpiacich chorobami štítnej žľazy neustále stúpa, pričom ženy postihujú oveľa častejšie než mužov. Pre správne rozpoznanie vzájomných rozdielov by sme mali najskôr pochopiť, ako pracujú hormóny štítnej žľazy.

Pri hypotyreóze (znížená funkcia štítnej žľazy) neprodukuje štítna žľaza dostatok hormónov.

Naopak, pri hypertyreóze (zvýšená funkcia štítnej žľazy) produkuje štítna žľaza nadbytok hormónov. Ak už poznáme základný rozdiel v produkcii hormónov, nie je zložité pochopiť odlišnosti medzi týmito ochoreniami.

Zdajú sa vám príznaky ochorení štítnej žľazy podobné a len ťažko vidíte medzi nimi rozdiel? Vychádzajme teda z úlohy hormónov štítnej žľazy v ľudskom organizme, na základe ktorých jednoduchšie pochopíme rozdiely medzi zníženou a zvýšenou funkciou štítnej žľazy.

Čítajte tiež: Znížená funkcia štítnej žľazy - hypotyreóza. Poznáte jej príčiny a príznaky? 

Aká je úloha hormónov štítnej žľazy?

Hlavným účinkom hormónov štítnej žľazy je ich metabolický a kalorigénny účinok (calor z lat. znamená teplo). Inak povedané, hormóny povzbudzujú, urýchľujú látkovú výmenu za zvýšenej spotreby kyslíka a zvýšeného uvoľňovania tepla. Spotreba kyslíka sa najviac zvyšuje v srdci (existuje možnosť poškodenia srdca pri zvýšenej činnosti štítnej žľazy, ktorá je sprevádzaná zrýchleným tepom). Hormóny štítnej žľazy zrýchľujú proces vstrebávania sacharidov z čreva, zvyšujú mobilizáciu a odbúravanie tukov.

Okrem toho podporujú správny vývoj, rozlíšenie a rast tkanív. Ak napr. nie sú tieto hormóny v dostatočnej miere prítomné u kojenca v prvých 4 - 5 mesiacoch po pôrode, môže dochádzať k nenapraviteľným poškodeniam vo vývoji centrálneho nervového systému, mozgu (vzniká kreténizmus). Počas pobytu v chladnom prostredí stúpa u človeka hladina povelového hormónu TSH (tyreostimulačný hormón), ktorý povzbudzuje štítnu žľazu k jej zvýšenej činnosti. V tomto zmysle má štítna žľaza úlohu nášho „ústredného kúrenia“. Predstavme si, že je veľmi zima a chceme vykúriť miestnosť na určitú teplotu.

Ak máme teplotu v nej aj udržať, musíme viac prikurovať, teda dodávať viac paliva. To znamená, že pri zvýšenej produkcii tepla - zvýšenej činnosti štítnej žľazy, musí byť zvýšená dodávka „paliva“ (potravy), aby sa udržala stabilná váha. V opačnom prípade bude brať organizmus „palivo“ zo svojich zásob a chudnúť.

Pri tomto prirovnaní môžeme ľahšie porozumieť základným príznakom zvýšenej činnosti štítnej žľazy, a to: nízkej tolerancii tepla, výraznému poteniu za súčasného chudnutia, a to i napriek veľkému príjmu potravy.

Na druhej strane pri hypotyreóze viazne produkcia tepla, ľuďom je stále zima, majú suchú a chladnú pokožku. Ich činnosť je spomalená, sú ospanliví, depresívni, trpia častou zápchou. Typickým prejavom je i chrapľavý hlas, ktorí často sami na sebe postrehnú.

Čítajte viac: Zvýšená funkcia štítnej žľazy, Hypertyreóza - jej príčiny a príznaky.

Zásadné rozdiely mezi hypo- a hypertyreózou

Niektoré z nepríjemných príznakov hypotyreózy a hypertyreózy môžu byť spoločné pre obe ochorenia, ako napr. nadmerná únava, problémy s koncentráciou, či prudké zmeny nálad. Napriek tomu, existujú medzi nimi výrazné odlišnosti. Predovšetkým ide o: 

  • zníženie verzus zvýšenie telesnej hmotnosti
  • potenie verzus zimomravosť
  • hnačka verzus zápcha
  • problémy so spánkom verzus ospanlivosť
  • zrýchlený verzus spomalený srdcový tep.

Zjednodušene môžeme povedať, že hormóny štítnej žľazy urýchľujú všetky pochody v organizme, zatiaľ čo pochody pri ich nedostatku sú spomalené a tlmené. Podstatný rozdiel spozorujeme aj v tom, že ľudia s hypertyreózou sú nepokojní, stále sa ponáhľajú, vzrušene, rýchlo rozprávajú, zbytočne gestikulujú.

Naopak, ľudia s hypotyreózou sú spomalení. Tí, čo nič netušia o ich zdravotnom stave, ich môžu mylne považovať za lenivých. Zvýšená činnosť štítnej žľazy sa podobá zrýchlenému filmu, zatiaľ čo znížená činnosť filmu spomalenému. Ani jeden z týchto stavov však nie je normálny. Za všetkými popisovanými prejavmi sa skrýva hormonálna nerovnováha, ktorú je potrebné liečiť.

Čítajte tiež:  Štítna žľaza - riaditeľ nášho metabolizmu?