Chcete silné kosti? Hýbte sa!

Jana Trundová | 27. november 2016
Chcete silné kosti? Hýbte sa!

Pre prevenciu osteoporózy môžete ešte veľa urobiť, neskôr už budete skôr „hasiť".

Štatistiky uvádzajú, že v Európe postihuje viac ako 20 percent žien a okolo 6 percent mužov vo veku medzi 50 - 85 rokmi. Podstatné je, že sa nevyhýba žiadnemu pohlaviu a že s postupom rokov riziko tejto veľmi nepríjemnej diagnózy, ktorá môže v starobe skončiť invalidným vozíkom, stúpa.

„Pravidelné celoživotné cvičenie je najlepšou prevenciou osteoporózy."

Ak chceme silné a zdravé kosti, musíme sa hýbať

Prečo? Kľúčom k účinnej prevencii osteoporózy je okrem stravy pohyb. Ten z veľkej časti rozhoduje o tom, či budeme vo vyššom veku aktívni alebo závislí. Či budeme svoj život radi žiť alebo nás čaká chatrná telesná stránka, prežívanie za pomoci druhých a technických vymožeností, ako je chodúľka. Znie to tvrdo, ale tak to proste je.

„Ak sa v rodinnej anamnéze vyskytuje osteoporóza. Vaše riziko sa zvyšuje dvojnásobne".

Prečo sa musíme hýbať kvôli kostiam? 

Aby sme podporili ich silu a rast. Kto v živote veľa vysedáva, síce dlhé roky príliš vápnika nestráca, lenže ani príliš nestimuluje jeho priberanie a vstrebávanie. Takže, až príde kritická doba a vápnik sa začne s vekom nadmerne uvoľňovať, má ho málo. Ak skutočne chceme niečo pre svoje kosti urobiť, musíme vstať od počítača a z gauča.

Viac o osteoporóze tu: Osteoporóza - kosti v ohrození

Veľmi dobre sa osvedčujú športy, ako je jazda na bicykli, tenis, squash, lyžovanie.

Hoci mnohí lekári tvrdia, že každý pohyb sa počíta, ak je pravidelný a častý, ak sa chcete osteoporóze vyhnúť alebo ju výrazne zbrzdiť, potrebujete silové cvičenia.

Aeróbny pohyb, ako je chôdza, hoci mnohokilometrová, má pomerne malý efekt, pretože nenapína dostatočne kosti a nestimuluje ich k rastu.

Nezachráni vás golf, aerobik, zumba, tanec. S ohľadom na kosti nemá efekt ani plávanie. Zmieňujeme sa o ňom preto, že je najobľúbenejším športom seniorského veku. Kto si obľúbi posilňovňu, má vyhraté. Veľmi dobre sa osvedčujú športy, ako je jazda na bicykli, tenis, squash, lyžovanie.

Vyberte si šport, ktorý je vám blízky a dokáže posilňovať svaly, vykonávajte ho pravidelne, niekoľkokrát týždenne. Neubehne ani rok a posilníte svalový aparát až dvojnásobne.

Tip: Pracujte na stabilite a koordinácii. S pribúdajúcimi rokmi tieto kvality ľudské telo stráca a pády mávajú dramatickejšie následky ako v mladosti.

Skvelé sú v tomto ohľade bojové športy, stačí sa dať na tai-či.
Mimoriadne komplexný efekt má však joga. Nielenže posilňuje koordináciu a stabilitu, ale zároveň posilňuje svaly.

Prečítajte si aj: Posilnite svoje kosti!