Črevná sprcha - prečo ju podstúpiť a ako prebieha? Hodnotili sme.

Andrea Klamová | 29. august 2017
Črevná sprcha - prečo ju podstúpiť a ako prebieha? Hodnotili sme.

Preč s predsudkami – vezmite zdravie do vlastných rúk. Procedúra sa dá v bez problémov zvládnuť, ak ste k tomu tak postavení. Výsledky sú priam zázračné.

Črevná sprcha

Črevná sprcha je vlastne taký väčší klystír, s tým rozdielom, že pri tejto procedúre sa použije podstatne viac vody a nemôžete si ju robiť sami doma. Ak by ste ju chceli vyskúšať, musíte si nájsť miesto, kde črevnú sprchu prevádzajú.

Jden takýto výplach vám zaberie približne hodinu času a odporúča sa 3-5 opakovaní. Počas neho ležíte uvoľnene na lôžku a vyškolený personál vám zasunie naolejovanú rúrku asi 5 centimetrov do konečníka.

Ak sa dokážete uvoľniť, nie je zavedenie žiaden problém. Rúrka, ktorá odvádza odpad z vašich čriev je priehľadná, takže vidíte všetko to, čo ste si už dlhé roky nosili so sebou.

Na túto rúrku je napojená ešte jedna, menšia rúrka, ktorá vpúšťa vodu do čreva. Počas jedného ošetrenia vašim konečníkom prejde 80 až 120 litrov vody, ale naraz máte v čreve asi len liter a pol.

Mohlo by vás zaujímať: Hemoroidy, aj vám znepríjemňujú život?

Vyškolený personál vám počas výplachu robí špeciálnu masáž čriev, a tým pomáha vodu posunúť stále ďalej a ďalej do čreva. Niekedy sa počas procedúry môže prevádzať aj reflexná masáž nôh, pri ktorej sa stimulujú jednotlivé body.

Výhodou črevnej sprchy je väčšie množstvo použitej vody, ktoré vám črevá vyčistí lepšie než klystír. Nevýhodou sú vyššie náklady na procedúru, jedna vás totižto vyjde na 30 až 40 Eur.

Moje hodnotenie črevnej sprchy

Črevnú sprchu som postúpila pred zhruba dvomi rokmi, keď sa na mňa valil jeden zdravotný problém za druhým. Zistili mi reflux, mala som kožné problémy, bývala som veľmi často chorá a stále unavená.

Vždy keď som prišla domov z práce, ľahla som si pred televízor a nevládala som sa ani pohnúť. Vtedy som sa rozhodla, že takýto život žiť nechcem. Začala som čítať rôzne knihy zamerané na alternatívnu medicínu a stravovanie.

Rozhodla som sa, že ak chcem zmeniť svoj jedálniček, musím najskôr očistiť svoje hrubé črevo. Cez internet som si našla miesto, kde črevnú sprchu prevádzali. Podstúpila som 5 sedení 5 dní po sebe.

Mohlo by vás zaujať: Adaptogény, pomôžu vám zvládať stres a zvýšiť výkonnosť

Procedúra sa dá v bez problémov zvládnuť, ak ste k tomu tak postavení. Môj priateľ mal z toho strach a pre neho to bolo náročnejšie. Ja som sa k tomu postavila tak, že je to niečo, čo mi pomôže a teším sa na to.

Zavedenie prístroja do konečníka môže byť pre vás nepríjemné, ak sa pri tom neviete uvoľniť a zaťahujete zvierače. Zvyšok terapie už len pokojne ležíte na chrbte a necháte vodu, nech robí svoju prácu.

Celkom zábavné je sledovať, čo všetko z vás vychádza cez priesvitnú hadicu. Myslím, že črevná sprcha bola dobrý začiatok na mojej ceste k zdravému životnému štýlu. Ale teraz, keď už nemám zdravotné problémy a dobre sa stravujem, prevádzkujem iné druhy očisty hrubého čreva.

Čítajte tiež: FERMENTOVANÉ POTRAVINY. Jedzte ich a črevá sa vám poďakujú