CRP vyšetrenie znižuje spotrebu antibiotík

Gabriela Bachárová, Zdroj: Veľký lekársky slovník | 17. február 2017
CRP vyšetrenie znižuje spotrebu antibiotík

CRP vyšetrenie je najmä v ambulanciách praktických lekárov a pediatrov, ale aj špecialistov čoraz častejšie a obľúbenejšie.

CRP vyšetrenie slúži na veľmi rýchle zistenie vírusovej a bakteriálnej infekcie. C-reaktívny proteín je zvláštna bielkovina, ktorá sa do krvi vyplavuje v prípade akútnej bakteriálnej infekcie, a to veľmi skoro od začiatku zápalového procesu, už šesť až dvanásť hodín potom.

Čítajte tiež: Vyhnite sa antibiotikám, skúste to s cesnakom.

Hladina CRP v krvi závisí od stupňa zápalu. Ak sú pôvodcom choroby baktérie, lekár rozhodne o nasadení antibiotík. V prípade vírusovej infekcie tento typ liekov neúčinkuje a ich užívanie je preto zbytočné.

Prečítajte si tiež: Viete, čo všetko dnes lekári dokážu zistiť z kvapky krvi?

CRP vyšetrenie pomáha znižovať spotrebu antibiotík a umožňuje ich cielené nasadzovanie. V súčasnosti sa skúma spojitosť medzi vyšším CRP a srdcovými chorobami, prípadne aj aterosklerózou.

V minulosti sa tento spôsob zisťovania zápalov nepoužíval, rozšírená bola sedimentácia, čo je usadzovanie červených krviniek (zvýšená môže poukazovať na bakteriálnu infekciu). Aj keď sa táto metóda stále ešte niekedy používa, CRP vyšetrenie je oveľa pružnejšie.

Viete, prečo sa chodí na krvné odbery na lačno? Je to preto, že prijatá strava by dokázala negatívne skresliť výsledky.
  • Sedimentácia si vyžaduje injekčné odobratie krvi zo žily
  • CRP sa vykonáva len jednoduchým odobratím kvapôčky krvi z prstu.
Mohlo by vás tiež zaujímať: Krvný obraz ako bežné krvné vyšetrenie. Čo o vás povie a ako mu porozumieť?