Dali by ste si šípkový čaj, džem alebo radšej sirup či šípkové víno?

Ing. Vladimíra Mihálová | 10. november 2017
Dali by ste si šípkový čaj, džem alebo radšej sirup či šípkové víno?

Nie je nič lepšie, ako dopriať si túto „vitamínovú bombu“. Zvlášť v čase prechladnutí a chrípky, kedy sa to okolo nás hemží bacilmi. Šípkami zabezpečíme nášmu telu dostatok vitamínu C prirodzenou cestou. Dajú sa použiť čerstvé aj sušené a upraviť na rozličné spôsoby. Najčastejšie sa z nich pripravuje čaj, džem, sirup alebo víno.

Čaj zo šípok

Ak ste náhodou ešte nikdy nerobili čaj z nazbieraných šípok, potom je najvyšší čas. Pri jeho príprave môžete použiť čerstvé, ale tiež sušené šípky. Na jednu šálku potrebujete 1 polievkovú lyžicu šípok. Zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať približne 10 minút.

Potom preceďte cez husté sitko alebo kúsok plátna. Ak chcete zvýšiť chuť a silu čaju, pridajte trochu medu a citróna. Šípkový čaj vám pomôže posilniť imunitu a udržať si pevné zdravie. Pri chrípke sa odporúča vypiť 2-3 šálky denne. Vhodný je aj pri problémoch s močovými cestami.

Lahodný šípkový džem

Na prípravu potrebujete 1 kg tvrdých šípok, ¼ kg želírovacieho cukru a vodu podľa potreby. Šípky umyte a dôkladne očistite. Odstrániť z nich treba obidva konce – stonkový aj okvetný. Šípky varte vo vode minimálne hodinu, pokiaľ nezmäknú.

Potom ich dobre roztlačte alebo rozmixujte a prepasírujte. Pridajte cukor a varte na slabom plameni, kým sa cukor nerozpustí. Dôkladne miešajte až do požadovanej hustoty. Naplňte do pohárov a sterilizujte. Džem môžete použiť nielen na pečivo, ale aj ako prísadu do chutnej šípkovej omáčky.

Zdravý šípkový sirup

Na chutný šípkový sirup potrebujete 1 kg čerstvých šípok, 2 l vody a 1,5 kg kryštálového cukru. Šípky najprv umyte, nechajte odtiecť a potom popučte. Zalejte ich litrom vody a priveďte do varu. Za stáleho miešania varte 10 minút a ešte teplú zmes preceďte cez husté plátno. Rozpučené šípky, ktoré zostali v plátne, vráťte naspäť do hrnca.

Zalejte zvyšným litrom vody a za stáleho miešania znova varte asi 10 minút. Zmes preceďte a pridajte k prvej dávke. Pridajte cukor, miešajte a zahrievajte pri teplote asi 90 °C, až kým sa cukor nerozpustí. Ešte teplý sirup hneď nalejte do sterilných sklenených fliaš a riadne uzatvorte.

Sirup skladujte na chladnom a tmavom mieste, aby vydržal čo najdlhšie. Riediť ho môžete vodou alebo sódou. Tak si vyrobíte osviežujúci nápoj, na ktorom si pochutíte aj v počas teplých dní. V zime si zase trochu sirupu môžete pridať do šípkového čaju.

Šípkové víno

Šípky pomeliete na mäsovom mlynčeku s veľkými otvormi. Na kilo šípok počítajte liter vody. Pridajte vínne kvasinky a nechajte týždeň kvasiť. Každý deň poriadne premiešajte.

Potom preceďte, na 1 liter šťavy dajte 200 g kryštálového cukru a nechajte kvasiť v demižóne s kvasnou zátkou. Keď víno prestane kvasiť, opatrne ho stiahnite do fliaš. Po usadení zopakujte.