Dezodorant verzus antiperspirant. Sú naozaj škodlivé?

Redakcia | 17. marec 2019
Dezodorant verzus antiperspirant. Sú naozaj škodlivé?

Sú bežnou súčasťou nášho dňa, príjemne voňajú. Zbožnujeme ich! Je čas zoznámiť sa aj s odvrátenou tvárou antiperspirantov a dezodorantov.

Dezodorant verzus antiperspirant

Dezodorant sa od antiperspirantu v princípe líši.

Dezodoranty nebránia poteniu, ale napomáhajú odstraňovať a prekrývať zápach.

Zápach je produkovaný baktériami prítomnými na spotenej pokožke podpazušia. Alkohol, ako dezinfekčná látka, je preto vhodným riešením tak isto ako iné antimikrobiálne zložky. Parfum prekrýva aj posledné zvyšky zápachu.

Naopak, antiperspiranty, ich účinok spočíva v redukcii potenia.

Ľudská pokožka je na celom svojom povrchu schopná odvádzať prebytočnú vodu a teplo, preto je ,,strata“ plochy v podpazuší pomerne zanedbateľná. Horší je spôsob, akým je potenie zredukované. Hliníkové soli majú v prítomnosti elektrolytov, ktoré sa nachádzajú v ľudskom pote, schopnosť vytvoriť zátku, ktorá upchá póry. Navyše znehodnocujú keratín (bielkovinu prítomnú v pokožke), čím upchávajú aj vývod potnej žľazy. Geniálne.

Všimnite si zloženie antiperspirantu

Táto miniatúrna písomná informácia je kľúčová, no množstvo firiem ju na obale neuvádza. Pravdupovediac, niet sa čomu čudovať. Dezodoranty a antiperspiranty obsahujú okrem parfumu, antimikrobiálnych látok, či prírodných esenciálnych olejov aj menej mierumilovné látky ako spomínané alumíniové soli a parabény.

Parabény sú konzervačné látky, ktoré sa v kozmetike bežne používajú. Okrem konzervačných účinkov majú schopnosť napodobňovať ženský hormón estrogén, čo je pre organizmus neprijateľné. Patria medzi hormonálne disruptory, čiže svojím účinkom rozvracajú hormonálnu rovnováhu.

Aplikáciou v podpazuší sa dostávajú takpovediac na to pravé miesto, teda do blízkosti prsníkov. V bunkách sa potom správajú ako estrogén a podporujú ich delenie, ktoré sa postupne stáva nekontrolovateľným množením malígnych (zhubných) buniek.

V roku 2004 bol publikovaný nález parabénov v nádoroch odobratých z prsníka. Hliník je kov, ktorý pre ľudské bunky nemá využitie. V organizme sa kumuluje v mozgu, kostiach, pečeni alebo svaloch. Pri konzumácii je čiastočne vylúčený močom. To najhoršie, čo môžete urobiť, je použiť tieto prípravky, obsahujúce hliníkové soli, po holení.

„Dezodoranty a antiperspiranty obsahujú okrem parfumu, antimikrobiálnych látok, či prírodných esenciálnych olejov aj menej mierumilovné látky ako spomínané alumíniové soli a parabény."

Aplikáciou na holením podráždenú pokožku dávate týmto látkam na ceste do vašej krvi zelenú. A v neposlednom rade je potrebné spomenúť freóny ako súčasť sprejov. Tieto látky narušujú ozónovú vrstvu, čím preniká na zemský povrch viac ultrafialového žiarenia. Následkom je čoraz väčší výskyt šedého zákalu, či rakoviny kože. Freóny sa kumulujú v atmosfére desiatky rokov. Aj preto sú predmetom Montrealského protokolu, ktorého cieľom je celková regulácia ich používania a prenikania do ovdzušia.

Naozaj sú dezodoranty škodlivé?

Žiaľ, dodnes nebola publikovaná štúdia, ktorá by definitívne potvrdila alebo vyvrátila priamy škodlivý účinok našich každodenných pomocníkov. Bolo ich však publikovaných niekoľko.

Štúdia z roku 2000, realizovaná v Anglicku a Wales, ukázala, že 50,5 % všetkých prípadov rakoviny prsníka je lokalizovaných v hornom vonkajšom kvadrante (áno, je to presne ten kvadrant, ktorý je najbližšie k vášmu podpazušiu), čo predstavuje nárast od roku 1979, keď bolo prípadov 47,9 %. Podobne v Škótsku bola táto lokalizácia spoločná pre 38,3 % prípadov v roku 1980 a pre 54,7 % v roku 2001. V inom experimente sa ukázalo, že 93,41 % opýtaných žien, ktoré mali rakovinu prsníka, používalo antiperspiranty alebo dezodoranty, pričom si pravidelne holili podpazušie.

Tieto štúdie však len nepriamo poukazujú na možné súvislosti medzi používaním týchto výrobkov a rakovinou prsníka. Jasné výsledky však priniesli štúdie týkajúce sa hliníka a parabénov. Bolo dokázané, že hliník má schopnosť kumulovať sa v prsnom tkanive vo väčšom množstve ako v krvi alebo v tuku. Zaujímavé bolo zistenie, že vrchná vrstva prsného tkaniva obsahovala viac hliníka ako vnútorná, a tiež fakt, že v tkanive postihnutom rakovinou bolo viac hliníka ako v okolitom tkanive, ktoré bolo ešte zdravé.

Je to spôsobené tým, že cez pokožku podráždenú holením je absorbcia tohto kovu, žiaľ, veľmi efektívna. Dôsledkom takto zvýšenej prítomnosti hliníka v prsnom tkanive je tiež kontaminácia materského mlieka, ktoré funguje ako špongia pre hliník v tele ženy, a preto sú v súčasnosti prítomné obavy z kontaminácie mlieka v súvislosti s dojčením.

Dlhodobé vystavenie sa malým dávkam hliníka a jeho solí prináša aj iné riziká, keďže je pre človeka toxický. Parabény boli jasne dokázané imitátory estrogénu a okrem toho boli nájdené v nádoroch odobratých z prsníkov. Tieto nepriaznivé účinky spozorujete až časom. Citlivejšie z nás už možno zažili kontaktný alergický ekzém, ktorý dokáže vyvolať ktorákoľvek zo zložiek antiperspirantu, nakoľko sú pomerne agresívne.

„Pri výbere každej kozmetiky treba byť kritický. Myslite na svoje zdravie!“

Zvoľte zdravšie alternatívy dezodorantov

Dnes sa na trhu objavujú i zdravšie alternatívy. Príkladom sú dezodoranty a antiperspiranty bez hliníkových solí a parabénov, či dokonca bez alkoholu. Neváhajte siahnuť aj po prírodnej kozmetike, ktorá ponúka krémové dezodoranty zložené z prevažne vegánskych, no hlavne z prírodných a zdravotne nezávadných ingrediencií. Pri výbere každej kozmetiky treba byť kritický. Myslite na svoje zdravie!

Vyrobte si vlastný dezodorant: Handmade prírodný dezodorant - ako si ho vyrobiť?
Alebo si vyrobte Vlastné handmade mydlo.