Dôležitý vitamín D: Nájdete ho v týchto potravinách

Jana Tesák Potomová | 10. september 2021
Vitamín D zdroje

Je skutočne škoda, že v bežnom ovocí a zelenine sa vitamín D príliš nenachádza, ale existuje ešte niekoľko dobrých zdrojov, ktoré môžeme zaradiť do svojho jedálnička a takto si ho obohatiť.

Aké dávky vitamínu D sa odporúča užívať?

Za účelom dosiahnutia komplexných pozitívnych účinkov na organizmus, hlavne počas jesene a zimy, sa odporúča suplementovať deficit vyššími, ale bezpečnými dávkami vitamínu D. Odporúčaná denná dávka sa líši pre rôzne vekové skupiny, v závislosti od ročnej doby, od minimálnej dávky pre dojčatá 7 ug denne až po maximálnu odporúčanú bezpečnú dávku 100 ug vitamínu D pre dospelých, tehotné a dojčiace ženy.

Má vás v moci: VITAMÍN D
Prečítajte si tiež:

Má vás v moci: VITAMÍN D

Zdroje vitamínu D v potravinách:

Ryby

Tie sú zrejme najznámejším zdrojom vitamínu D. V tejto oblasti hrá prím jednoznačne rybí olej z tresčej pečene. Ak si chceme zvýšiť hladinu tohto vitamínu v tele, musíme zaradiť do svojho jedálnička morské ryby, konkrétne tuniaka, makrelu, lososa, sardinky a, samozrejme, i tuzemské ako kapor, sumec, zubáč, pstruh, úhor alebo amur. Mäso v týchto rybách obsahuje aj nenasýtené mastné kyseliny prospešné pre organizmus.

Vajcia

Ďalším živočíšnym produktom, ktorý je bohatý na tento vitamín je vajce. To obsahuje, samozrejme, aj iné vitamíny a hlavne bielkoviny, ktoré sú pre mužský organizmus nevyhnutné z hľadiska fyzickej výkonnosti, no ide aj o dobrý zdroj vitamínu D. Najviac vitamínu sa vyskytuje vo vaječnom žĺtku.

VItamín D

 Mäso

Všeobecne mäso je tiež veľmi dobrým zdrojom vitamínu D, najmä kvalitná pečeň. Teľacia, bravčová a kuracia pečeň by mala byť súčasťou našej stravy, zo živočíšnych produktov hospodárskych zvierat ide o najviac koncentrovaný zdroj. Oproti koncentrácii v morských rybách je ale v tomto mäse vitamínu D oveľa menej.

Mlieko

Už slabším, ale stále ešte dostatočne významným zdrojom vitamínu D je aj mlieko a mliečne výrobky. Ak teda zaradíte do svojho jedálnička mlieko, kefír, maslo, jogurty, smotanu alebo iné výrobky s vysokým obsahom mlieka, pôjde určite o jedlá, ktoré budú dostatočným zdrojom vitamínu D, ale aj iných látok.

Ostatné potraviny

Je skutočne škoda, že v bežnom ovocí a zelenine sa vitamín D príliš nenachádza, ale existuje ešte niekoľko dobrých zdrojov, ktoré môžeme zaradiť do svojho jedálnička a takto si ho obohatiť. Patrí k nim avokádo, kokos, sušené huby (hlavne tie, ktoré boli sušené na slnku), kakao, alebo datle.

Popri potravinách a surovinách, kde sa vitamín D nachádza prirodzene, môžeme nájsť v obchode aj také, ktoré sú o tento vitamín obohatené. Ide o rôzne obilniny, rastlinné nápoje, cereálie, vločky, rastlinné oleje. V nevyhnutnom prípade môžete siahnuť aj po nich.