Domáca lekárnička: Alchemilka pomôže pri ženských ťažkostiach

Zuzana Paprskárová | 20. máj 2022
Alchemilla vulgaris, alchemilka, ženské problémy, menštruácia, gynekologické zápaly, menopauza, vaginálne zápaly, alchemilka žltozelená, plodnosť

Alchemilka, ženský plášť, nebeská rosa, husia nôžka, levia laba, rosnička či divý muškát- to všetko sú pomenovania rastlinky, ktorú príroda stvorila predovšetkým pre ženy. Považuje sa za unikátny všeliek na všetky ženské choroby.

Traduje sa, že alchemilka pomáha pri problémoch s plodnosťou. Budúce mamičky veria, že práve čaj z alchemilky im dopomôže k rýchlemu otehotneniu. Pomôže však aj tým, ktoré sa na tehotenstvo necítia a trápia ich bežné "ženské" ťažkosti.

Alchemilka obyčajná ako prvá pomoc pre každú ženu

V súvislosti s alchemilkou sa žiada zdôrazniť, že poznáme viac jej druhov. Najznámejšia je alchemilka obyčajná a alchemilka žltozelená. Sú si veľmi podobné a pre laika ťažko rozpoznateľné. Podstatný je však fakt, že všetky druhy majú rovnaké liečebné uplatnenie. Alchemilka pochádza z Anglicka, no v súčasnosti je rozšírená po celom svete. Má žltozelené listy, ktoré tvoria súkvetia. V ľudovom liečiteľstve sa využíva celá rastlina, ktorá sa zbiera od mája až do septembra.

alchemilka, ženské problémy, menštruácia, gynekologické zápaly, menopauza, vaginálne zápaly, alchemilka žltozelená, plodnosť

Alchýmia v drobnom kvete - pre ženy, no i pre mužov

Hoci alchemilka je typická svojou schopnosťou harmonizovať ženské hormóny, skvele si poradí aj s inými zdravotnými problémami. Táto bylinka pomáha pri hnačkách, urýchľuje hojenie rán a pomôže aj pri problémoch s vyrážkami. Hojí v podstate všetky zápaly v tele. Napomáha tráveniu, podporuje funkciu svalov a využíva sa aj ako doplnok pri chudnutí. Posilňuje srdce a prečisťuje krv.

Alchemilka sa používa pri krvácajúcich zapálených ďasnách, na výplach ústnej dutiny, pri laryngitíde, ako kloktadlo pri zápale hrtana, aj pri bolestivej a nepravidelnej menštruácii a mnohých iných ženských ťažkostiach.

Vo Švédsku je zvykom vložiť vňať bylinky pod vankúš, aby uľahčila zaspávanie.

Malý zázrak pre každú ženu

Alchemilka je kráľovná byliniek určená predovšetkým pre ženy i dievčatá každého veku. Účinky alchemilky ocenia ženy od začiatku menštruačného cyklu až po jeho definitívne ukončenie. Bylinka priaznivo ovplyvňuje fyziologické cykly v tele ženy, ale tiež psychiku, ktorá sa mení počas života vplyvom hormonálnych zmien v tele. Je jednou z unikátnych byliniek, ktorá podáva pomocnú ruku najmä v okamihu, kedy sa v živote ženy objavia gynekologické či hormonálne problémy.

O alchemilke, ktorá je ľudovo prezývaná aj ako nebeská rosa alebo bylinka panny Márie, koluje množstvo povestí. Špecifický tvar listov každé ráno zachytáva kvapku rosy, o ktorej sa hovorilo, že je to slza panny Márie, ktorá po vypití pomáhala liečiť ženské problémy u dievčat aj žien. Ženy verili, že kvapky rosy im dopomôžu ku kráse, vitalite i plodnosti.

Traduje sa, že alchemilka pomáha pri problémoch s plodnosťou. Budúce mamičky veria, že práve čaj z alchemilky im dopomôže k rýchlemu otehotneniu. Pomôže však aj tým, ktoré sa na tehotenstvo necítia a trápia ich bežné "ženské" ťažkosti.

Trápia vás gynekologické ťažkosti?

Alchemilka je všeobecne považovaná za ženskú bylinku. Hovorí sa že napomáha normalizácií hormónov. Alchemilka môže byť užívaná ako čaj alebo ako tinktúra, ktorá je základom pre kúru na zvýšenie plodnosti. Napomáha pri liečbe gynekologických výtokov, zmieňuje príznaky menopauzy . Má sťahujúci účinok a zastavuje krvácanie. Upravuje menštruačný cyklus a pomáha zmierňovať menštruačné bolesti. Keďže pôsobí zvieravo na maternicu, pomáha pri silnom menštruačnom krvácaní, pri predĺženom krvácaní či krvácaní mimo menštruačnej periódy. Používa sa aj na vyvolanie menštruácie.

alchemilka, ženské problémy, menštruácia, gynekologické zápaly, menopauza, vaginálne zápaly, alchemilka žltozelená, plodnosť

Alchemilka podporuje plodnosť

Na podporu ženskej plodnosti je vynikajúcim pomocníkom práve alchemilkový čaj. Ideálny je aj v kombinácii s rebríčkom, šalviou a s tinktúrou z imela. Alchemilka prispieva k nárastu sliznice maternice, upevňuje a prekrvuje ju. Obsahuje účinné látky ako triesloviny (až 8%, najmä katechínové triesloviny a tanín), silice, flavonoidy, horčiny, éterické oleje, kyselinu salicylovú, organické kyseliny, fytosteroly, vitamín C,  minerály a fytohormóny.
Ženám túžiacim po dieťatku sa odporúča, aby denne vypili aspoň šálku až dve alchemilkového čaju. Čaj z alchemilky zvyšuje možnosť otehotnenia a zároveň znižuje riziko potratu.

Účinky alchemilky pre ženu:

  • Harmonizuje stav ženských hormónov a vyrovnáva ich hladiny
  • Stabilizuje ovulačný cyklus a výrazne zvyšuje šance na počatie
  • Je veľkým pomocníkom pri sklonoch k potratom
  • Regeneruje ženské pohlavné orgány
  • Spevňuje brušné svalstvo a posilňuje maternicu
  • Mierni menštruačné bolesti, silné či nepravidelné krvácanie
  • Pomáha vyrovnať sa s príchodom menopauzy, zmierňuje návaly, potenie a nespavosť
  • Tlmí predmenštruačný syndróm a zmierňuje ťažkosti s ním spojené
  • Preventívne pôsobí proti gynekologickým zápalom, výtokom a kvasinkovým infekciám
  • Je veľkým pomocníkom pri sklonoch k potratom
  • Podporuje hojenie popôrodných rán a stiahnutie maternice
  • U žien zvyšuje sexuálnu aktivitu

Tehotným ženám sa odporúča užívať alchemilku v posledných 3 mesiacoch tehotenstva v prípade, že hrozí potrat.

Priaznivé účinky pre ženy i mužov:

  • Zaceľuje zle hojace sa rany a vredy
  • Odporúča sa po extrakcii zuba pre lepšie hojenie
  • Pomáha pri krvácaní ďasien a zápaloch hrtana /v podobe kloktadla/
  • Priaznivo pôsobí na atrofujúce svaly
  • Pomáha pri hnačkách, zlepšuje trávenie
  • Uvoľňuje kŕče a zastavuje krvácanie
  • Prečisťuje  krv
  • Vhodná je aj ako doplnok pri liečbe sklerózy multiplex

Recept: Čaj z alchemilky

Lyžičku čerstvej alebo sušenej alchemilky zalejeme 2 dcl horúcej vody. Necháme lúhovať 20 minút. Čaj by mal mať žltú alebo zelenú farbu. Užívame ho teplý po dúškoch 2 x denne nalačno. Čaj je vhodný aj na dlhodobé užívanie, nakoľko nie sú potvrdené žiadne negatívne účinky.

Alchemilková tinktúra

Pri výrobe tinktúry uprednostňujeme čerstvé rastliny, no v zimnom období, si tinktúru môžeme pokojne vyrobiť aj zo sušených. Použijeme univerzálny recept na výrobu tinktúr. Vňať alchemilky zalejeme alkoholom v pomere 1:5  a necháme macerovať na tmavom mieste po dobu dvoch týždňov.

Použitie:

•    úprava menštruácie
•    podpora otehotnenia
•    tvorba materského mlieka
•    predchádzanie zápalom prsníka

Dávkovanie: Užíva sa väčšinou 15 kvapiek 3x denne po dobu 3-6 týždňov. Dávky je vhodné rozdeliť na 2 až 3 denne.

alchemilka, ženské problémy, menštruácia, gynekologické zápaly, menopauza, vaginálne zápaly, alchemilka žltozelená, plodnosťKúpeľ z alchemilky

Použijeme 200 g vysušenej, alebo 400 g čerstvej alchemilky, ktorú vložíme do vedra a zalejeme studenou vodou. Necháme cez noc odstáť. Na druhý deň macerát precedíme, zohrejeme a prilejeme do kúpeľa. Kúpeľ má trvať 20 minút. Macerát z byliny sa užíva hlavne pri ženských problémoch /zápaloch a výtokoch/ a kožných problémoch.

Pri kúpeli dbáme na to, aby voda nesiahala na úroveň srdca a zároveň siahala nad úroveň obličiek.