Hemoroidy, aj vám znepríjemňujú život?

Zuzana Vrecková. Na otázky odpovedala: praktická lekárka pre dospelých MUDr. Iveta Plšeková | 29. november 2016
Hemoroidy, aj vám znepríjemňujú život?

Nielen nohy trpia kŕčovými žilami. Postihujú aj konečník a análny otvor a znepríjemňujú nám tak návštevu toalety a znižujú životný komfort. Reč je o hemoroidoch, sestre sedavého zamestnania.

Mám hemoroidy?

Zdravý človek sa počas bežného dňa cíti komfortne. Nič ho nebolí, nič mu neprekáža, svoje telo si v podstate ani neuvedomuje. No ak vás odchod stolice bolí a konečník vám krváca, či vás svrbí, s najväčšou pravdepodobnosťou patríte k majiteľom zlatej žily. Každý z nás má v tele žily. Problém nastáva v momente, keď sa zväčšia a natečú. Práve tieto uzlovité žily nazývame hemoroidmi.

Čítajte tiež: Trápia vás kŕčové žily? Dôležitý je správny pohyb

Podľa lokalizácie ich rozdeľujeme na vnútorné a vonkajšie. Vnútorné hemoroidy sa nachádzajú vnútri na stene konečníka. Nie sú také bolestivé ako vonkajšie, pretože nervy v konečníku sú menej citlivé ako na jeho povrchu.

Toto ochorenie nie je vážne a vieme si s ním poradiť sami použitím rôznych mastičiek z lekární a úpravou životosprávy.

Vonkajšie hemoroidy, nachádzajúce sa okolo vchodu konečníka, bývajú na dotyk veľmi citlivé. Sedí sa nám nepríjemne a môžu krvácať.

Prvé použitie slova „hemoroid“ sa v angličtine datuje k roku 1398. Ide o odvodeninu zo starofrancúzskeho slova „emorroides“, čo znamená náchylný ku krvácaniu.

Hemoroidy sú starý problém ľudstva

História je plná dôkazov o existencii a liečbe hemoroidov. Už v 18. storočí pred naším letopočtom vytvoril Chammurapi v Mezopotámii zákonník, ktorý obsahoval 282 ustanovení. Nachádza sa medzi nimi aj honorár za liečbu hemoroidov.

V Egypte existovali okrem odborníkov na uši, oči, kožu aj „strážcovia konečníka.“ Boli to odborní lekári. V paláci v Níle venovali konečníku a jeho obsahu mimoriadnu pozornosť. Pri zápche sa lekár dostavil ihneď.

Dokonca na anglickej miniatúre z 11. storočia môžeme vidieť operáciu, počas ktorej boli hemoroidy odstraňované. Podľa MUDr. Ivety Plšekovej „už Ľudovít XIV. podstúpil v roku 1686 operáciu hemoroidov. Predpokladáme, že ľudia trpeli týmto ochorením v každom období, len o tom nemáme písomné záznamy.“

Jej všestrannosť vás presvedčí - ALOE VERA, zoznámte sa s kráľovnou prírody.