HOMEOPATIA: Zázrak alebo podvod?

Redakcia | 12. január 2017
HOMEOPATIA: Zázrak alebo podvod?

Buď je považovaná za zázrak alebo podvod. Dva tábory aj tu argumentujú, každý to svoje..

Jej zástancovia aj odporcovia sa vášnivo dohadujú, prečo (ne)môže fungovať. Poďme sa na to pozrieť zblízka.

Klasická liečba často zlyháva, a tak ľudia skúšajú aj alternatívne metódy. Hviezdou medzi nimi je dnes homeopatia.

Šarlatánstvo, ktoré nepatrí do modernej doby, ale do predminulého storočia. O tom sú presvedčení tí, ktorí homeopatii neveria ani pol slova.

Metóda síce nemá žiadne vedecké zdôvodnenie, ale napriek tomu prekvapujúco funguje. Tak oponuje druhý názorový tábor a poukazuje na to, že v Česku sa homeopatia dostáva na zoznam oficiálne povolenej liečby – a to je veľký prelom a de facto uznanie jej účinnosti.

Čítajte tiež:
Aké benefity vám prinesie pôst?
5 zásad správneho postenia sa

Naša redakcia nemá na homeopatiu jednoznačný názor a zmyslom tohto článku ani nie je dať odpoveď na otázku, či môže skutočne pomáhať, alebo je len dokonalým placebom.

Chceme vám však predstaviť názory, z ktorých si môžete slobodne vybrať. A potom sa rozhodnúť, či dáte homeopatii šancu, alebo sa radšej spoľahnete na bežnú medicínu.

Podobné sa lieči podobným...

Zakladateľom homeopatie je nemecký lekár Samuel Hahnemann, žijúci na prelome 18. a 19. storočia. Pôvod metódy však siaha až do antických čias. Už v 5. storočí pred naším letopočtom Hippokrates sformuloval zásadu „Similia similibus curentur“ alebo „Podobné lieči podobné“.

Hahnemann dospel mnohými pokusmi k záveru, že látka, ktorá vyvolá určité príznaky u zdravého človeka, môže vyliečiť chorého človeka s podobnými príznakmi. Zásady homeopatie zhrnul v knihe Organon racionálnej liečby, ktorá bola prvýkrát vydaná v roku 1810.

„Ak sa človek popáli, všeobecne sa odporúča dať postihnutú končatinu pod prúd studenej vody alebo priložiť ľad. Keď ale končatinu odtiahneme, popálenina bolí stále rovnako. Ak sa dá pod prúd čo najteplejšej vody (podobnej tej, ktorá úraz spôsobila), popálenina sa hojí oveľa rýchlejšie a po odtiahnutí spod kohútika nebolí tak ako na začiatku.“ Na takomto príklade ukazuje praktický lekár a homeopat MUDr. Pavol Tibenský hlavný princíp homeopatickej teórie.

Vyzerá to logicky, ale kritici na to majú samozrejme iný pohľad. Patrí medzi nich aj významný český vedec, profesor RNDr. Václav Hořejší, CSc., riaditeľ Ústavu molekulárnej genetiky Akadémie vied Českej republiky a profesor imunológie na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe.

Zásadu, že podobné sa má liečiť podobným, považuje za veľmi problematickú a v zásade bizarnú. „Zakladateľ homeopatie Hahnemann po požití chinínovej kôry zažil pocit horúčky, ktorá sa podobala na maláriu. A práve tú má chinínová kôra liečiť. Logický záver bol potom vlastne jednoduchý,“ upozorňuje.

Prečítajte si aj: Viete, ako správne užívať lieky?

Ani jedna molekula účinnej látky

Druhý pilier, na ktorom homeopatia stojí, je riedenie. Účinná látka sa mnohonásobne riedi, a tak sa má paradoxne zvyšovať jej sila. S touto zásadou – homeopati ju nazývajú potencovanie – nemôže klasická medicína súhlasiť, pretože z vedeckého hľadiska popiera všetko, čo v dnešnej dobe vieme o fungovaní sveta.

Hahnemann správne vystihol, že podanie malých dávok jedovatých látok škodí menej než koncentrovaný roztok. Z toho mylne a nelogicky odvodil, že čím zriedenejší je roztok lieku, tým väčší má liečebný účinok. Pri vysokom riedení homeopatika v ňom však už nie je obsiahnutá ani jedna molekula pôvodnej látky.

Predstava homeopatov, že stratou formy sa uplatní liečivá duchovná sila, takzvaná dynamis, ktorá má byť v prípravku obsiahnutá, je mylná, pretože fyzika pozná iba štyri prírodné sily a nič nenasvedčuje tomu, že by existovala ďalšia.

A predstava, že by duchovná sila mohla ovplyvňovať hmotu, teda telo, je rovnako absurdná,uvádza uznávaný český lekár a vedec, prof. MUDr. Jiří Heřt, DrSc., profesor anatómie, člen predsedníctva Českého klubu skeptikov Sizyfos a autor niekoľkých kníh o alternatívnych liečiteľských postupoch, ktorým sa venuje už veľa rokov.

Protiargument znie, že i po odstránení molekúl pôvodnej liečivej substancie zostávajú v roztoku akési odtlačky, pamäťová stopa, informácia o látke. A to podľa homeopatov k účinnej liečbe stačí.

„Áno, okolo molekuly cudzej látky sa vytvárajú zhluky molekúl vody, takzvané klastry, ale po odstránení tejto molekuly sa klastry okamžite rozpadajú. Pravdivý nie je ani ďalší z princípov, že následnou takzvanou dynamizáciou, teda pretrepaním homeopatického preparátu, sa zvyšuje jeho účinnosť. Dočasne sa zvýši teplota, to je všetko, kvalita roztoku sa nemení,“ dodáva Jiří Heřt.

Podľa homeopatov sú ale paradoxne najúčinnejšie práve tie preparáty, ktoré vďaka opakovanému riedeniu a pretrepaniu už neobsahujú ani molekulu pôvodnej látky. Práve tieto preparáty vraj najlepšie stimulujú organizmus a vedú k vyliečeniu.

Mohlo by vás zaujať:
Zoznam ovocia a zeleniny s najnižším i najvyšším obsahom pesticídov.
ALOE VERA, zoznámte sa s kráľovnou prírody. Jej všestrannosť vás presvedčí.