Hurmi kaki: Pomôže pri udržaní fit postavy a zdravia počas zimy

Diana Mašlejová | 3. január 2019
Hurmi kaki: Pomôže pri udržaní fit postavy a zdravia počas zimy

Chladné dni sú pre imunitný systém poriadnou záťažou. Hurmi kaki je pre toto obdobie ako stvorené.

Čo je hurmi kaki

Aj keď sa v pôvodnom názve ukrýva prívlastok rajčiakonosný, s paradajkami nemá hurmi kaki nič spoločné. Ide o ovocie, sladké, príjemné, chutné. Možno ste sa s ním už stretli a možno o ňom čítate po prvýkrát. Nič to, jeho príprava je jednoduchá.

Podobne ako avokádo, aj hurmi kaki je okamžite pripravené na konzumáciu. Šupky sa obávať nemusíte. Oranžové zlato z východu možno papať aj s ňou, ale pokojne môžete šupku odstrániť a pochutnať si iba na dužine.

GRAVIOLA - trochu exotiky v zime?
Prečítajte si tiež:

GRAVIOLA - trochu exotiky v zime?

Jeho sezóna je koncom jesene a tak, ako pri spomínanom avokáde, ani pri hurmi kaki netreba prepásť obdobie dozretia. Až na sklonku jesene a v zime sa totiž z trpkého plodu stáva mäkká, zrelá a sladká dobrota.

Preto si dajte pozor a radšej nezrelé hurmi kaki nekonzumujte. Mohli by ste si privodiť žalúdočné problémy. Vždy počkajte na dostatočnú mäkkú textúru, ktorá je znamením zrelého plodu.

A ešte jedna rada. Keď je už hurmi kaki zrelé, neotáľajte s jeho konzumáciou. Rýchlo kysne a pokazí sa. Pokiaľ si v obchode zaobstaráte ešte nezrelé ovocie, vložte ho doma do papierového vrecka a na svetlom mieste nechajte dozrieť.

Prežiť zimu v zdraví s hurmi kaki

Chladné dni sú pre imunitný systém poriadnou záťažou. Všadeprítomné hrozby vírusových ochorení nás nútia sústrediť sa na prevenciu a predísť dňom stráveným pod perinou s litrami čaju poruke. Hurmi kaki je pre toto obdobie ako stvorené. Okrem toho, že obsahuje spomínaný vysoký podiel minerálov, má v sebe aj veľa vitamínov. K hlavným záchrancom pred prechladnutiami je práve vitamín C podporujúci prirodzenú obranyschopnosť tela.

Ovocie sa môže pýšiť aj podielom vitamínu B6, ktorý má rovnako ako magnézium upokojujúce účinky pre nervový systém a zabraňuje tiež kôrnateniu ciev. Nemenej užitočný bude aj vitamín A, ktorý sa stará o zdravie očí, zubov a kostí a zabraňuje infekciám slizníc. Celková skladba prvkov, ktorú ovocie hurmi kaki obsahuje je veľmi nápomocná pri udržaní fit postavy a zdravia počas zimy. Nakoľko má aj mierne močopudné účinky, zíde sa ako prevencia pred ochoreniami močových ciest, ktoré vedia v chladných mesiacoch nepríjemne potrápiť.

Hurmi kaki na tanieri

Hurmi kaki môžete jesť len tak, nakrájané na kocky, na dieliky, alebo ako jablko. Osvedčí sa aj ako ranný životobudič v jogurte, alebo s mussli. Ľahký ovocný šalát s hurmi kaki, černicami, banánom a jablkom, poliaty medom alebo javorovým sirupom bude chutiť skvele. Francúzi robia z ovocia dokonca obľúbený kompót, či džem.

Svetlá a sympatická farba dužiny krásne zasvieti aj počas osláv, či voľných dní popri vanilkovej zmrzline. Hurmi kaki je ideálne pre celú rodinu. Nemusí sa krájať, ani zvláštne pripravovať, je mäkké, sladké a chutné, nie je potrebné odstraňovať šupku, ani kôstku, neobsahuje dokonca ani semienka.

Hurmi tanieriky

Chcete byť ešte originálnejší? Lyžicou vydlabte z hurmi kaki dužinu a použite ovocie ako servírovací tanierik. Ten potom vytrite medom, alebo vaječným likérom, pridajte jogurt, kyslú smotanu, alebo vanilkovú zmrzlinu a odloženú dužinu. Môžete ešte posypať čokoládou, podrvenými pistáciami, alebo mandľami a chutnú a jedinečnú dobrotu máte na stole.

A pokiaľ vás omrzeli tradičné náplne v štrúdľach, vyskúšajte namiesto jabĺk práve hurmi kaki. Lístkové cesto naplňte na kocky nasekaným ovocím, zmiešaným spolu s hrozienkami, škoricou, trstinovým cukrom a orechami. Určite aj vás prekvapí, aká chutná štrúdľa sa dá z hurmi kaki vyčarovať.

V Ázii, odkiaľ hurmi kaki pochádza, sa konzumuje aj ako obľúbený dezert. Stačí ovocie zapiecť v panvici s trstinovým cukrom, škoricou, medom a maslom a voňavý dezert vložiť do pripraveného pohára. Či ho budete jesť len tak samostatne, alebo chuť podčiarknete zmrzlinou, či ochutenou smotanou, je už len a len na vás.

Mohlo by vás zaujímať: Jedzte grécky jogurt, vaša línia vám poďakuje

Hurmi kaki naslano

Ovocie nie je vhodné len na sladkú kuchyňu. Vynikne aj v slaných variáciách. Výborné budú napríklad chutné bruschetty s hurmi kaki.

Ovocie stačí nakrájať na kocky spolu s mozzarelou, alebo slaným niva syrom. Zmes potom pokvapkajte olivovým olejom a položte na bruschetty. Môžete ešte pred pečením posypať čerstvými alebo sušenými bylinkami podľa chuti – výborne vynikne trebárs tymián, alebo bazalka. 
Pečivo so zmesou zapekajte v trúbe na 200 °C približne 10 až 15 minút. Jednoduchá príprava, ale vynikajúca chuť a originálny efekt vám istotne zaručia obdiv na párty.