Je GMO budúcnosť alebo záhuba?

Martin Chudý, SPRACOVALA: Dagmar Baluchová | 14. august 2017
Je GMO budúcnosť alebo záhuba?

Potrebujeme čisté životné prostredie a zdravých prirodzených živočíchov. Tie sú však ohrozené práve pestovaním GM plodín...

GMO je veľmi kontroverzná téma a zatiaľ čo mnohí vedci, verejnosť, výživoví odborníci, lekári a ekologické organizácie odmietajú GM plodiny, ich výrobcovia, zodpovedné úrady a mnohí iní vedci považujú GM plodiny za bezpečné a vidia v nich budúcnosť a záchranu tretieho sveta.

GMO: budúcnosť alebo záhuba?

Je potrebné si však uvedomiť, že naša planéta dokáže nakŕmiť až 12 miliárd ľudí a už teraz produkujeme potraviny pre 8 miliárd ľudí.

V tomto smere je zaujímavý názor Jeana Zieglera, bývalého zvláštneho spravodajcu OSN pre právo na potraviny, ktorý tvrdí, že „GMO v americkej vízii sveta sú hlavnou zbraňou na ekonomické odzbrojenie krajín tretieho sveta.“

Skutočne potrebujeme GM plodiny?

Aj keď GM plodiny sa pestujú v mnohých rozvojových krajinách, väčšina tejto produkcie sa vyváža do Európy na účely výkrmu dobytka a miestni obyvatelia naďalej hladujú.

Badateľné to je najmä v Brazílii a Argentíne, čo sú druhá a tretia vedúca krajina v pestovaní GM plodín, a napriek tomu v nich vládne veľká chudoba a hlad v mnohých častiach týchto krajín.

Čítajte tiež: Najčastejšie pestované GM plodiny. Aká je situácia v Európe?

GM plodiny teda zatiaľ ľudstvo nepotrebuje pre ukončenie hladu vo svete a problémom je nehospodárne rozdeľovanie potravín.

Naopak, potrebujeme čisté životné prostredie a zdravých prirodzených živočíchov. Tie sú však ohrozené práve pestovaním GM plodín, pretože vedecké analýzy preukázali, že pestovanie GM plodín odolných voči herbicídom zvýšilo používanie pesticídov.

Dôvod je najmä ten, že škodcovia sa stali odolnými voči herbicídom a farmári musia zvýšiť postrekovanie. To zasa ohrozuje pôdu a okolité prostredie a živočíchov.

Vedecké štúdie v súvislosti s GMO

Viaceré vedecké štúdie preukázali, že dôležité živočíchy ako včely, žaby či vtáky sú ohrozené vplyvom pesticídov. Okrem toho, zvyšky glyfosátu a herbicídov sa objavili vo viacerých vzorkách vodných tokov, dažďa a vzduchu.

  • V r. 2014 pestovalo GM plodiny 18 miliónov farmárov v 28 krajinách sveta na 181,5 miliónoch hektároch poľnohospodárskej pôdy.
  • Väčšina európskych krajín odmieta pestovanie či dovoz GM plodín a len 5 európskych krajín pestuje v posledných rokoch GM plodiny. 

Či je GMO budúcnosť, alebo záhuba, to si zatiaľ netrúfam zodpovedať, ale jedno je isté, doterajšie výsledky hovoria proti GM plodinám z pohľadu zdravia a ja osobne, ako konzultant pre optimálne zdravie a výživu, vám odporúčam sa im vyhnúť.

Preto som sa pred takmer 2 rokmi stal členom občianskej iniciatívy Slovensko bez GMO a spoluautorom Petície za zdravé potraviny a Slovensko bez GMO, ktorú nájdete na webstránke www.vsetkoogmo.sk, kde nájdete aj ďalšie informácie na túto tému.

Šokujúce! Zdravotné riziká spojené s konzumáciou potravín s GMO.