Keď vaše črevá potrebujú pozornosť

Hnačka patrí medzi najúčinnejšie obranné mechanizmy organizmu. Vaše črevá potrebujú pozornosť. Telo sa tak zbavuje škodlivých látok a baktérií, ktoré vyvolali zápalový stav slizníc žalúdka a čriev.
Vitamín B6 (Pyridoxín)
Hnačka je typickým príznakom nedostatku pyridoxínu. Jeho zdroje – obilie, pivovarské kvasnice, ryža, hydina, zemiaky, avokádo a strukoviny. Nezabúdajte, že fajčenie, užívanie antikoncepcie a veľká spotreba mäsa zvyšuje potrebu pyridoxínu.
Trápi vás nadúvanie a vetry? Poradíme vám ako sa im vyhnúť
Vitamín A
Je veľmi potrebný pre funkciu slizníc, preto má dôležitú úlohu aj vo funkcii čriev. Štatistické výskumy ukázali, že chronické a stále sa opakujúce hnačky často súvisia s nedostatkom vitamínu A. Avšak liečba veľkými dávkami vitamínu A bola neúčinná.
Tento fakt potvrdzuje to, že nedostatok jednej výživnej látky sa nedá doplniť iba jej osamoteným podávaním. Radšej upravte stravu, aby v nej bolo viac prírodného vitamínu A. Jedzte veľa surovej a dusenej zeleniny v ktorej prevládajú oranžové plody ako mrkva, dyňa, žltá a červená paprika.
Zvýšte aj príjem vitamínu E (vo forme pšeničných klíčkov a orechov), ktorý pomáha pri uvoľnení vitamínu A z pečene a pri jeho premene na aktívnu formu.
Minerálne látky
Hnačka vedie k mohutnému vyplaveniu minerálnych látok, ktoré by mal chorý dopĺňať dostatkom minerálnej vody.
K najčastejším príčinám hnačky patrí nedostatok zinku (čo vie málokto). Črevo je totiž pri nedostatku zinku menej odolné voči baktériám, na jedy ktorých reaguje hnačkou, aby ich čo najskôr vylúčilo z tela.
Taktiež črevné vírusy to majú ľahšie, keď telu chýba zinok. Zinok sa tiež podieľa na tvorbe početných tráviacich enzýmov. Preto dbajte na potravu s dostatkom zinku.
Jedzte syr, ustrice, pivovarské kvasnice, pšeničné klíčky, sezam, mak. Fytáty z cereálií ako sú cornflakes, ovsené vločky a musli brzdia príjem zinku, preto by ich pacienti s hnačkou nemali konzumovať.
Pri akútnych záchvatoch hnačky pomôže: