Kortizol má pre život zásadný význam. Aký je však plyv chronicky zvýšeného kortizolu na naše telo?

Martin Chudý, spracovala: Dagmar Baluchová | 24. september 2017
Kortizol má pre život zásadný význam. Aký je však plyv chronicky zvýšeného kortizolu na naše telo?

Vplyv chronicky zvýšeného kortizolu môže mať veľmi neblahé dôsledky na fungovanie nášho tela, napríklad, pokiaľ ide o metabolizmus.

Vplyv chronicky zvýšeného kortizolu

Možno ho pomerne ľahko vidieť aj v dnešnej dobe. Napríklad, mnohé modelky alebo ľudia, ktorí chcú veľmi schudnúť, robia zásadnú chybu, pretože obmedzia prísun jedla a často hladujú príliš dlho a bez dostatočných vedomostí, ako praktizovať hladovanie.

Čítajte tiež: Čo sa deje vo vašom tele, keď sú STRESOVÉ HORMÓNY v akcii?

Preto sa im po nejakom čase spomalí metabolizmus a zároveň sa abnormálne zvýši hladina kortizolu. Telo teda prechádza na iný režim a myslí si, že nastali „ťažké časy“ a veľkú časť toho, čo potom skonzumujete, telo uskladní do tuku na horšie časy.

Zároveň sa rozkladá svalová hmota, pretože telo ešte nie je adaptované na ketózu. Preto ľudia, ktorí v snahe schudnúť často hladujú, síce znížia hmotnosť, ale nielen kvôli úbytku telesného tuku. Ten sa môže dokonca zvýšiť, ak hladujú nesprávnym spôsobom.

Títo ľudia schudnú výrazne na svalovej hmote, čo je katastrofálny stav pre ich organizmus. Aj keď sú štíhli, je vidieť, že to na nich „visí“. Určite si spomeniete na nejakého vášho známeho, ktorý prekonal ťažkú traumu a za niekoľko dní neuveriteľne schudol niekoľko kíl. Schudol však do veľkej miery na svalovej hmote a jeho telo je neuveriteľne zničené.

Mohlo by vás zaujímať: MOTIVÁCIA – večný problém pri CHUDNUTÍ. Ako začať?

Kortizol má pre život zásadný význam

Ak by nadobličky prestali vyrábať tento kľúčový hormón, veľmi skoro by sme zomreli pri pôsobení akéhokoľvek stresu. Každá minca má však dve strany.

Nadmerné alebo predĺžené vylučovanie kortizolu narušuje rovnováhu celého radu vnútorných systémov a namiesto k akútnemu vedie k chronickému stresu. Na druhej strane, krátkodobé vylučovanie kortizolu (vystavenie sa chladu, cvičenie, hladovanie) môže mať pozitívne účinky na zdravie.

Bude vás zaujímať: Mechanizmus stresu – ako funguje?

Správne množstvo kortizolu dokáže zmierňovať zápaly, redukovať náchylnosť k alergiám a hojiť rany a poranenia tkanív. Aj preto sa používa pri liečbe určitých poranení, čo poznajú napríklad športovci.

Jeho nesprávne množstvo má však presne opačný účinok – znížená tvorba pohlavných a iných steroidných hormónov, znížená funkcia štítnej žľazy, vysoký krvný tlak, srdcové problémy, úpadok svalovej hmoty, starnutie pokožky, zvýšené riziko zlomenín, nespavosť, narušený imunitný systém a zvýšené riziko infekčných ochorení, to všetko sú príznaky chronicky zvýšeného kortizolu.

Čítajte tiež: Chcete spaľovať viac tuku? Zapojte rýchle svalové vlákna. Kľúčom sú hormóny.