Mäta - len málo rastlín má také bohaté využitie.

Diana Mašlejová | 2. jún 2017
Mäta - len málo rastlín má také bohaté využitie.

Len málo rastlín má také bohaté využitie ako práve mäta. Voňavé lístky tohto blahodarného plodu prírody sa využívajú v potravinárstve, medicíne, voňavkárstve, v cukrárskom odvetví a na mnohých ďalších miestach...

Cenná už odpradávna

Našla sa dokonca v egyptských hrobkách. Mäta pieporná je využívaná už tisíce rokov. Éterické oleje sa dodnes používajú napríklad v čínskej medicíne na detoxikáciu, zmiernenie širokých škál bolesti či liečenie tráviaceho systému.

Starovekí Rimania k nej primiešavali med, aby zabránili nežiaducemu zápachu z ústnej dutiny. Pridávala sa na miesta večného pokoja a odpočinku, v starovekom Grécku si masťou z mäty ženy masírovali unavené nohy po ťažkej práci. Mäta teda nie je žiadnou novinkou a jej korene siahajú ďaleko do histórie.

V súčasnosti poznáme približne 15 druhov tejto kučeravej bylinky, všetky majú vcelku podobné účinky, líšia sa iba jemnými odtieňmi chuti. V našich zemepisných končinách sa môžeme najčastejšie stretnúť práve s Mätou piepornou, no v posledných rokov sa čoraz obľúbenejšou stáva i aromatická mäta egyptská.

Čítajte tiež: Vyhnite sa antibiotikám, skúste to s cesnakom.

Mätový čaj ako má byť

Len málo ľudí ohrnie nos nad chutným mätovým čajom. Jeho účinky sú úžasne rozmanité. Dezinfikuje ústnu dutinu, napomáha tráveniu, odstraňuje mierne bolesti žalúdka a

Ale pravý mätový čaj má svoje pravidlá. V prvom rade ho treba pripravovať vždy čerstvý.

3 lyžice sušených lístkov mäty zalejte pol litrom vriacej vody, nechajte lúhovať 15 minút, preceďte a popíjajte dvakrát denne. Po desiatich dňoch je však dobré konzumáciu na týždeň prerušiť.

Obľúbený je i čaj z čerstvej mäty, ktorý vyniká výraznou sviežou chuťou. Postup pri príprave je podobný jeho sušenej verzii, no nemusíte ho precediť.

Tajomstvo rozsiahleho využitia mäty spočíva v obsiahnutých siliciach (mentol, menton, mentofuran), trieslovinách, organických kyselinách či flavonoidoch. Práve vďaka týmto látkam sa vychladený mätový čaj používa aj ako kloktadlo, pri bolestiach zubov, zápalov ďasien a vždy vtedy, ak potrebujete rýchlo a na dlhší čas osviežiť svoj dych.

Mätový likér na dobré trávenie

Ak ste to prehnali s prejedaním, alebo vás trápia žalúdočné kŕče, z prírodnej liečby sa odporúča použiť mätový likér. Pripravíme si ho jednoducho.

Polievkovú lyžicu sušenej mäty zalejte ½ litrom slivovice, vodky alebo inej pálenky a v dobre uzatvorenej nádobe nechajte odstáť 3 týždne na slnku. Následne pridajte 200 gramov cukru a na niekoľko dní uskladnite v chladnom a tmavom priestore.

Štamprlík likéru po jedle či pred nám z času načas pomôže zmierniť následky prejedenia sa.

Mäta ako jednotka proti prechladnutiu

Choroby horných dýchacích ciest, prechladnutie, problémy z nosnými dutinami. Mäta ako bojovník proti oslabenému organizmu hrala v domácich lekárničkách vždy jednu z hlavných úloh. Či už budete popíjať čaj, alebo zvolíte inú z ciest, istotne nestrelíte vedľa.

Výborné je počas „smrkacieho“ obdobia inhalovať mätový olej. Pripravte si ho podľa predošlého receptu, zahrejte či pridajte do inhalátora a 15 minút vdychujte. Pokiaľ nádchu sprevádza i nepríjemná bolesť hlavy, olejom si môžete jemne masírovať spánky či potrieť ním čelo na uvoľnenie upchaných dutín.

Proti nadúvaniu

Špeciálny čaj proti nadúvaniu sa osvedčil už v lekárničkách našich predkov a rovnako osožný je aj dnes. List mäty, kvet kamilky, koreň anízu a plod feniklu (10 gramov) zalejeme ¼ litrom viacej vody, necháme 15 minút lúhovať, precedíme a popíjame dve šálky denne.

Fresh s mätovým sirupom

Mätu nemusíme vnímať len ako liečivú bylinku. Okrem pozitívnych účinkov na organizmus sa vyznačuje i vynikajúcimi účinkami na náš mlsný jazyk. Mätový sirup tak môžeme využiť pri príprave koláčov, ale aj limonád a drinkov.

V litri vody povarte pol kilogramu kryštálového cukru až pokým nezískate hustý sirup. Potom doň pridajte 60 gramov čerstvej posekanej mäty piepornej, nechajte prejsť varom a pokvapkajte vytlačeným citrónom. Zalejte vodou vždy keď máte chuť na chutný nápoj, alebo použite ako sladidlo kedykoľvek sa vám zažiada.

Mohlo by vás zuajímať: Top 10 najkalorickejších druhov ovocia