Magické ovocie NONI - zdravie, nálada, výkonnosť v jednom!

Diana Mašlejová | 13. december 2016
Magické ovocie NONI - zdravie, nálada, výkonnosť v jednom!

Prečo si ovocie NONI vyslúžilo nálepku magické?

Noni z Polynézie

V našich zemepisných šírkach sa s ovocím noni nestretávame každý deň. Dá sa zaobstarať v špecializovaných obchodoch, ale častejšie sú dostupné jeho spracované verzie, ako džúsy, prášok, dreň, či koncentrované tabletky s výťažkami.

Noni sa pestuje najmä kvôli liečivým účinkom a silnej koncentrácii antioxidantov. Čo sa týka samotnej chuti, nejde práve o najpríjemnejšie ovocie. V prvých dojmoch mierne vystraší jeho nepríjemný zápach a aj chuť je skôr horkastá ako sladká, či kyselkavá. Havajské ostrovy sú však plné morindy citrifolie a, kupodivu, zo semien sa dá vypestovať aj u nás.

Prečo je teda noni také výnimočné?

Čosi prezradí už len fakt, že ako liek sa využívalo pred viac ako tisíc rokmi. Obklady z listov a koreňov slúžili na ošetrenie kože, a to aj závažnejších foriem poranení a podliatin. Výťažkami z koreňov znižovali krvný tlak, kôra zase slúžila na zmiernenie prejavov malárie.

Samotné plody mali mnohoraké účinkyod liečby tráviaceho ústrojenstva, zraku, až po prečistenie krvi a boja proti rôznym baktériám a vírusom. Dodnes je obľúbeným podporným prírodným liekom pri vírusových ochoreniach horných dýchacích ciest a problémoch s pohybovým aparátom.

Prevencia pred civilizačnými ochoreniami

Skutočný a celosvetový boom záujmu o noni nastal až v 50. rokoch, keď sa do výskumu pustili vedci z Havajskej univerzity. Ich cieľom bolo dokázať, že noni je skutočne výnimočné ovocie s blahodarným vplyvom na vitalitu organizmu.

Podarilo sa. Výsledky štúdií potvrdili, že jeho pravidelná konzumácia dokáže ochrániť bunky pred niektorými rakovinotvornými reakciami. Svoje predpoklady vyskúšali na dvoch skupinách myší postihnutých karcinónom, z ktorých jednej intravenózne dodávali upravený extrakt zo šťavy noni. Táto skupina odolávala chorobe dlhšie a u niekoľkých jedincov sa dokonca bujnenie rakovinových buniek zastavilo. 

Liek na trávenie

Noni, prezývané aj plážová moruša, je vlastne ker dorastajúci do výšky 8 metrov, pričom je schopný priniesť až osem kilogramov ovocia. Plody majú kašovitú konzistenciu a sú plné enzýmov a vitamínov. Nakoľko majú mierne laxatívne účinky, pomôžu ľuďom, ktorí trpia častými zápchami. Naopak, tí, ktorých stretávajú skôr hnačky, by mali dávkovanie zmierniť.

V menšom množstve skonzumovaných plodov je vplyv na vylučovanie pozitívny u všetkých skupín. Ovocie je naozaj plné antioxidantov a výťažky v podobe džúsu, či vitamínových doplnkov zaručujú významné detoxikačné účinky. Obsiahnutá vláknina zase prečistí črevá a upraví správne vylučovanie a enzýmy ochránia orgány tráviacej sústavy.

Zdraví s noni

Celkovú imunitu nepodporí iba vitamín C, ale aj súbor špecifických enzýmov. Napríklad taký skopoletín upravuje vysoký krvný tlak, podporuje liečbu zápalov a pomáha aj pri alergiách. Antrachinóny zase aktívne látky s antibakteriálnymi a antivírusovými vlastnosťami, ktoré navyše pôsobia ako prevencia pred vznikom rakoviny.

Nenechajte sa odradiť tým, že na trhu je akosi priveľa surovín a potravín, ktoré by eventuálne mali rakovinu zázračne zastaviť. Vlastnosti noni sú potvrdené štúdiami. Samozrejme, neznamená to, že ak zjete ovocie, budete mať zaručený dlhý a zdravý život, avšak špecifická kombinácia látok obsiahnutých v noni je už niekoľko rokov predmetom skúmania mnohých vedeckých centier. Zvláštnu pozornosť v súvislosti s ovocím si vyslúžila látka menom xeronín, ktorá zabezpečuje ochranu buniek.

Psychická pohoda

Noni pomôže so zmiernením predmenštruačného syndrómu, podporuje imunitu a obranyschopnosť organizmu, má antibakteriálne účinky.

Zmierňuje bolesti, výkyvy nálad, pôsobí upokojujúco. Z vitamínov je zaujímavý aj obsah vitamínu A, ktorý chráni sliznice pred infekciami a udržuje zdravé kosti a zuby. Podporu funkcie pečene, žlčníka a hrubého čreva zase zaručí kyselina listová, ktorá tiež chráni nenarodený plod a bunky v tele.

Noni obsahuje takmer všetky typy vitamínov skupiny B a jeho účinky sa teda viažu aj k psychickému zdraviu. Pravidelná konzumácia podľa výsledkov štúdií upravuje spánok a zmierňuje dôsledky stresu a vnútorného napätia.

Pre športovcov to pravé

Noni džús je výbornou voľbou pre športovcov a všetkých aktívnych ľudí. Nepije sa však ako pomarančová šťava. Ideálna je jedna kávová lyžička denne, ktorú môžete pridať do iného džúsu, alebo vypiť samostatne. Pokiaľ máte k dispozícii samotné ovocie, vedzte, že obsah proteínov je v ňom naozaj vysoký, a to až 15 gramov proteínov na 100 gramov ovocia.

Konzumácia regeneruje svalstvo a taktiež ho krásne vyrysuje a buduje. Nakoľko plody obsahujú viac ako 70 % vody, sú vhodné aj pre rôzne redukčné diéty. Z množstva 0,2 gramov tukov istotne nepriberiete a ani 30 kalórií na sto gramov vám krivky určite nezaoblí.

Zato pomer vlákniny bude fantastickým darom pre vašu tráviacu sústavu, metabolizmus a prečistenie čriev. Čo sa samotného džúsu týka, zaobstarať si ho môžete v rôznych predajniach so zdravou výživou. Extrakt z ovocia je pomerne nákladnou záležitosťou a liter vás vyjde okolo 30 eur. Keďže sa však tekutina podáva iba v malých dávkach, vydrží vám takáto fľaša dlhšie obdobie. Džús obsahuje okolo 200 aktívnych látok a predáva sa aj v lekárňach.

Noni plné minerálov

Čo sa minerálov týka, ovocie menom noni sa má čím pýšiť. Významný je najmä obsah draslíka, ktorý je potrebný pri mnohých biochemických procesoch v organizme, chráni srdce aj nervovú sústavu.

Telo ho stráca najmä pri výdaji tekutín, a preto je dôležité ho dopĺňať najmä po pravidelnej športovej aktivite, alebo v letných mesiacoch, keď sa potíme vo väčšej miere. Draslík tiež pomáha pri prevencii vysokého krvného tlaku, mozgových príhod a rôznych kardiovaskulárnych ochorení.

Noni obsahuje aj veľké množstvo vápnika, ktorý je základom kostí a zubov a prevenciou pred osteoporózou, horčíka, ktorý upokojuje nervovú sústavu a zmierňuje stres, a mangánu – ten má zase výrazné antioxidačné a antivírusové účinky. Okrem spomínaných minerálov je súčasťou noni aj fosfor, omega 3 a 6 kyseliny, ale aj selén, zinok, či železo.

Noni je skutočným prírodným bohatstvom, avšak zázračné, či nebodaj magické účinky by sme mu pripisovať nemali. Pokiaľ sa však jeho konzumácia stane súčasťou pestrého a vyváženého jedálnička, určite vás pozitívne vlastnosti noni nesklamú.