Med a sirup z púpavy - chutný, zdravý pomocník.

Diana Mašlejová | 11. máj 2017
Med a sirup z púpavy - chutný, zdravý pomocník.

Sympatická púpava nie je iba estetickým okrášlením záhrad, lúk a parkov, svieža bylinka má množstvo pozitívnych účinkov, ktoré by bola škoda prehliadnuť.

Púpavový med

Chutný a zdravý púpavový med dodá vitalitu a energiu. Zbavuje pocitov únavy a vyčerpania a napomáha odstrániť celkovú slabosť. Jeho príprava však vyžaduje rozsiahlejší zber, ideálne je mať na základ 300 až 400 kvetov.

  • Tie po umytí vložte do hrnca a zalejte litrom vody spolu s nakrájanými kolieskami z dvoch citrónov, či pomarančov.
  • Zmes nechajte zovrieť a varte ešte 15 minút.
  • Na druhý deň preceďte a odvar vložte do hrnca spolu s 1,5 kilogramom kryštálového cukru.
  • Varte na miernom plameni približne 1,5 hodiny a keď zmes zhustne, med je hotový a pripravený na uskladnenie v nádobách.

Sirup vždy poruke

Púpavový med, ktorý so včelami mnoho spoločného nemá, je výborným a zdravým sladidlom do čajov či koláčov.

Púpavový med však možno používať aj ako sladučký púpavový sirup. Je vhodný pri dne a reume, prečistí krv, ale odstraňuje aj problémy s kožou – ekzémy, lišaje, či dlhodobé svrbenie.

Stačí v pohári či džbáne zaliať vodou a piť trebárs ako limonádu s limetkou, pár mätovými lístkami, alebo citrónovou šťavou.

Mohlo by vás tiež zaujať: Púpava v kuchyni? Tipy ako ju zakomponovať do jedál. A naozaj chutí!