ODBLOKUJTE svoje telo: Viscerálna manipulácia

Redakcia | 5. jún 2018
ODBLOKUJTE svoje telo: Viscerálna manipulácia

Porucha vnútorných pohybov a rytmov je najčastejšia príčina ochorenia. Rytmus všetkých vnútorných orgánov musí fungovať perfektne a pravidelne – až potom môžete dospieť k uzdraveniu.

Vedeli ste o tom, že vaše orgány sa hýbu? Že vo vašom tele sa odohráva neustále množstvo rôznych typov pohybov? Zamysleli ste sa nad tým, prečo je dôležité hýbať sa a občas si aj nechať rozhýbať svoje orgány? Určite ste niekedy už povedali vetu typu: „Obrátil sa mi žalúdok.“ „Ten mi ale pohol žlčou.“ V Čechách i na Slovensku sa vzdelávajú odborníci, ktorí sú schopní manipulovať vnútornými orgánmi.

Rozhýbte vnútorné orgány

Predstavujeme Vám  viscerálnu manipuláciu, vďaka ktorej môžete podporiť kondíciu a pohyb vašich vnútorných orgánov.

Manuálna manipulácia vnútorných orgánov bola súčasťou terapeutických systémov v Japonsku i v Ázii. Aj v Európe v stredoveku si pacienti nechali od liečiteľov „posúvať“ orgány. V modernej dobe sa táto technika volá viscerálna manipulácia.

Viscerálna manipulácia je založená na inovátorskej teórii, ktorá učí, že každý vnútorný orgán rotuje okolo svojej fyziologickej osy pohybu.

visrecalna terapia

Manuálna terapia ROZHOVOR

Mgr. Helena Toušková, fyzioterapeutka a diplomovaná kraniosakrálna terapeutka, študovala Viscerálnu manipuláciu a založila  v Českej a Slovenskej republike okrem Upledger inštitútu aj Barral inštitút, v rámci ktorého ponúka ďalšie vzdelávanie v manuálnych terapiách.

Fyzioterapia a rehabilitácia má svoje techniky. Prečo sa podľa vás vzdelávať a aplikovať nové techniky ako kranio-sakrálna terapia, viscerálna, neurálna manipulácia?

Rehabilitáciu som začala praktizovať hneď po svojom 5-ročnom vysokoškolskom štúdiu fyzioterapie na FTVS UK v Prahe. V odbore sa pohybujem už viac ako 15 rokov a od roku 2009 som sa ďalej vzdelávala prevažne v zahraničí.

Vo svojom odbore hľadám nové cesty, ktoré sú šetrné nielen k telu pacienta, ale i fyzioterapeuta. Pôsobím a pracujem so svojimi pacientmi holisticky, snažím sa do procesu liečby zapojiť autokorektívne mechanizmy každého z nás. Práca s týmito terapeutickými modalitami je jemnejšia, nie je taká priamočiara ako bežné mobilizačné alebo manipulačné rehabilitačné techniky. Výsledok je pozvoľný, ale zato s trvalejším a, samozrejme, pozitívnym efektom.

Manipulácia – to znie tak trochu tvrdo, až násilne. Povedzte nám, ako si môžeme predstaviť ošetrenie viscerálnou manipuláciou v praxi?

V skutočnosti je to jemná terapia, pri ktorej terapeut vyhľadá miesta abnormálneho napätia a špeciálnymi technikami napätie zmierňuje.

Terapia je založená na jemných manuálnych tlakoch rozmiestnených na špecifických miestach s cieľom normalizovať napätie a podporiť pohyblivosť orgánov, nervov, cievnych spojov a okolitých tkanív
. Iba jemná manipulácia môže zlepšiť alebo podporiť funkčnosť jednotlivých orgánov, orgánových systémov a podporiť funkčnú integritu ľudského tela. Zdravé orgány majú fyziologický pohyb, bez obmedzení fungujú správne.

Blok alebo fixácia má za  následok funkčné poškodenie.
Pri obnove správneho rozsahu pohybu prostredníctvom manipulačných techník dosiahneme zlepšenie funkcie.

Obmedzenie pohybuje je vlastne obmedzením života

Stres, emočná nepohoda to všetko má vplyv na naše telo, autonómnu nervovú sústavu, hormonálnu, imunitnú sústavu, na naše orgány. Stiahnutia, rôzne druhy napätí spôsobujú, že jednotlivé telesné miesta, orgány strádajú.

Osteopatia, viscerálna terapia, okrem iného, znižujú vplyv napätia na vnútorné orgány a tkanivá. Rôzne somatické terapie sa snažia uvoľniť telo rôznymi špeciálnymi technikami, zbaviť ho dráždenia, obmedzenia a tlaku, a tým tiež okrem tela uvoľniť myseľ a ducha. Každé abnormálne napätie – dysfunkcia je útokom na vitalitu tela a vlastne aj na život človeka, ktorý potom cíti nepohodu.

Fotogaléria