Pite UHORKOVÚ VODU každý deň a toto sa stane s vašim telom.

Mgr. Alena Pethoova; zdroj: remedydaily.com | 19. júl 2018
Pite UHORKOVÚ VODU každý deň a toto sa stane s vašim telom.

Posvietime si na uhorky, pretože majú až niekoľko užitočných atribútov, ktoré by vás mohli zaujímať. Pite uhorkovú vodu a získajte tak najväčšie benefity uhorky, medzi ktoré patria práve tieto...

Každý vie, že zdravá strava, spolu s cvičením udržuje telo silné. Konzumácia správnej a vyváženej stravy môže byť niekedy výzvou, ale ak poznáte benefity konkrétneho ovocia a zeleniny, pomôže vám to korigovať vlastný jedálniček tým správnym a zdravým spôsobom.

Uhorky sú TOP sezónnou zeleninou

 The World's Healthiest Foods reports uvádza, že uhorky sú bohaté na lignany a tzv. cucurbitacíny (odvodené od názvu čelade Cucurbitaceae).

Výskumy dokazujú, že lignany môžu pomôcť znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení a rakoviny. Rovnako aj cukurbitacíny majú protirakovinové vlastnosti. Uhorky však majú aj mnoho ďalších výhod.

Pite UHORKOVÚ VODU každý deň a prekvapte vaše telo

1. S uhorkami bude vaše telo hydratované

Zdravotné vyhlásenia o tom, že uhorka má obsah vody 96,7 percent, ju zaraďujú medzi potraviny s najvyšším obsahom vody. Konzumácia uhoriek teda pomáha hydratovať telo v horúcich letných dňoch.

2. Uhorky môžu pomôcť predchádzať niektorým typom rakoviny

The International Journal of Health Sciences publikoval štúdiu, v ktorej sa testovali tvrdenia o tom, či cucurbitacíny majú vlastnosti na potlačenie rakoviny. Podľa štúdie tieto zložky "preukázali, že zabraňujú“ rozmnožovaniu a tvorbe tkaniva v rakovinových bunkách. Denník pre výskum rakoviny ukázal, že uhorky obsahujú fisetin a zdá sa, že spomaľujú progresiu rakoviny prostaty.

3. Uhorky podporujú proces chudnutia

Vzhľadom k tomu, uhorky sú zložené prevažne z vody, ako uvádza Healthsomeness, uhorky obsahujú veľmi málo kalórií. Preto môže byť konzumácia uhoriek počas vašej snahy schudnúť veľkým prínosom.

4. Uhorky podporujú zdravie kostí

Ak chcete mať silné kosti, uhorky budú vašim spojencom, pretože obsahujú vitamínu C a oxid kremičitý, ktorý v spolupráci s vápnikom a vitamínom D, pomáha vytvárať silné a zdravé kosti.

5. Uhorky pomáhajú znižovať krvný tlak

Podľa Mercola.com - pre vysoký obsah draslíka, ktorým sa uhorky môžu pýšiť, pomáhajú znižovať krvný tlak. A zároveň, vysoký obsah vitamínu B, pomáha pri znižovaní stresu a tým, opäť, aj pri znižovaní krvného tlaku.

6. Uhorky podporujú zdravie vašej pokožky

Medical News Today uvádza, že uhorky pomáhajú zmierniť podráždenú pokožku, pokiaľ ju aplikujete priamo. Použite buď plátky uhorky alebo uhorkovú pastu, ktorá pomôže napríklad s úpalom. Stojí za to vyskúšať to, čo poviete? 

7. Uhorky obsahujú antioxidanty

Mercola.com uvádza, že uhorky okrem známych antioxidantov, ako je vitamín C a beta-karotén, obsahujú tiež quercetín, apigenín, luteolín a kaempferol. Tieto antioxidanty údajne robia všetko preto, aby pôsobili ako prírodné antihistaminiká  v boji proti rakovine.

8. Uhorky pomáhajú s pravidelným vyprázdňovaním

Pre tých, ktorí bojujú so zápchou, LiveStrong tvrdí, že uhorková voda vám pomôže udržať si pravidelnú stolicu. Vláknina v uhorkách, ktorá sa naviaže na vodu zmäkčí stolicu.

9. Uhorky na opicu

Všetci vieme, že alkohol dehydruje naše telo. Pre tých, čo to s alkoholom prehnali je uhorková voda dobrým spôsobom, ako poskytnúť telu potrebnú hydratáciu.

10. Uhorky sú prírodné diuretiká

Okrem toho, že sú uhorky skvelé na rehydratáciu vášho tela, sú prirodzenými diuretikami, čo pomôže vášmu telu zbaviť sa dodatočnej vody.

11. Uhorky pomáhajú dobrému tráveniu

Pre tých, ktorí bojujú s tráviacimi problémami "ako sú kyslosť, pálenie záhy, gastritída a dokonca aj vredy," Nature Heals odporúča denne piť vodu z uhorky.

Ako si pripravíte uhorkovú vodu?

WikiHow odporúča: vezmite uhorku a dôkladne ju umyte. Keď je čistá, narežte uhorku na polovicu pozdĺžne a zbavte ju semien. Nakrájajte uhorku, aby ste mali krúžky a vložte ich do džbánu s vodou. Nechajte vodu odstáť na jednu hodinu a pred podávaním ju nechajte zachladiť. Ak chcete nejakú extra chuť alebo farbu, pridajte mätu, bobule alebo citrusy. Môžete použiť aj minerálnu vodu.

Uhorková voda je jednoduchý spôsob, ako dostať zdravé vlastnosti uhoriek do vášho denného pitného režimu. Skutočnosť, že tiež dobre chutí, je dáva body naviac.