Podiatria alebo Aby sa nám ľahšie kráčalo

Eva Kliská | 20. október 2016
Podiatria alebo Aby sa nám ľahšie kráčalo

Podiatria (podológia) je odvetvie medicíny, ktoré sa špecializuje na analýzu chodidla dolnej končatiny a súvisiacich zdravotných problémov.

 Zaoberá sa chodidlom a dolnými končatinami od bedier dole a všetkým, čo sa týka biomechaniky, pohybu, ale aj kožnými či neurologickými problémami.

A ako to vyzerá, keď navštívite podológa? Pýtali sme sa BSc (Hons) Denisi Mertl MChS. z kliniky Medante.

1. „V prvom rade si s pacientom prejdem históriu problémov, ktoré má. Pokiaľ sú to mladší pacienti, deti prídu aj s rodičmi. Tam sa pýtam na to, kedy začali samostatne chodiť, ako to prebiehalo, či boli pri tom nejaké problémy, tzn. či narážali do predmetov, zakopávali alebo mali iné problémy. Tiež sa pýtam, či sa vyskytli nejaké vývojové chyby.

Pri športovcoch zisťujem, aký šport robili alebo stále robia, a tiež ako dlho. Je to veľmi dôležité, pretože ak sa k chodidlám správali jednotvárne po celé roky, potom sú tam aj mechanizmy úplne inak zabudované ako pri ľuďoch, korí napr. šport vôbec nerobili. Potrebujem vedieť, aké zranenia alebo zlomeniny nastali.

Ďalšia vec, ktorá je pre mňa dôležitá je napr. čo pacient denne nosí, teda má obuté. Preto mi pacienti pri prvej konzultácii prinesú viacero topánok, aby som videla aj to, ako sú schodené, a hlavne teda tie, v ktorých najviac chodia, resp. športujú, lebo na nich sa najviac prejaví nejaká odchýlka, alebo rôzne biomechanické neduhy, ktoré majú vyvinuté.

2. „Potom pristúpim k samotnému vyšetreniu, kde sa pozriem, ako sa kĺby na nohách správajú, keď pacient napr. sedí. Či sú tam nejaké blokády, kostné alebo mäkkých tkanív. Ďalej si pacienta pozriem v záťaži. To znamená, že sledujem jeho bežnú chôdzu, tiež chôdzu na bežeckom páse, pretože tam je chôdza predĺženejšia a všetky nedostatky sa tu prejavia viac. Pri páse sa telo uvoľní, hlava padá, vidím, ako trup rotuje a ako to pacient kompenzuje v spolupráci so spodnou časťou tela.“

3. „S pacientom preberiem všetky jeho problémy, ktoré som si všimla a našla a ak sa tieto problémy dajú riešiť ortopedickou vložkou, pristúpim k sadrovaniu pacienta.

Sadrovanie prebieha v ľahu, aby neboli aktívne svaly dolných končatín, a tiež preto, aby som chodidlo dokázala nastaviť do neutrálnej pozície, teda do takej, v akej by malo správne fungovať, tým pádom sa nám prirodzene vytvorí pozdĺžna aj priečna klenba.

Tento sadrový odliatok posielame s predpisom do laboratória, kde sa vložky budú vyrábať. Spolupracujem so zahraničnými laboratóriami, pretože u nás ešte tento druh medicíny nie je veľmi rozšírený a nemáme takto špecializované laboratóriá.

 

4. „Vložka je špeciálne dizajnovaná na poskytnutie absolútnej možnej anatomicky efektívnej pozície chodidla pacienta, to znamená, že umožňuje kostiam a svalom v chodidle optimálne anatomické rozloženie.

Funkčné ortopedické vložky pracujú tak, že minimalizujú dopad a tlak na chodidlo pri chôdzi, ktoré následne prechádzajú celým telom. Športovci, ale aj bežní ľudia predtým, ako začnú s nimi aj športovať, v nich najskôr chodia, napríklad iba hodinu denne.

Postupne ten čas navyšujeme a až po nejakých 10 dňoch až dvoch týždňoch, keď sú v nich schopní fungovať, ich začneme zapracovávať aj do športu. Ľudia si na ne dokážu veľmi rýchlo zvyknúť a keď si vložku zabudnú do topánok dať, zistia, aké je chodenie bez vložky pre nich čudné. Dokonca mám skúsenosť, že môj pacient v Anglicku, futbalista si tieto vložky zabudol pred dôležitým zápasom a preto odmietol nastúpiť.“

Kto najčastejšie absolvuje podologické vyšetrenie?

„Primárne sú to športovci, veľmi často chodia aj starší ľudia, ktorí majú problémy s reumou alebo diabetickým chodidlom. Chodia k nám aj deti vo veku 3 – 4 rokov, keď je chôdza vyvinutá a rodičia si už dokážu všimnúť možný defekt pri chôdzi. Nie vždy je potrebné vyrábať vložky, ak je možné problém vyriešiť tejpovaním naučím týchto ľudí správne tejpovať a problém je vyriešený.“

BSc (Hons) Denisa Mertl MChS.

  • V roku 2010 ukončila štúdium Podiatrickej medicíny na University of East London v Anglicku. Počas štúdia praxovala v rozličných štátnych nemocničných zariadeniach v Londýne. V King’s Collegge University Hospital strávila niekoľko mesiacov na oddelení diabetického chodidla.
  • Ďalej sa venovala biomechanike (analýze ľudskej chôdze a držaniu tela) a športovej medicíne pod dozorom Prof. Marka Tagoe a problematike detského chodidla v Great Ormond Street Hospital (najuznávanejšia detská nemocnica v Anglicku).
  • Po ukončení štúdia sa biomechanike venovala na súkromnej klinike v centre Londýna a taktiež v štátnej nemocnici West Middlesex University Hospital.
  • Momentálne pôsobí na Slovensku na klinike Mediante.

Na Denisku môžeme prezradiť, že medzi jej pacientov v Anglicku patrili Ragby hráči, futbalisti, ale tiež herci, napríklad Jonathan Rhys Meyers.