Príliš veľa TUKU v tele spúšťa zápalové procesy

Bea Havlíková | 29. máj 2018
Príliš veľa TUKU v tele spúšťa zápalové procesy

Tukové tkanivo sa mení na aktívny orgán, ktorý produkuje hormóny a bioaktívne látky adipokíny, ktoré ovplyvňujú mnohé procesy v ľudskom tele.

Toto zistenie spustilo lavínu vedeckých štúdií, ktoré riešili obezitu ako možný rizikový faktor pre vznik mnohých ochorení. Dnes je pravda odhalená – tuk nie je iba obyčajná  zásoba energie a tepelná izolácia, ale je  považovaný za ďaľší orgán. V primeranom množstve je nenahraditeľný, no komplikácie nastávajú v prípade, ak je ho v organizme zbytočne veľké množstvo na úkor svalov.

Odlišný metabolizmus

Organizmus využíva dva druhy tukového tkaniva, ktoré majú odlišnú funkciu. Hnedý tuk je prítomný najmä u novorodencov, pričom slúži primárne na tvorbu tepla. Je charakteristický rýchlym metabolizmom, pričom vzniká potrebné teplo na zahriatie bábätka.

V dospelosti sa ale väčšina hnedého tuku nahradí bielym tukovým tkanivom, ktoré má najmä ochrannú, zásobnú  a tepelnoizolačnú funkciu. Aj preto je tento typ tukového tkaniva akousi brzdou celého metabolizmu.

Zatiaľ čo my sa ho snažíme spáliť cvičením, organizmus si ho zhromažďuje ako vzácne zásoby energie.  Rovnaké množstvo tuku a svalu totiž spaľuje rôzne množstvo energie. Tuk spáli v pokoji dve až tri kilokalórie, kým sval obdivuhodných sedem až desať kcal vrámci bazálneho metabolizmu!

Pevné telo je estetickejšie ako mäkké tukové vankúšiky na stehnách a zadočku, ale je aj zdravšie. Svalstvo má oveľa efektívnejší a rýchlejší metabolizmus ako tuk. Aj preto sa vašej svalnatej a „vypracovanej“ kamarátke, ktorá váži presne toľko kilogramov ako vy, redukuje hmotnosť oveľa ľahšie...

Tuk je ďalší orgán

Tukové tkanivo produkuje hormóny, a preto sa zaradilo medzi endokrinné orgány (orgány vylučujúce hormóny), kam patrí napríklad štítna žľaza alebo vaječníky. Éra, kedy bol tuk považovaný len za zásobáreň energie skončila.

Tuk je v podstate chemická továreň, ktorá ovplyvňuje veľkú časť metabolizmu.
Všetko by bolo v poriadku, pokiaľ by momentálne celosvetovo 1,7 miliardy ľudí nemalo nadváhu a približne 700 miliónov nebolo obéznych, pričom tieto počty neustále rastú.

Problémy totiž nastávajú, ak je tuku v organizme priveľa. Látky, ktoré vytvára majú pre organizmus veľký význam, no vo vyšších koncentráciách sú preň skôr škodlivé. Od nadváhy k obezite vedie už len malý krôčik a obe sú preto spojené s rizikom vzniku ďalších ochorení.

tuk v tele

Príliš veľa tuku v tele spúšťa zápalové procesy

Tukové tkanivo produkuje látky, ktoré spúšťajú zápalové procesy. Pri obezite ale vznikajú dlhodobé zápalové procesy a tie môžu viesť až k vzniku rakoviny. Aj preto je obezita a nadváha rizikom pre vznik rakoviny prsníka, hrubého čreva, pankreasu, vaječníkov, prostaty alebo obličiek. Ďaľším negatívom je riziko vzniku cukrovky, a to hneď dvoma spôsobmi.

V prvom prípade je inzulínu dostatok, ale vplyvom obezity naň bunky nie sú dostatočné citlivé, čo vedie k zvyšovaniu hladiny glukózy v krvi. Iné látky, ktoré vylučuje tukové tkanivo, zas priamo znižujú vylučovanie inzulínu pankreasom, čo má ten istý efekt – teda hyperglykémiu.

A v neposlednom rade tučnota vedie k vysokému cholesterolu, ktorý sa ukladá v stenách ciev. Tie postupne hrubnú, stávajú sa príliš tuhé a málo priechodné.  Kardiovaskulárne ochorenia, vysoký krvný tlak, či hroziaci infarkt myokardu tak majú zelenú ako nikdy predtým.

Tuk potrebujeme

Rozdiel v 20 kilogramoch tuku a 20 kilogramoch svalu je teda zásadný. Pri problémoch s nadváhou je vhodné navštíviť výživového poradcu alebo lekára špecializovaného na telovýchovné lekárstvo.

Svoju hmotnosť môžete mať pod kontrolou aj vďaka výpočtu Body Mass Index (BMI) alebo meraním vrstvy podkožného tuku tzv. kalipometriou.

Avšak, hodnota vášho BMI v pásme „nadváha“ vám ešte nemusí spôsobovať vrásky na čele. Tento index totiž neberie do úvahy, či sú vaše kilogramy tvorené skôr svalmi alebo tukom.

Kalipometria

Preto je vhodné zvoliť druhú spomínanú metódu, alebo inú metódu, ktorá vám prezdradí percento tuku vo vašom organizme. U žien je ideálne množstvo tuku približne 20 – 30 % a u mužov 10 - 20 %.  Tuk totiž v normálnom množstve v organizme plní nenahraditeľné funkcie, ako je uchovávanie vítaminov D,E,K,A alebo hormonálna rovnováha.

Riešenie je teda pevné telo s primeraným množstvom tukového tkaniva. Krajší odraz v zrkadle nemusí byť pre každého rovnako silnou motiváciou, avšak estetika nie je ani zďaleka jedinou prednosťou svalstva
. Okrem rýchlejšieho metabolizmu eliminujete riziko vzniku chronických zápalových procesov, rakoviny, diabetu a srdcovocievnych ochorení. 

Zdravie za trochu sebakontroly a tréningu stojí, no nie?

Spaľujte tuky! AKO?
Prečítajte si tiež:

Spaľujte tuky! AKO?

Fotogaléria