Prírodná ochrana pred slnkom: tieto potraviny pomôžu

Iveta Škrabáková | 5. jún 2019
vitamíny, leto, opálenie, spálenie, koža, výživa, antioxidanty, telo, pokožka, A, C, E

Máte pokožku červenú, stiahnutú a horúcu, aj napriek tomu, že na slnku ste boli iba chvíľku? Presne takto príde k spálenej koži drvivá väčšina ľudí. A aj keď si myslíte, že ide len o jemné spálenie, vaša pokožka vám to nezabudne.

Na zníženie rizika výskytu rakoviny je potrebné používať kvalitnú ochranu, ktorá je vhodná pre váš typ pokožky a má nevyhnutný ochranný faktor SPF. Ako doplnkovú ochranu voči UV žiareniu, ku krémom, olejom, či rôznym sprejom je vhodné zaradiť aj prírodné prostriedky, a to vo forme špecifických druhov potravín.  

3 vitamíny, ktoré dokážu prirodzenou cestou zvýšiť SPF (ochranný faktor) kože  

Vitamín A

Napomáha zjemňovať pleť, dodáva jej farbu a dokáže mierne ochrániť pred spálením sa. Vitamín A nájdeme výlučne v živočíšnych produktoch ako vajcia, syr, maslo či tuniak. Na druhej strane potraviny ako napríklad mrkva, špenát a brokolica obsahujú karotén, ktorý naše telo dokáže premeniť na vitamín A. Keďže oba, vitamín A aj karotén sú rozpustné v tukoch, odporúča sa pri konzumácii týchto potravín zabezpečiť i dostatočný prísun tukov. Ak napríklad mrkvu konzumujete vo forme čerstvej šťavy, pridajte do nej pár kvapiek zdravého rastlinného, olivového či ľanového oleja.  

Vitamín C

Nielen, že podporuje imunitný systém, ale tiež skvele pôsobí ako prirodzený posilňovač pleti vlastnej ochrany proti slnečnému žiareniu. Tento cenný vitamín, ktorý má preukázateľné antioxidačné účinky nájdeme v citrónoch, pomarančoch, jahodách, čučoriedkach, grepoch, ale tiež aj v paprike, zemiakoch či fenikli.  

Vitamín E  

Vitamín E posilňuje našu imunitu a je antioxidantom, vďaka čomu funguje ako štít pred škodlivými voľnými radikálmi, ktoré sa v koži tvoria počas toho, ako na ňu pôsobí UV žiarenie, ktoré môže urýchliť proces starnutia pokožky, ale tiež viesť k ochoreniam. Ak vitamín E svojmu telu dodávame na pravidelnej báze, dokáže efektívne bojovať s poškodením pleti spôsobeným UV žiarením. Nájdeme ho napríklad v slnečnici, avokádovom oleji, vlašských orechoch, mandliach a kvalitných celozrnných produktoch.

Aj tieto potraviny dokážu efektívne pomôcť ochrániť pleť pred nepriaznivými vplyvmi UV žiarenia:

  • Červený melón, papája, rajčiny -  vďaka obsahu lykopénu, ktorý dáva týmto potravinám sýtu farbu. Je tiež dôležitým antioxidantom, ktorý pokožku chráni zvnútra i na povrchu.
  • Ryby (obzvlášť losos) -  vďaka obsahu omega-3 mastných kyselín. 

Ak tieto vitamíny pridáte do svojho jedálnička na pravidelnej báze (ideálne pred začatím leta a horúčav), vaša pokožka bude schopná lepšie zachytiť škodlivé voľné radikály, čo je skvelý spôsob ako predchádzať jej poškodeniu slnkom. Okrem toho, antioxidanty dokážu podporiť, alebo dokonca urýchliť regeneračný proces vašej pokožky. Ako sme však písali vyššie, všetky tieto prostriedky sú len extra pomoc, pre vašu pokožku a nezabezpečia komplexnú ochranu pred slnečným žiarením.

Preto predtým, než svoju pokožku vystavíte žiareniu, doprajte pokožke starostlivosť v podobe kvalitných opaľovacích produktov a nezabudnite ani na pokrývku hlavy.