Pýtate sa: Môjmu 10-ročnému synovi bola zistená histamínová intolerancia...

Ing. Katarína Chromová - SVET ZDRAVIA. www.svet-zdravia.sk | 31. august 2017
Pýtate sa: Môjmu 10-ročnému synovi bola zistená histamínová intolerancia...

Môjmu 10-ročnému synovi bola zistená histamínová intolerancia. Prosím vás, viete mi poradiť, ktoré potraviny je nutné zo stravy vynechať a, naopak, ktoré mu nebudú prekážať? Na internete sa informácie rôznia, nechcem synovi privodiť ťažkosti. Ďakujem za odpoveď.

Histamínová intolerancia je ochorenie a vzniká v dôsledku zvýšeného množstva histamínu v organizme, ktoré naše telo nie je schopné odbúrať.

Histamín je biogénny amín a naše telo ho tvorí prirodzene. Jeho zvýšené množstvo sa uvoľňuje pri alergickej reakcii, no jeho zvýšenú produkciu vyvolávajú aj niektoré lieky a potraviny (endogénny histamín).

Čítajte tiež: Histamínová intolerancia = jedlo ako (ne)priateľ

Histamín sa tiež dostáva do organizmu jedlom, keďže je prítomný v niektorých potravinách (exogénny histamín). Odbúrava sa priamo v tráviacej sústave enzýmom zvaným diaminooxidáza (DAO). Pacienti s diagnózou HIT trpia nedostatkom tohto enzýmu alebo jeho zníženou funkciou.

Keďže histamín plní rôzne funkcie v dýchacej, tráviacej, nervovej, endokrinnej, vylučovacej sústave a ovplyvňuje predovšetkým hladké svalstvo, je často veľmi náročné spájať si príznaky choroby s jedlom a potravinami.

Príznaky sú naozaj rôznorodé, a najmä individuálne. To je dôvod, prečo môže trvať roky, kým vám lekári diagnostikujú HIT.

Bude vás tiež zaujímať: Vhodné potraviny pri nízkohistamínovej diéte

Príznačné pre histaminikov sú tieto prejavy:

  • Ľahko sa rozplakať
  • Počuť svoj pulz v hlave v noci pri ležaní na vankúši
  • Často ich niečo svrbí a škrabú sa
  • Mať sezónne alergie
  • Mať nízky prah bolesti s pravidelnými bolesťami hlavy a inými bolesťami
  • Produkovať nadmerný hlien
  • Mávať pomerne ľahko vyvolateľnú nevoľnosť
  • Mať veľké sexuálne túžby a ľahko dosiahnuteľný orgazmus
  • Trpeť depresiou a samovražednými sklonmi
  • Mať abnormálne nutkania, rituály, strach
  • Mať ľahký spánok alebo zažívať ťažkú nespavosť
  • Navonok tolerovať veľké množstvo alkoholu a drog
  • Mať rýchly metabolizmus s vysokou telesnou teplotou
  • Byť štíhlej postavy s malým množstvom ochlpenia
  • Mať veľký nos alebo uši, dlhé prsty na rukách a nohách (často je druhý prst na nohe dlhší ako palec)
  • Mať vynikajúce zuby 
Mohlo by vás zaujímať: Alergia či vyrážka. Pomôže homeopatikum?

A čo teraz?

Po určení diagnózy nastáva druhý šok – zistíte, že potraviny, ktoré boli doteraz základom vášho jedálnička musíte zrazu vylúčiť. A nie pár, ale väčšinu. Verte nám, nie je to až také tragické, ako to na prvý pohľad vyzerá, hlavne netreba podliehať panike a zúfalstvu.

Najúčinnejšou terapiou histamínovej intolerancie je v súčasnej dobe nízkohistamínová diéta. Táto býva doplnená potravinovými doplnkami a liekmi, tiež je vhodné výhybať sa stresu a alergénom.

Prvá fáza zahŕňa vylúčenie všetkých potenciálne histamínových potravín, tiež takých, ktoré vedú k jeho vnútornému uvoľňovaniu. Táto fáza by mala trvať 4 týždne. Po skončení tejto fázy môžeme začať do jedálnička pridávať nové potraviny.

Odporúča sa pridávať jednu novú potravinu každé dva dni a sledujeme (48 hodín), či dôjde k zhoršeniu zdravotného stavu. Potraviny, ktoré nespôsobujú žiadne ťažkosti pridávame do jedálnička.

Pri HIT je najdôležitejšie konzumovať čerstvé potraviny a dodržiavať pestrú stravu, aby nedošlo k hromadeniu histamínu aj z normálne bezpečných potravín. Jednotvárna strava tiež vedie k ochudobneniu tela o dôležité živiny, vitamíny a minerály, čo môže vyvolávať ďalšie nepríjemné ochorenia.

HIT nemá presný návod

Keďže je toto ochorenie veľmi individuálne, neexistuje striktný návod, ako sa stravovať, avšak, účinná je diéta obsahujúca protizápalové potraviny, antioxidanty a má nižší obsah histamínu.

Ak je syndróm HIT iba sprievodným javom pri zápalových ochoreniach tráviacej sústavy, je pravdepodobné, že zmizne po odstránení hlavnej príčiny. Vo všeobecnosti sa pri dodržiavaní nízkohistamínovej diéty stav časom zlepšuje a do jedálnička je možné pridávať aj potraviny, ktoré boli predtým problémové.

Synov doterajší jedálniček sa musí zmeniť o 180° a zo začiatku to nie je jednoduché, pretože na Slovensku momentálne neexistuje dostatok relevantných inormácií.

Ak si nebudete vedieť poradiť, pokojne navštívte niektorú z pobočiek Sveta zdravia, kde synčekovi vieme upraviť stravu na mieru, prípadne oslovte združenie OZ Histaminici, ktoré združuje histaminikov a jeho cieľom je výmena informácií medzi histaminikmi (treba však myslieť na fakt, že znášanlivosť potravín je u každého histaminika individuálna).

Hlavné je nevzdávať sa, pripravovať synčekovi zdravé, čerstvé potraviny, udržiavať si pestrú a vyváženú stravu.

Čítajte tiež: Aj vás trápi alergia? Môže za to genetika alebo životný štýl?