Rakovina kože. Čo vás zaujíma…

Gabriela Bachárová | 5. február 2017
Rakovina kože. Čo vás zaujíma…

Kožní lekári hovoria, že v prípade rakoviny kože neplatia žiadne presné pravidlá...

Je každá zmena névu vždy dôvodom na obavy?

Nie je. Väčšina zmien v tvare, veľkosti či farbe materského znamienka nie je dôvodom na obavy, pretože majú benígny (nezhubný) charakter. Na druhej strane sa tým ale nedá upokojovať, a ak zistíte, že sa na znamienku deje niečo neobvyklé, je určite lepšie zájsť za lekárom a nechať si ho skontrolovať. Materské znamienka sa napríklad môžu zväčšovať vplyvom hormonálnych zmien v tehotenstve. Aj mechanické dráždenie odevom, napríklad podprsenkou, môže viesť k zmenám kožného útvaru.

Prečítajte si: Materské znamienka - ako vznikajú a na čo treba dávať pozor?

Dostanete rakovinu kože, keď si znamienko poraníte?

To je jeden z veľmi častých a stále pretrvávajúcich mýtov. Vo väčšine prípadov sa nič zlého nestane a znamienko sa zahojí, len bude vyžadovať dôkladnejšiu kontrolu. Ak totiž nebolo úplne v poriadku, vonkajšie poranenie by mohlo prispieť k nástupu vážnejších zdravotných ťažkostí. Pozor si dávajte najmä keď sa holíte, vtedy dochádza k poraneniu znamienok najčastejšie.

Ploché znamienka môžu byť zradnejšie než vystúpené.

Sú nebezpečnejšie ploché, alebo vystúpené znamienka? A väčšie, alebo menšie?

Vo verejnosti je stále rozšírený názor, že nebezpečnejšie sú vystúpené a väčšie znamienka, ale dermatológovia by tento dojem tak úplne nepotvrdili. Aj malé, dvojmilimetrové znamienko môže vykazovať znaky melanómu, aj keď je pravda, že zhubné znamienko často máva väčšiu veľkosť – nad šesť milimetrov. Dôležité je vedieť aj to, že ploché znamienka môžu byť zradnejšie než vystúpené.

Obe formy nádoru – plochý aj vystúpený – môžu existovať samostatne, ale je nutné zdôrazniť, že vo väčšine prípadov melanóm vzniká najskôr z plochého znamienka a následne rastie do výšky. Kožní lekári hovoria, že v prípade rakoviny kože neplatia žiadne presné pravidlá.

Môže sa preto stať, že veľmi "divné" znamienko, ktoré už na prvý pohľad vyzerá ako melanóm, je úplne zdravé, ale nenápadný kožný útvar, ktorý by lekár mohol aj prehliadnuť, v sebe už ukrýva veľké nebezpečenstvo a mal by sa okamžite odstrániť.

Bude vás zaujímať: Ako sa znamienka vyšetrujú a čo je dôležité zvážiť pred ich odstránením?

Materské znamienka, z ktorých vyrastajú chĺpky, sú vraj neškodné.

Ani toto tvrdenie nie je pravdivé, hoci je veľmi rozšírené. Takéto materské znamienka sú rovnako rizikové ako tie, na ktorých chĺpky nerastú a pri pravidelnej sebakontrole by ste im mali venovať patričnú pozornosť, hlavne tým väčším.

Do materského znamienka by sa nikdy rezať nemalo, pretože dôjde k rozšíreniu rakoviny.

Napriek mnohoročnej osvete túto poveru stále veľa ľudí považuje za pravdivú . "Materské znamienko by sa malo nechať za všetkých okolností v pokoji. Ako sa do neho raz reže, dôjde k rozsevu rakoviny do celého tela,“ tvrdia tí, ktorí tomuto mýtu doteraz veria. Pravda ale je, že ak sa po odstránení melanómu zistí prítomnosť metastáz v rôznych častiach tela, je to kvôli tomu, že sa na zhubnú chorobu prišlo neskoro a operácia už nemohla zhubnému bujneniu v organizme zabrániť.

Čítajte: Hrozba menom malígny melanóm. Ako sa zhubný nádor prejavuje?

Agresívny nádor stihol ešte pred odstránením znamienka založiť ďalšie ložiská a operácia už nemohla chorému pomôcť. Malígny melanóm často veľmi skoro metastázuje, a preto je životne dôležité, aby pacient navštívil lekára čo najskôr. Ak to urobí, má veľkú šancu na uzdravenie.

Aj keď je melanóm veľmi zákerná choroba, jeho včasné odstránenie znamená úplné vyliečenie. Mnoho ľudí sa jeho vyrezania bojí. Je to prirodzená obava, ale zákrok trvá len niekoľko minút a okrem trochu väčšej počiatočnej bolesti pri aplikácii znecitlivujúcej injekcie je pre pacienta celkom pohodlný. Prísť neskoro je úplne zbytočné.

V prípade malígneho melanómu je životne dôležité prísť včas. Potom je nádej na úplné vyliečenie.

Vznikne melanóm vždy len z existujúceho znamienka?

Nie je to podmienkou. Malígny melanóm sa môže vytvoriť aj ako úplne nový útvar na koži, ktorý tam predtým nebol.

Kto je najviac náchylný na vznik melanómu?

Sú to hlavne ľudia s veľmi svetlou pokožkou a svetlými vlasmi, ktorí sa na slniečku veľmi rýchlo spália a nikdy sa neopália do hneda, ale len do červena. Aj ľudia s veľmi tmavou pokožkou môžu samozrejme rakovinou kože ochorieť, ale pravdepodobnosť, že sa tak stane, nie je veľká.

Mohlo by vás zaujať:
 SONICKÉ ČISTENIE PLETI