S ibištekom proti chrípke a melancholickým stavom mysle

Redakcia | 16. november 2023
S ibištekom proti chrípke a melancholickým stavom mysle

Jeseň už zaklopala na dvere a s ňou vstúpili do domácností všakovaké virózy a nachladnutia. S dávkou správnych prírodných darov dokážete naštartovať svoj imunitný systém a vyhnúť sa tak rôznym nepríjemným stavom, ktoré by vás položili do postele na pár dní. Ibištek pomôže bojovať s chrípkoua melancholickými stavmi mysle.

Ibištek plný zdravia a proti chrípke

Ibištek, známy aj pod latinským názvom Hibiscus, sa v Európe pestuje už od 17. storočia, avšak známy je aj v iných kútoch sveta. Pre nás, laikov, je ibištek jednoducho ibištek, ale druhov tejto vzácnej a mimoriadne prospešnej rastliny je viac. Liečivý je najmä ibištek sudánsky, ibiš ružový a tiež ibištek jedlý.

Čítajte tiež: Nezabúdajte na tento poklad prírody: ŠÍPKY vám dodajú silu na celú zimu

Na Slovensku je rozšírené pestovanie ibišteka lekárskeho, z ktorého sa zbierajú a sušia nielen kvety, ale aj koreň a listy. Tie zbierame práve na jeseň. Ibiš lekársky, konkrétne jeho sušené korene sa používajú pri liečbe zápalov horných dýchacích ciest.

S ibištekom proti melancholickým stavom mysle

Tlmia a utišujú kašeľ, ale aj hnačkové koliky. Výhodou je, že dosiaľ nie sú známe nijaké negatívne vedľajšie účinky pitia čaju s ibiša. Ibištek sudánsky, ktorého čajovú zmes si ľahko zaobstaráte vo vybraných obchodoch, sa využíva pri zmiernení vyčerpanosti a depresívnych stavoch.

Je to jediný druh ibišteka, ktorý sa osvedčil ako pomocník proti zlej nálade a melancholickým stavom mysle.

Čítajte tiež: Zatočte s jesennou depkou!

S ibištekom pre zdravé srdce

Kalichy ibištekových kvetov sa najčastejšie pridávajú do ovocných čajov. Ich sýte červené farbivo dodá nápoju silný odtieň a triesloviny zase kyselkavú chuť. To je jeden z dôvodov, prečo ibištekový čaj už nemusíte ďalej okysličiť. Výborne sa k nemu bude hodiť med.

Sušené kvety rastliny sú bohaté na látky menom antokyány, ktorým vďačia za svoje sfarbenie. Ide o flavonoidné látky, ktoré majú pestré pozitívne účinky. Napríklad sa vďaka nim lepšie hoja rany, pretože výrazne zlepšujú regeneráciu postihnutého tkaniva.

Antokyány hrajú dôležitú úlohu aj pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení, dokonca pomáhajú odstrániť nebezpečný brušný podkožný tuk a ochraňujú cievy pred vplyvom cholesterolu. Prispievajú tiež k zlepšeniu zraku a regenerácii očnej sietnice. Výskumy potvrdili aj ich pozitívny účinok pri liečbe žalúdočných vredov.

Mohlo by vás zaujímať: Čo ste nevedeli o TOP jesennom ovocí?