Sedmokráska - rastlinka vhodná aj na jarný detox

Zuzana Paprskárová | 16. apríl 2024
sedmokráska, lekárnička, sedmokráskový sirup

Jar je prísľubom života, prebúdzania sa, radosti, vône a prvých kvitnúcich kvetov. Práve bylinky majú na jar najväčšiu silu. Využime fakt, že naše podnebné pásmo im praje a príroda nám ponúka svoje bohatstvo a liek na každý neduh.

Sedmokráska nie je len milá kvetinka, skrýva v sebe liečivú silu

Mnohí si sedmokrásku spájajú s detstvom, lúkou či prvou kytičkou pre mamu. Je u nás natoľko rozšírená, že ju takmer neregistrujeme. Sedmokráska však okrem svojej nežnej krásy ponúka aj svoju liečivú silu. Kvitne od marca do novembra a je doslova závislá na Slnku. Zbierať ju môžete kedykoľvek, no najviac účinných látok má od apríla do augusta. Jej zber cez obed počas slnečných dní zaručí jej najväčšiu silu. Zbierajú sa kvety so stonkou do 2 cm a stále platí, že čerstvá bylinka má silnejšie účinky než sušená.

Sedmokráska je zaujímavá tým, že čím viac je poškodzovaná, tým viac sa obnovuje. Práve táto jej schopnosť regenerácie sa odzrkadľuje aj v jej liečivých účinkoch.

Účinné látky v malom kvietku sedmokrásky

Sedmokráska obsahuje triesloviny, flavonoidy, éterické oleje, živicu, minerálne látky, vitamíny, vlákninu, cukor. Tieto látky pomáhajú zvýšiť látkovú premenu v pečeni, odporúča sa užívať aj pri ochoreniach žlčníka a sleziny, pri zápaloch močových ciest aj pri obličkových problémoch. Babky korenárky so sedmokrásky varili odvar proti migréne.

Výskumy ukázali, že extrakty z kvetov sedmokrásky podporujú hojenie rán, eliminujú zjazvenie tkaniva a dokonca podporujú tvorbu kolagénu!

Sedmokráska ako dostupný všeliek

Utíši bolesť, upokojí podráždenú pokožku, uľaví boľavému hrdlu, pomôže pri vykašliavaní a poslúži aj ako prvá pomoc pri tráviacich problémoch a žlčníkových atakoch. Kvety sedmokrásky sa už od nepamäti používajú na ošetrenie pokožky. Deťom poslúži ako prvá pomoc pri drobných poraneniach vonku. Naučte ich priložiť si kvietok sedmokrásky na ranu - úľava sa dostaví takmer okamžite.

TIP pre vás!

Sedmokráskový olej sa používa na ochabnutú pokožku po tehotenstve. Napomôže elasticite a pevnosti.

sedmokráska recepty, sedmokráskový med, sedmokráskový sirup, sedmokráska, dekorácia, sedmokráska v kuchyni

Sedmokráska lieči predovšetkým:

•    ochorenia horných dýchacích ciest
•    napomáha vykašliavať, rozpúšťa hlien
•    zápalové ochorenia hrdla a ďasien
•    tlmí horúčku
•    vhodná je aj na jarnú detoxikačnú kúru
•    podporuje trávenie, pravidelnú stolicu, prečisťuje tráviaci trakt
•    odstraňuje bolesti brucha
•    pomáha pri migréne, bolesti kĺbov a svalov
•    podporuje obranyschopnosť organizmu, chráni bunky pred voľnými radikálmi
•    má močopudné účinky, prečisťuje močové cesty a obličky
•    znižuje hladinu cukru v krvi
•    lieči kožné poranenia a kožné choroby, ekzémy, akné, hnisavé rany, utišuje bolesť a svrbenie

Vedeli ste, že v homeopatii sa sedmokráska považuje za jeden z najdôležitejších prostriedkov na zatvorené nekrvácajúce poranenia a kožné vyrážky?

Nutričné hodnoty

V 100g zmesi listov a súkvetí sa nachádza 87 mg vitamínu C a z minerálnych látok 600 mg draslíka, 190mg vápnika, 33 mg horčíka, 88 mg fosforu a 2,7 mg železa!
Vedeli ste, že kvety sedmokrásky sú odolné voči mrazu až do -15°C?

RECEPTY

Sedmokráskový med

Sedmokráskový med môžeme použiť pri kašli, pri zápaloch horných dýchacích ciest alebo ako sladidlo do čaju.

Do hrnca vložte 200 g sedmokrások spolu s dvoma dôkladne umytými citrónmi a jedným pomarančom. Zalejte vriacou vodou, nechajte prejsť varom a prikryté nechajte 24 hodín odpočívať. Preceďte a spolu s cukrom opäť povarte do zhustnutia. Po približne dvoch hodinách varu nalejte do sklenených pohárov a sterilizujte otočením hore dnom.

Sedmokráskový med
Prečítajte si tiež:

Sedmokráskový med

Čaj zo sedmokrásky

Čaj je vhodný pri prechladnutí, chrípke či zlom trávení. Tri lyžičky kvetov sedmokrásky vložte do vriacej vody a nechajte prejsť 15 minút varom. Odstavte a pite po dúškoch dve šálky denne.

Sirup na kašeľ zo sedmokrásky

Hrsť kvetov sedmokrásky nasypte do 1/2 litra vriacej vody. Po prevretí nechajte odstáť po dobu 12 hodín. Po tejto dobe pridajte 1/2 kg cukru a varte až do zhustnutia. Sedmokráskový sirup sa užíva proti kašľu trikrát denne v množstve 2 až 4 čajové lyžičky.

Sirup zo sedmokrásky
Prečítajte si tiež:

Sirup zo sedmokrásky

Sedmokrásková tinktúra

Lyžicu kvetov zalejte 5 lyžicami kvalitného destilátu. Nechajte odstáť 14 dní v uzavretej sklenenej nádobe. Tinktúra je vhodná na vnútorné aj vonkajšie použitie. Vnútorne sa užíva trikrát denne po 10 kvapiek. Zvonka sa používa vo forme obkladov a dezinfekcie pri kožných vyrážkach. Niekoľkokrát denne potierajte postihnuté miesta vatovým tampónom a nechajte zaschnúť.

sedmokráska recepty, sedmokráskový med, sedmokráskový sirup, sedmokráska, dekorácia, sedmokráska v kuchyni

Z lúky na tanier

Na maslový chlebík poukladajte kvietky sedmokrásky. Ulahodíte nielen očiam ale si aj skvele pochutíte. Sedmokrásku môžete pridať aj do chutných jarných šalátov. Kvety sedmokrásky poslúžia aj  ako nežná dekorácia. Nádherne dozdobia torty či koláče. Sedmokráskovým kvietkom dodáte šmrnc aj krémovej polievke.