Sladké drievko ako veľký detoxikátor. Čím si vyslúžilo toto označenie?

Sladké drievko ako veľký detoxikátor. Čím si vyslúžilo toto označenie?
6.10.2017 v kategórii Zdravie, autor Jana Trundová, foto: istockphoto.com

Sladkovka hladkoplodá - Glycyrrhiza glabra. Jedno z prastarých liečiv. Ako liek na podráždený žlčník bola užívaná už päť storočí pred naším letopočtom.

Pochádza z oblasti Stredozemného mora a Stredného východu. Do európskych bylinkárskych záhrad vo vyššie položených častiach sa dostala v 16. storočí a dnes patrí medzi komerčne pestované byliny.

Poznáte? Sila peruánskej byliny - MANAYUPA

Sladké drievko ako veľký detoxikátor. Čím si vyslúžilo toto označenie?

V tradičnej čínskej medicíne získala prezývku „veľký detoxikátor“, pretože vie dôkladne očisťovať telo od toxických látok a zároveň zvyšuje jeho energiu.

Pri výrobe liekov sa používa hlavne jej šťava, ktorá dokáže do veľkej miery prebiť horkú chuť iných zložiek. Patrí medzi liečivá tíšiace silný kašeľ.

Sušená kôra pomáha pri bolestiach hrdla, zápaloch priedušiek a pri nachladnutí. Stále platí, že napomáha správnej funkcii zažívacieho ústrojenstva. Zbystriť pozornosť by mali hlavne tí, ktorých trápi nadmerná tvorba kyselín.

Sladkovka tvorbu žalúdočných kyselín znižuje, a tým aj nepríjemné pálenie záhy. Upokojuje podráždené žalúdočné sliznice. Zo sladovky sa využíva šťava a koreň, z ktorého sa pripravujú odvary, tinktúry i víno, slúžiace v malých dávkach ako digestívum.

Ste na sladkom drievku závislí?

Potom by ste mali vedieť, že pri vyššej konzumácii prispieva k zadržiavaniu vody v organizme a zvyšuje krvný tlak. Kardiaci by si mali dať obzvlášť pozor a konzumáciu sladkovky by mali konzultovať s ošetrujúcim lekárom.

Čítajte tiež: Škorica nad zlato