Štítna žľaza - riaditeľ nášho metabolizmu?

Vladimíra Mihálová, Ing. | 28. máj 2017
Štítna žľaza - riaditeľ nášho metabolizmu?

Trápia vás nečakané zmeny vašej hmotnosti, dlhodobá únava, nesústredenosť? Štítna žľaza vám nemusí fungovať optimálne.

Tieto signály sú sprevádzané ďalšími nepríjemnými príznakmi, ktorým nemusíme pripisovať veľký význam. Pritom nás však môžu upozorňovať na problémy s fungovaním štítnej žľazy.

Čo je štítna žľaza?

Štítna žľaza (lat. glandula thyreoidea) je malý orgán motýlikovitého tvaru, ktorý sa nachádza na prednej strane krku. Tvoria ju dva laloky spojené úzkym mostíkom, ktoré sú uložené po oboch stranách hrtanu a hornej časti priedušky. Štítna žľaza dospelého človeka váži približne 20 – 25 g. Celkový objem štítnej žľazy u žien je norma do 18 ml, u mužov väčšinou do 20 ml. Závisí to od viacerých faktorov: najmä veku a konkrétnej oblasti, v ktorej žijú.

Štítnu žľazu by sme mohli prirovnať k dirigentovi, ktorý má vplyv na chod celého ľudského organizmu. Ak v nej niečo zaškrípe, hneď sa to prejaví na inom mieste.

Je významnou súčasťou endokrinného systému nášho tela – sústavy žliaz s vnútorným vylučovaním, ktoré tvoria a vylučujú hormóny do krvi. Tá ich potom transportuje do cieľových orgánov alebo tkanív.

Aká je funkcia štítnej žľazy a jej hormónov?

Štítna žľaza produkuje hormóny, ktoré sú pre naše telo mimoriadne dôležité: tyroxín (T4), trijódtyronín (T3) a kalcitonín. Podobne, ako veľa endorinných žliaz, aj štítna žľaza je riadená hypofýzou. Na to, aby mohla štítna žľaza správne fungovať, potrebuje hormón tyreotropín (TSH), ktorý sa tvorí v prednom laloku hypofýzy.

Produkcia tohto hormónu v hypofýze sa zvyšuje, ak množstvo tyroxínu v obehovom systéme klesá, a naopak. Tým sa dosahuje pomerne stála hladina hormónu štítnej žľazy v krvi. Čo je však nevyhnutné pre tvorbu hormónov štítnej žľazy a jej správnu činnosť? Je to jód, ktorý štítna žľaza zachytáva z krvi. Ak je v našej strave dlhodobo nedostatok tohto stopového prvku, môže sa to odraziť na zníženej činnosti štítnej žľazy.

Prostredníctvom vyprodukovaných hormónov ovplyvňuje štítna žľaza orgány a systémy nášho organizmu. Ak sa táto „továreň“ na hormóny akýmkoľvek spôsobom naruší, prejaví sa to na našom organizme i psychike. Mnohí ľudia vôbec netušia, že práve štítna žľaza môže byť príčinou ich únavy, depresií alebo iných ťažkostí, ktorými už dlhý čas trpia.

Štítna žľaza má účinok metabolický, stimuluje rast a vývoj, pôsobí na nervový systém, svalstvo, ovplyvňuje činnosť srdca atď. Jej úloha je v ľudskom tele nezastupiteľná. Štítna žľaza je síce malý orgán, no jej význam je o to väčší pre správne fungovanie nášho organizmu. Niektorí odborníci ju nazývajú generálnym riaditeľom ľudského metabolizmu, ba dokonca i celého organizmu. Niet sa čomu diviť. Pri narušení jej funkcie často dochádza k prírastku alebo, naopak, úbytku telesnej hmotnosti, ale aj iným častým príznakom, ktoré narušia normálny chod celého tela.

Počuli ste už o nich?Adaptogény, pomôžu vám zvládať stres a zvýšiť výkonnosť

Máte podozrenie na poruchu štítnej žľazy?

Z času na čas sa snáď väčšine z nás stane, že nás prekvapí ručička na váhe. Čo však robiť, ak ide o prudkú zmenu, napr. 10 – 15 kg v priebehu niekoľkých týždňov či mesiacov? Môže ísť o jeden z hlavných príznakov narušenej funkcie štítnej žľazy.

No, pozor!

Choroby štítnej žľazy sa prejavujú pestrou paletou ďalších symptómov, ako napr. nadmerná únava, nervozita, nespavosť, nesústredenosť, vypadávanie vlasov, zmena hlasu, bolesti svalov, kĺbov a mnohé ďalšie.

Rozoznávajú sa v závislosti od konkrétneho typu ochorenia štítnej žľazy. Ide však o najčastejšie príznaky, ktoré sami na sebe môžeme spozorovať. Každá zmena telesnej hmotnosti alebo pociťovanie niektorých z uvedených príznakov nemusí automaticky znamenať narušenú funkciu štítnej žľazy. 

Súčasné pôsobenie a dlhodobé pretrvávanie nepríjemných príznakov by sme ale nemali zbytočne podceňovať! Najmä v tom prípade, ak sa časom ešte zhoršujú. Stáva sa, že im ľudia chybne pripisujú iný význam (súvislosť so stresom, prepracovaním, nesprávnym stravovaním). Okrem pociťovaných príznakov, existujú aj ďalšie súvislosti, ktoré nás môžu upozorniť na možnú poruchu štítnej žľazy. Z krvných testov môže na ňu poukazovať, napr. i zvýšený cholesterol, nedostatok železa, pokles hladiny červených krviniek atď.

Na základe laboratórneho vyšetrenia štítnej žľazy zistíme presnejšie výsledky o jej činnosti. Laboratórne hodnoty dôležitých parametrov (TSH, fT3, fT4 atď.) môžu naše podozrenia potvrdiť alebo, naopak, vyvrátiť.

V súčasnosti dokážu lekári na základe moderných diagnostických metód odhaliť porušenú funkciu štítnej žľazy už v počiatočných štádiách. Tak je možné okamžite začať liečbu a eliminovať nepríjemné príznaky ochorenia, ktoré zhoršujú kvalitu života.

Mohlo by vás zaujímať: 
Oxidatívny stres: čo nám spôsobuje? Toto predsa nechcete.
Zaostrené na ANTIOXIDANTY