Toto je dôvod prečo sa spálite, aj keď ste sa natreli

Iveta Škrabáková | 10. jún 2019
ako sa nespáliť, opaľovanie, leto, slnko, uva uvb lúče, opalovanie, zdravé, more, voda, jazero, pobyt na slnku, ochrana, krém, olej, žiarenie

Ste vonku sotva čosi cez pol hodinku a už už pozorujete, že vám začína spaľovať plecia? Natreli ste sa jedným z najlepších krémov, ktoré odporúčali dokonca odborníci, tak prečo sa to deje?

Ak sú vám podobné situácia viac než dobre známe, máme pre vás pochopenie. Nie ste totiž jediný. Aj keď sa zdá, že ste dodržali všetky pravidlá, nevyhli ste sa nepríjemnej bolesti, ktorú spálená pokožka prináša, ba dokonca sa začala šúpať? Ochrana pred spálením sa je o čosi komplikovanejšia ako len natieranie sa krémom a dúfanie, že to bude stačiť.

Pozrite sa, kde pravdepodobne robíte chybu, a snažte sa to tento rok urobiť konečne správne

1. Nesprávne načasovanie

Trvá približne 30 minút, kým sa opaľovací krém úplne dostane do pokožky a vytvorí ochranný štít. Ak pred tým pôjdete von na slnko, je viac než isté, že nebudete správne chránení. Plus, ak sa bezprostredne po aplikácii opaľovacieho prípravku oblečiete, riskujete, že vám nielen spôsobí škvrny na šatstve, ale čo je hlavné, vpije sa doň, namiesto do vašej pokožky. S takto nesprávne aplikovanými ochrannými prostriedkami veľa osohu očakávať nemôžete.

2. Nedostatok

Hlavným dôvodom, prečo toľkí z nás v lete vyzerajú ako chodiaca paradajka je, že jednoducho podcenia množstvo. Či už ide o výšku SPF (ochranného faktora) alebo o samotné množstvo. Aj keď si kúpite krém či olej s faktorom 30, ale neaplikujete ho v dostatočnom množstve, ochrana nebude taká ako by mala byť.

Ak si chcete byť istí, že ste použili vhodné množstvo použite trik s „poldecákom“.

Vylejte doň prostriedok, ktorý by vám mal ochranu zabezpečiť a následne jeho obsah rovnomerne rozotrite po celom tele a tvári. Ak ste na slnku dlhý čas, alebo idete do vody, aplikáciu zopakujte, ideálne ešte pred tým, než „vyprší“ čas, na ktorý vás mal opaľovací krém ochrániť.  

3. Opakovanie

Všetci by sme už mali vedieť, že po sprchovaní či kúpaní sa je potrebné opaľovací krém aplikovať znova, aby ochrana bola účinná (ak ste citliví, je vhodné tak urobiť i pri vode-odolnom prípravku). Mnohí z nás však zabúdajú, že i pot je tekutina, ktorá z kože odvádza krém, ktorý ste na ňu starostlivo aplikovali, a preto môže výrazne znížiť fungovanie. Či už beháte v parku, prechádzate sa na pláži, či si užívate chvíľky zábavy so psom.

Ak je vonku horúco a vy sa potíte, majte na mysli, že opätovné natieranie je základom úspechu. Ak sa plánujete vonku potiť, plávať, či byť vo vode pravidelne, aplikujte vode-odolné opaľovacie prípravky každých 40 až  80 minút.

4. Nesprávny SPF ochranný faktor

Faktor ochrany pred slnkom určujte, koľko ochrany, resp. na aký dlhý čas vám ochranu pred UV lúčmi krém poskytne. Ak sa chcete v dnešnej dobe opaľovať bezpečne, odporúča sa používať produkt s faktorom SPF 30, ktorý blokuje cca 97 % nebezpečných UVB lúčov a SPF 50 okolo 98 %, za predpokladu, že použijete dostatočné množstvo.

5. Nesprávna UVA ochrana

Opaľovací faktor SPF označuje len ochranu, ktorú ponúka pred UVB lúčmi. UVB lúče sú tie, ktoré spôsobujú spálenie kože, avšak je tiež veľmi dôležité chrániť sa pred UVA lúčmi. Najviac škodlivé lúče slnka sú totiž práve tie  z UVA spektra. Preto je viac ako dôležité počas slnečných dní siahať po produktoch, ktoré majú široko-spektrálnu ochranu, a teda aj pred UVA aj UVB lúčmi.

Dôležité vedieť: UVA lúče sú takmer rovnako silné počas celého roka, dokážu preniknúť cez okná i oblaky. Sú často príčinou predčasného starnutia, degradácii kolagénu či dokonca rakoviny kože.