Trápi vás nespavosť? Bojujte prírodnými prostriedkami!

Mgr. Martina Pašková | 26. december 2016
Trápi vás nespavosť? Bojujte prírodnými prostriedkami!

Je jedno, koľko máte rokov. Už dávno neplatí, že nespavosťou trpia iba starší ľudia. Naopak, oveľa viac ako kedysi sa tento problém dotýka mladšej generácie.

Spánok je dôležitý a nedá sa ničím nahradiť. 

Žijeme rýchlo, žijeme v strese, riešime množstvo problémov, pracovných i rodinných a nevieme nájsť pokoj. To všetko sa prenáša i do našich spální. Spánok patrí medzi základné a prirodzené fyziologické potreby človeka. Každý jedinec je individualita, preto každému stačí iná dĺžka spánku na to, aby sa jeho telo zregenerovalo a nabralo dostatok nových síl do ďalšieho dňa.

Pokiaľ sa človek prebudí svieži a oddýchnutý, môže povedať, že sa dobre vyspal. Naopak, problémy so spánkom nám spôsobujú nervozitu, bolesti hlavy, nesústredenosť a nepohodu. Spánok je dôležitý a nedá sa ničím nahradiť. 

Stmievanie má za následok to, že sa v ľudskom organizme začína vyplavovať spánkový hormón nazývaný melatonín. Od päťdesiateho roku veku začína jeho množstvo klesať, čo spôsobuje, že starší ľudia spia menej. Pozor aj na prácu na nočné zmeny. Ľudia, ktorí takto pracujú dlhodobo, môžu mať vážne problémy nielen so spánkom.

Prvou pomocou, po ktorej ľudia často siahnu pri pretrvávaní problémov s nespavosťou, je tabletka. Ani si neuvedomujeme, že mnohé z nich majú vedľajšie účinky, a aj keď zdanlivo pomocou nich odstránime jeden problém, môžeme si navodiť množstvo iných.

Pri každom zdravotnom probléme existuje alternatívne riešenie, takže skôr, ako siahnete po medikamentóznej liečbe, skúste osvedčené recepty z babičkinej truhlice:
Bylinky na pokojný spánok

Pojem nespavo v sebe zahŕňa nielen problémy so zaspávaním, ale tiež problémy s udržaním spánku. Ak trpíte oboma, patríte k 30 až 50 percentám ľudí s rovnakými ťažkosťami. Najvyšší čas začať problémy odstraňovať. Nespavosť viac postihuje ženy ako mužov a  častejšie sa vyskytuje s pribúdajúcim vekom. 

Odstráňte príčiny nespavosti

Príčin existuje celá skupina. Ak nie ste v pohode, máte problémy v práci, v rodine, s deťmi, partnerom, môže si to odniesť váš spánok. Skúste najskôr odstrániť príčinu:

  • Stresujúca životná skúsenosť – strata zamestnania, strata blízkeho, skúšky, rozvod, problémy s deťmi, všetko, čo nám dokáže naladiť negatívne emócie
  • Naopak príliš veľké vzrušenie, očakávanie, intenzívne prežívanie nových skutočností
  • Fyzické nepohodlie – nie príliš adekvátne podmienky na spánok ako chlad, teplo, svetlo, neznáme prostredie
  • Fajčenie alebo užívanie iných návykových látok vrátane kofeínu
  • Užívanie liekov
  • Dlhodobá práca na zmeny
Čítajte tiež: Muzikoterapia alebo Keď hudba lieči

Ako môžete dosiahnuť kvalitný spánok

  • Nechoďte spať príliš hladní. Škvŕkanie brucha od hladu vás bude zbytočne znervózňovať a rozrušovať.
  • Spálňa má byť miestnosť určená na spanie.  Nepozerajte v nej televízor ani nepoužívajte počítač. Zvoľte jemné farby a odtiene, ktoré upokojujú. Nezapracte si ju rôznymi nepotrebnými vecami ani knihami. To všetko sú rušivé elementy.
  • Posteľ by nemala podľa „feng šuej“, starého čínskeho umenia o bývaní, stáť medzi dverami a oknom. To totiž môže tiež viesť k nepokojnému spánku.
  • Skúste chodiť spávať každý večer v rovnakom čase a túto zásadu neporušte ani počas víkendu.
  • Niekoľko hodín pred spánkom sa snažte navodiť pohodovú atmosféru, čítajte príjemnú literatúru alebo počúvajte upokojujúcu hudbu.
  • Spánok budete mať oveľa pokojnejší, ak budete mať v spálni primeranú teplotu, okolo 18 – 20 °C. Nezabudnite pravidelne vetrať, aj v zime.
Mohlo by vás zaujímať:
FLOATING a AQUAHEALING - wellness trochu inak.
Ochuťte si svoj erotický život!