Trápia vás zápchy, hnačky, brušné kŕče či plynatosť? JUKA vám pomôže.

Gabriela Bachárová | 25. apríl 2017
Trápia vás zápchy, hnačky, brušné kŕče či plynatosť? JUKA vám pomôže.

Ak patríte k ľuďom, ktorí trpia na zápchy, hnačky, brušné kŕče či plynatosť, takisto by ste mali do jedálnička zaradiť juku. Na Slovensku juku nájdete väčšinou vo forme výživových doplnkov, ktoré obsahujú extrakt z koreňa.

Juka je divoko rastúca palma, ktorej blahodarné účinky poznali už starí Inkovia. Obsahuje veľké množstvo saponínov – látok s vysokou čistiacou a detoxikačnou schopnosťou, ktoré pôsobia ako prírodné „čistiace prostriedky“.

Juka má zo všetkých rastlín najväčšiu koncentráciou saponínov (až 30 %). Saponíny si môžeme predstaviť ako milióny malých mydiel, ktoré čistia náš organizmus, postupne rozpúšťajú usadeniny v našom tele, čím odstraňujú dlhodobo usadené "skládky odpadu".

Odstránením usadenín z organizmu nastáva obnova buniek a podpora ich prirodzených funkcií. V procese detoxikácie saponíny zabraňujú prichyteniu akýchkoľvek látok na steny ciev a v črevách, teda i baktérií a vírusov. Následne sa toxíny prirodzeným spôsobom z tela vylúčia von.

Ak patríte k ľuďom, ktorí trpia na zápchy, hnačky, brušné kŕče či plynatosť, takisto by ste mali do jedálnička zaradiť juku.

Saponíny vďaka svojmu antioxidačnému účinku znižujú množstvo voľných radikálov, čím zlepšujú zdravie. Okrem saponínov obsahuje Juka aj vitamíny skupiny B, vitamín A a C, vápnik, draslík, fosfor, železo a meď.

Vďaka očiste srdcovo-cievneho systému priaznivo vplýva na zníženie hladiny cholesterolu, obnovuje rovnováhu mikroflóry tráviaceho traktu, chráni pred tvorbou žlčových kameňov, zlepšuje zdravotný stav pri reumatických ochoreniach a pri zápalových ochoreniach kĺbov a dokáže tiež zmierniť symptómy pri dne.

Je vhodná pre pacientov liečiacich sa na artritídu, ktorej pôvod je v črevných toxínoch. Vtedy blokuje juka stuhnutosť a opuchy kĺbov a utlmuje aj bolesti. Pomáha aj pri zmierňovaní migrén. Celkovo juka pôsobí na organizmus protizápalovo a znižuje opuchy, ktoré vznikajú z rôznych príčin. 

Čítajte tiež:  ALOE VERA, zoznámte sa s kráľovnou prírody. Jej všestrannosť vás presvedčí.