V rukách prírody: 3 TOP posilňovače imunity

O budovaní obranyschopnosti organizmu, imunity tela už toho bolo veľmi veľa napísané a povedané. No povedzme si pravdu: v dnešnej hektickej dobe si na ňu najčastejšie spomenieme, keď okolo nás prská 50 % kolegov, prípadne sa dieťa či náš partner sťažujú na bolesti hrdla alebo na povestný soplík. No je aj pár zodpovedných, ktorí poctivo a pravidelne užívajú výživové doplnky, čaje, či vyberajú také potraviny, ktoré dokážu posilniť telo a obranyschopnosť organizmu. Ak patríte do jednej alebo druhej skupiny, ponúkame vám zopár prírodných doplnkov stravy, ktoré sú osvedčené, vyskúšané ,,posilňovače” imunity a stoja za vyskúšanie.
1. Kolostrum
Tento sekrét sa tiež nazýva mledzivo a je to tekutina, ktorú produkujú mliečne žľazy cicavcov krátko pred pôrodom a počas prvých dní po pôrode. Preto sa tiež nazýva „prvé mlieko”. V posledných desaťročiach sa vedci začali zaoberať komplexnou analýzou jednotlivých 1O zložiek kolostra. Ukázalo sa, že mledzivo je veľmi bohaté na širokú škálu imunitu posilňujúcich a liečivých látok. Štúdie preukázali, že je ideálne nielen pre novorodenca, ale môže byť tiež veľkým prínosom pre dospelých.
Taktiež sa zistilo, že kolostrum dobytka je takmer totožné s ľudským, čo sa týka zastúpenia jednotlivých prospešných zložiek, navyše je možné ho získať v komerčne zaujímavom množstve. Okrem tohto benefitu má bovinné kolostrum štyrikrát vyššiu koncentráciu imunitných faktorov a obsahuje niektoré špeciálne látky, ktoré chránia aktívne zložky pred prechodom ľudským tráviacim traktom, čo im umožňuje zostať aktívne po dlhšiu dobu. V súčasnosti existuje viac ako 2 000 vedeckých publikovaných článkov, ktoré dokumentujú bezpečnosť a účinnosť použitia kolostra na liečbu širokého rozsahu zdravotných problémov.
Vedeli ste, že... kolostrum sa využívalo už dávno v minulosti? Ajurvédskym lekárom z Indie boli už dlho známe vlastnosti prvého mlieka a používali ho pre fyzické aj duchovné liečenie už viac ako 2 000 rokov. Škandinávci tradične slávili narodenie teľaťa prípravou pudingu vyrobeného z kolostra. V roku 1950 doktor Albert Sabin, ktorý neskôr vyvinul svetovo najúspešnejšiu vakcínu proti obrne, zistil, že kolostrum obsahuje protilátky proti detskej obrne, a preto odporúčal jeho použitie pre vnímavé deti. Ďalším populárnym využitím kolostra sa v roku 1950 stala liečba reumatoidnej artritídy.
Spracovanie kolostra
Kolostrum izolované počas prvých 24 hodín obsahuje najviac imunitných faktorov. Po odbere by malo byť zmrazené alebo schladené pod 4 °C, aby sa zachovala jeho čerstvosť až do konečného spracovania. Zmrazené kolostrum sa rozmrazí a homogenizuje tak, aby sa v ňom vytvorili kazeínové micély, ktoré chránia proteíny. Ak je kolostrum správne zmrazené, nezničia sa dôležité obsahové zložky, ktorými sú najmä proteíny.
Spracovanie musí prebiehať na dennej báze, aby sa zaručila čerstvosť a maximálna kvalita. Celé kolostrum sa rýchlo kazí, ak sa pri spracovaní nestabilizuje. Ako každý mliečny produkt, kolostrum musí byť pasterizované, aby sa zabezpečila jeho bezpečnosť. Mnoho výrobcov používa vysokoteplotnú pasterizáciu a sušenie, ktoré však spôsobujú denaturáciu proteínov v kolostre. Kolostrum spracovávajú v rovnakom zariadení, v akom sa spracováva mlieko ako vedľajší produkt.
Esenciálne oleje: Dýchajte zhlboka, takto vonia príroda!
Táto diskontinuálna pasterizácia môže zničiť až 58 % IgG v kolostre. UHT pasterizácia (pasterizácia pri ultra vysokej teplote) ničí všetku IgG a proteínovú aktivitu. To znamená, že mlieko neobsahuje žiadne biologicky aktívne zložky. Flash pasterizácia (HTST – alebo pasterizácia vystavením teplote na krátku dobu) zachová bioaktivitu proteínov a súčasne zničí prítomné patogény. Pre zachovanie IgG v kolostre je teda veľmi dôležitá teplota aj čas, po ktorý je vysokej teplote vystavené.
Podobne sú ovplyvnené aj rastové faktory. Laktoferín nie je odbúraný prostredníctvom UHT, ale jeho schopnosť viazať rôzne bakteriálne kmene sa znižuje a jeho schopnosť spomaľovať rast baktérií sa prostredníctvom UHT ničí. Po pasterizácii nasleduje sušenie a kolostrum sa mení na jemný, matne žltkastý prášok. Mnoho producentov používa priame zahrievanie prostredníctvom plynového plameňa, ktorým sa do kolostra zavedú nebezpečné oxidy dusíka. Vhodnejšou sušiacou metódou je preto sušenie rozprašovaním pri teplotách nižších ako 60 °C za použitia metódy nepriameho zahrievania parou. Následne je kolostrum aglomerované, aby sa vytvorili častice rovnakej veľkosti, ktoré sú lepšie rozpustné vo vode.
ÚČINKY NA ZDRAVIE PO MINIMÁLNE 3-MESAČNEJ KÚRE:
- Veľmi silná a účinná podpora imunitného systému.
- Podpora imunity v čreve.
- Zlepšenie trávenia.
- Ochrana tela pred infekciami, zápalmi.
- Tvorba a obnovenie kostného tkaniva, posilnenie zubov.
- Normalizácia cukru v krvi.
- Podporuje tvorbu svalovej hmoty pri športovej aktivite.
- Urýchľuje spaľovanie tuku v tele.
- Pomáha pri redukcii hmotnosti.
- Podporuje funkciu mozgu a pamäti.
- Kolostrum sa odporúča hlavne pri nachladnutí a chrípke, Crohnovej chorobe, senných alergiách, pri menopauze, chudnutí, pri depresii, kardiovaskulárnych ochoreniach, diabete, deťom, tehotným i dojčiacim mamám, seniorom, aktívnym aj príležitostným športovcom.
ZÁKLADNÉ ZLOŽKY KOLOSTRA:
PRP proteíny (transfer faktor, kolostrinín) – sú signálne proteíny (peptidy, bielkoviny), ktoré sú zodpovedné za kontrolu produkcie špecifických proteínov, akými sú imunoglobulíny, v bunkách imunitného systému. Podobné proteíny sa nachádzajú v celom tele a sú hlavnými regulátormi proteosyntézy v bunkách.
Imunoglobulíny (IgG, IgM, IgA, IgD, IgE) – organizmus ich produkuje ako odpoveď na prítomnosť cudzorodej látky. Imunoglobulíny patogén buď eliminujú alebo na neho upozornia iné imunitné bunky. Nedostatok imunoglobulínov má za následok zníženie obranyschopnosti organizmu proti banálnym infekciám, ale aj proti vzniku najzávažnejších ochorení.
Glykomakropeptid – je peptid odvodený od kappa-kazeínu, vykazuje antimikrobiálnu a antitrombotickú aktivitu.
Lyzozým – má antibakteriálne účinky. Zodpovedný za deštrukciu oslabenej bakteriálnej bunky.
Laktoferín – zabezpečuje transport železa v organizme a je považovaný za hlavný regulátor obranyschopnosti. Laktoferín viaže železo, čím bráni rozvoju mikroorganizmov, ktoré ho potrebujú pre svoje množenie, napríklad: Escherichia coli, Staphylococcus, Candida. Pôsobí bakteriostaticky a baktericídne. Nedostatok laktoferínu má za následok narušenie rovnováhy črevnej flóry, extrémne rozmnožovanie patogénnych baktérií a vznik zápalových ochorení v črevnom trakte.
Vitamíny – kolostrum obsahuje základné vitamíny A, C, E, B12. Ich množstvo a obsah v kolostre závisí od druhu zvieraťa a taktiež od prijatej potravy. Pri nedostatku vitamínov dochádza v tele k narušeniu základných biochemických pochodov a funkcií buniek.
Minerály – v kolostre sa nachádza najmä vápnik, sodík, zinok, fosfor a draslík. Pri nedostatku minerálov dochádza k poruchám v tvorbe kostí a svalov, k psychickým poruchám, poruchám metabolizmu glukózy, k nedostatočnej tvorbe hemoglobínu v krvi, poruchám pečene, poruchám nervového systému a podobne.
Prirodzené rastové faktory – kolostrum obsahuje dôležité rastové faktory (IGF-I, IGF-II, EGF, TGF-A, TGF-B), ktoré na rozdiel od steroidných anabolických preparátov prirodzenou cestou obnovujú rast svalovej hmoty a kostí. Pomáhajú pri spaľovaní tukov, pomáhajú syntéze DNA a RNA, vyrovnávajú hladinu glukózy v krvi, zlepšujú epitelizáciu pokožky pri poraneniach, zlepšujú pohotovosť a reakcie mozgu, odstraňujú bolesti kĺbov.
Kazeín – spôsobuje alergické reakcie u ľudí citlivých na túto zložku mlieka či kolostra! Kazeín preukázal aktivitu pri ochrane zubnej skloviny a zabraňuje demineralizácii zubov. Odstraňuje koliku u dojčiat, hydrolyzáty tohoto proteínu pôsobia protektívne u diabetikov, redukujú rast tumorov a vykazujú antihypersenzitívnu aktivitu.
Komplex kyseliny linolénovej a olejvej – je účinný pri liečbe kožných papilómov.
Na našom trhu sa dá zakúpiť kozie alebo kravské kolostrum v práškovej podobe, ktoré je možné zarobiť vo vode podľa návodu výrobcu a vypiť. Ak nám takáto forma doplnku veľmi nevyhovuje, je možné kolostrum zakúpiť vo forme kapsúl alebo tiež tabletiek. Väčšinou je dávka 2 kapsuly na deň, ale samozrejme, tiež to záleží od výrobcu a či doplnok slúži ako prevencia pred ochorením, alebo už je potrebné pômocť so zdravotným problémom. Je dôležité upozorniť, že ide o prvotné mlieko. Preto ak má niekto alergiu na mlieko, laktózu, kazeín, nemusí mu tento doplnok robiť dobre. Z tohto hľadiska lepšie stráviteľné a prijateľné je skôr kozie kolostrum.
2. ECHINACEA
Celkovo existuje deväť druhov rodu Echinacea, z ktorých za najliečivejšiu považujeme práve Echinaceu purpurovú. Nie je to len ozdoba záhrad. Je to bylinka, ktorá veľmi rýchlo a účinne dokáže nakopnúť imunitu a taktiež nás postaví na nohy pri nachladnutí či chrípke. V našich podmienkach sa prirodzene nevyskytuje. Preto na lúkach ju budeme hľadať márne. Jej domovinou je východ a stred Severnej Ameriky. Známa je svojimi krásnymi purpurovými kvetmi, pre ktoré sa stala obľúbenou súčasťou okrasných záhrad aj u nás. Rastlina dorastá do výšky 150 cm. Ide o nenáročnú bylinku, ktorá sa ľahko udomácni vo všetkých kútoch našej krajiny. Z rastlinky pozitívne účinky na zdravie má všetko od koreňa, cez byľ, listy, až po kvety.
POZOR! BYLINKA JE NEVHODNÁ PRE TEHOTNÉ A DOJČIACE MAMIČKY.
ZÁKLADNÉ ZLOŽKY BYLINY
Echinacín – je látka, ktorá pomáha povzbudzovať imunitný a lymfatický systém, vďaka čomu posilňuje obranyschopnosť organizmu, zmierňuje príznaky chrípky a nachladnutia a zlepšuje hojenie rán.
Polysacharidy – napomáhajú posilniť imunitný systém, dodávajú telu pocit energie a vitality. Vďaka obsahu flavonoidov a echinakozidu má bylina protizápalové, protivírusové a antimikrobiálne účinky.
Triesloviny – majú antioxidačný účinok a chránia telo pred voľným radikálmi, čím pomáhajú spomaľovať starnutie.
ÚČINKY NA ZDRAVIE:
- Podporuje imunitu a lymfatický systém.
- Je vynikajúcim pomocníkom pri kožných ochoreniach, ekzémoch, popáleninách, preležaninách, jazvách či iných vonkajších poraneniach.
- Účinný antioxidant, zabraňuje predčasnému starnutiu buniek.
- Detoxikuje organizmus.
- Stimuluje tráviacu aj vylučovaciu sústavu.
- Regeneruje pečeň.
- Dodáva pocit energie, mladosti, vitality.
ZBER
Listy môžeme zbierať počas celého roka, no najúčinnejšie sú práve teraz na jeseň, kedy sa v nich nachádza najviac aktívnych látok. Listy sú vynikajúce na čaj. Pripraviť ho môžeme z čerstvých listov, vtedy ich lúhujeme 4 – 5 minút, alebo zo sušených, kde lúhovanie trvá 8 –10 minút. Kvety zbierame v období plného kvitnutia a využívajú sa na tinktúru. 12 čerstvých kvetov zalejeme pol litrom liehu a necháme 3 týždne lúhovať. Odstátu tinktúru potom scedíme a užívame po kvapkách podľa potreby.
3. HLIVA USTRICOVÁ
Alebo hliva ustricovitá - Pleurotus ostreatus je jedlá drevokazná huba z čeľade hlivovitých. Podieľa sa na prirodzenom rozklade odumierajúcich kmeňov či pňov listnatých stromov, a tým aj na udržiavaní poriadku v lesných porastoch. Bez toho, aby narušila stabilitu pôdy. Hliva dokáže z odumierajúceho stromu vytiahnuť i zužitkovať živiny a premeniť ich na vitamínovo - minerálnu bombu. Keď do svojho jedálnička zahrniete hlivu, všetky jej poklady dostanete do tela.
NUTRIČNÁ HODNOTA v 100 g:
- KJ – 172,2 Kcal – 41 Bielkoviny, sacharidy, tuk, vláknina, omega-6 mastné kyseliny.
- Minerály: vápnik, železo, horčík, fosfor, zinok, meď, mangán, selén, sodík, draslík.
- Vitamíny: A, B2, B5, B12, D, C, K.
Najvyhľadávanejšou zložkou hlivy je látka betaglukán, ktorý zvyšuje odolnosť proti baktériám a vírusom, regeneruje tkanivá a celkovo posilňuje organizmus. Okrem iného funguje aj ako spomaľovač starnutia. Najviac tejto látky sa nachádza v stopke.
PRI PRAVIDELNEJ KONZUMÁCII HLIVY, PRÍPADNE JEJ DOPLNKOV JE MOŽNÉ ZAZNAMENAŤ ZMENY V ORGANIZME:
- Nabudenie imunitného systému.
- Účinná prevencia proti rakovine.
- Regeneruje bunky a tkanivá.
- Chráni telo pred vplyvom voľných radikálov.
- Posilňuje steny ciev a aj svalovinu srdca.
- Znižuje vysoký krvný tlak a aj cholesterol.
- Zmierňuje príznaky alergie.
- Antibiotické účinky.
- Antiseptické účinky.
- Podporuje metabolizmus tukov.
- Odstraňuje pocit vyčerpania, únavy.
- Zlepšuje náladu.
- Omladzuje.
Účinné zložky nachádzajúce sa v hlive je možné získať veľmi jednoducho z jedla. Tepelnou úpravou sa ich množstvo mení minimálne. Preto ak máte radi restovanú hlivu v šaláte, cestovinách, perkelt, paprikáš, polievky, slané koláče a iné dobroty, určite si hlivu doprajte. Na druhej strane, ak nepatríte k milovníkom hríbov, skúste kapsuly, ktoré sú plnené práškom z drvených hríbov.
Ako mať prístup k hlive počas celého roka? Vypestujte si ju doma!
Najjednoduchší spôsob vhodný aj pre začiatočníkov je pestovanie hlivy zo špeciálneho substrátu, ktorý vieme zakúpiť v záhradníctve. Druh hlivy si vyberieme podľa toho, aké podmienky vieme hlive poskytnúť. Smerodajná je najmä teplota. Zakúpený substrát je už prerastený podhubím a obsahuje návod so všetkým, čo pestovateľ potrebuje vedieť. Ak jednotlivé body dodržíme, už o niekoľko týždňov sa môžeme tešiť z bohatej úrody. Dodržiavame najmä odporúčanú teplotu, osvetlenie a vlhkosť substrátu.
Ako nedostať infarkt v 30-ke?